Razburljiva corsa rosa prišla do Milana, Roglič še ne bo vrgel puške v koruzo

Razburljiva corsa rosa prišla do Milana, Roglič še ne bo vrgel puške v koruzo
27.10.2020 AVTOR: Nejc Grilc, Foto: Sirotti

Letošnja dirka po Italiji je bila v marsikaterem pogledu kaotična, na trenutke tudi bizarna, a izjemno razburljiva vse do zadnjih kilometrov v Milanu. Na Vuelti je Roglič prejel prvi udarec, »knockouta« pa še ne.

Primož Roglič je na vrh Formigala prišel premražen in izčrpan, predal pa se zagotovo ne bo.

Giro je bil milo rečeno nenavadna dirka, začelo se je z odstopi favoritov v prvem tednu, nato nadaljevalo z dirkanjem na nož v vsaki etapi, zaključilo pa z odličnim dirkanjem in slavjem Taa Geoghegan Harta v Milanu. Veliko prahu je dvignil tudi petkov protest kolesarjev, ki je razbesnel predvsem direktorja dirke Maura Vegnija, Slovencem pa bo v spominu ostala nepozabna vožnja Jana Tratnika.

Medtem Vuelta teče dalje, Primož Roglič jo je začel odlično, tik pred prvim prostim dnem pa je doživel prvi udarec in zdrsnil na četrto mesto v skupnem seštevku. A Roglič obljublja, da še ni rekel zadnje besede pri obrambi lanske skupne zmage.

O Giru in Vuelti bo govorilo pet stvari, ki smo jih izbrali v rubriki Hudičev jezik.

Menjava generacij se je nadaljevala tudi na Giru

Po Tadeju Pogačarju je Tao Geoghegan Hart naslednji mladenič, ki je v sezoni 2020 dobil tritedensko dirko in potrdil, da je dozorel v vrhunskega kolesarja. A 25-letnik iz južnega Londona ni bil edini mladenič, ki je navduševal na italijanskih cestah v minulem mesecu dni.

Geoghegan Hart je skupaj z Jaiem Hindleyjem drvel proti vrhu Stelvia, medtem ko sta Jakob Fuglsang in Vincenzo Nibali lovila sapo na serpentinah precej za njima, posnetki z enega najbolj slavnih kolesarskih vzponov so uokvirili menjavo generacij, ki smo ji bili priča na letošnji rožnati pentlji.

»Z mojimi predstavami ni nič narobe, pedala poganjam s povsem primerljivimi številkami, kot sem jih takrat, ko sem zmagoval tritedenske dirke, a je mlajša generacija enostavno boljša. Nič ne morem storiti, bi pa rad povedal vsem, ki pravijo, da je konkurenca na tem Giru slaba, da se krepko motijo. Tempo je peklenski in ta generacija je pokazala, da je zrela za zmagovanje dirk,« je bil ob porazu (Giro je končal na 7. mestu) presenetljvo zgovoren Vincenzo Nibali, ki je v preteklosti ob takšnih trenutkih že znal tudi novinarjem povedati marsikatero krepko.

Vsem dvomom navkljub je dirka po Italiji prišla do Milana, v treh tednih na poti do prestolnice mode pa nam je ponudila praktično vse, kar kolesarstvo lahko ponudi, pika na i pa je bila zaključna vožnja na čas, na kateri se je dirka odločala.

O Tau, Jaiu, Joau Almeidi in še nekaterih njihovih kolegih, ki so zasijali na Giru, bomo v prihodnje zagotovo še govorili.

Besni Vegni za naslednje leto napoveduje povračilne ukrepe

Dirka po Italiji ni bila zanimiva le na cesti, veliko dogajanja je ponudila tudi v zakulisju, kjer so se bili boji med ekipami, kolesarji in prireditelji rožnate pentlje. Najprej sta direktorja Gira Maura Vegnija razbesneli ekipi Jumbo Visma in EF Pro Cycling, ki sta predčasno zapustili dirko, kaplja čez rob pa je bil petkov protest kolesarjev, ki v dežju niso želeli prevoziti 260 kilometrov dolge etape.

Direktor Gira Mauro Vegni je dejal, da mu je letošnja dirka vzela 10 let življenja.

Med dirko se je Vegni moral ugrizniti v jezik in pristati na zahteve kolesarjev, da bi karavana lahko prišla do Milana, zdaj pa napoveduje povračilne ukrepe: »Napovedal sem, da se Giro ne bo zaključil v Milanu in da bomo spremljali še drugi polčas, to bom tudi uresničil. UCI smo že vprašali, če misli uvesti kakšne sankcije proti ekipama EF in Jumbo Visma. Če ne in če svoje dolžnosti kot nosilca licence svetovne serije lahko vsak interpretira po svoje, potem jih bom interpretiral po svoje tudi jaz in v prihodnje teh dveh ekip ne bom več povabil na dirko, saj sta oskrunili ugled Gira.«

