Slovenija: Od Maribora do središča Celja

Slovenija: Od Maribora do središča Celja
20.06.2019 AVTOR: DZ, vir: Tour of Slovenia

Po sprinterski, a nepričakovano selektivni prvi etapi na dirki po Sloveniji, je pred kolesarji zdaj nekoliko