V intervjuju za Gazzetto dello Sport, objavljenem danes, se je Vegni dotaknil še protesta kolesarjev: »Zagotovo kolesarji potrebujejo združenje, ki bo predstavljalo njihove interese in se bo zavzemalo za njihove cilje, a potrebujejo organizirano združenje, ki bo delovalo na modern način in ne bo podlegalo parcialnim interesom. Dogovori se sklepajo na kulturen način, za mizo in ne na cesti, kjer cel svet gleda na Giro kot na cirkus. Že dejstvo, da so na pogajanja poslali Adama Hansna, zanj je bila to zadnja dirka v karieri, pove vse. Nosilec rožnate majice Wilco Kelderman se mi je kasneje v Sestrieru opravičil za godljo, ki so jo naredili.«

Besedam Vegnija je pritrdil tudi Bernhard Eisel, zdaj komentator na Eurosportu, ki je bil prej v karavani med najbolj vidnimi predstavniki združenja kolesarjev. Tokratni protest tudi po mnenju Eisla ni bil upravičen in je slabo vplival na podobo kolesarjev in Gira.

Tratnikov trenutek kariere v Furlaniji

Jan Tratnik je imel tekom kariere precej smole, nič mu ni bilo podarjenega, pa je vseeno Sjuk vsakič stisnil zobe in prišel na najvišjo raven kolesarstva. V dresu Bahrain McLarna je že nekajkrat zablestel, denimo lani z zmago na prologu dirke po Romandiji, vožnja v Furlaniji na Giru pa je bila nekaj posebnega.

Taktično je Tratnik odlično prebral dogajanje v etapi, nato pa na zadnji »špički« pred ciljem pred svojimi navijači iz sebe iztisnil dovolj, da je lahko pred ciljno črto še dvignil roki v zrak in nekaj trenutkov slavil v največjem uspehu svoje kariere.

Če kdo, si je poljub sreče in pet minut slave Jan Tratnik zares zaslužil!



Rogličeva smola še ni bila odločilna

Primož Roglič je dirko po Španiji začel udarno, v prvi etapi je oblekel rdečo majico in jo brez vsakršnih težav držal do nedeljske deževne preizkušnje, kjer je na Formigalu plačal davek za prvi slabši dan na španski pentlji.

»Z novo dežno jakno sem imel precej težav, nisem je uspel zapeti, na spustu smo izgubili preveč mest in ko smo na dnu zaostajali za prvo skupino, smo porabili ogromno moči, da smo ujeli nazaj. Med lovom sem dosegel svoj petminutni maksimum poganjaja pedal v etapi, kar se mi je poznalo v zaključku. Pride tudi tak dan, Vuelta pa je še dolga,« je Roglič pojasnil, kaj se je dogajalo v nedeljski etapi, ki sta jo zaznamovala dež in mraz.

Nekaj vpogleda je ponudil tudi Sepp Kuss, ki se je žrtvoval za svojega kapetana in izgubil kar 10 minut: »Naredili smo začetniško napako, dežne jakne bi morali zamenjati precej pred vrhom vzpona, saj vemo, da je tam vedno kaos. Ko je Primož zdrsnil v ozadje, so tekmeci seveda napadli, a to je povsem naš problem. Šele na dnu spusta, kjer se prav veliko ni dalo tvegati, smo videli, da je razlika 40 sekund in začeli smo lov na vso moč. Tam sem potrošil vso energijo, na srečo pa sta George Bennett in Primož ujela prvo skupino. Na takšne napake moramo biti pozorni, saj bodo tekmeci zagotovo čakali, da izkoristijo prav vsako od njih.«

Bo Vuelta prišla do Madrida?

V Španiji so zaradi hitrega širjenja novega koronavirusa, pozitivnih je več kot 16 tisoč ljudi dnevno, kar za pol leta razglasili izredne razmere in policijsko uro od 23. do 6. ure zjutraj. Posledično je ogroženo tudi nadaljevanje Vuelte, a zaenkrat nič ne kaže, da bi špansko pentljo prekinili.

Posamezne pokrajine bi lahko preprečile prehod dirke, pravi direktor Javier Guillen: »Verjamem, da bo Vuelti uspelo priti do Madrida, seveda pa mi je jasno, da je vse v rokah oblasti, ki nas lahko kadarkoli zapre. Obstaja možnost, da kakšne od etap v posameznih pokrajinah ne bi uspeli izpeljati, pripravljeni smo na različne možnosti, zaenkrat pa ostajam optimist, da bo Vuelta prišla do konca.«

Drugi teden dirke bo bržkone odločilen, že današnja etapa z dvojnim prečkanjem strmega Orduña bi lahko prinesla razlike v skupnem seštevku, odločilne pa bodo sredina, sobotna in nedeljska etapa s ciljem na slovitem Angliruju.

Če bo Vuelta uspela zdržati vsaj do konca tedna, bo tudi zvezdica ob imenu zmagovalca morebitne predčasno končane španske pentlje precej manjša.





Značke: Hudičev jezik
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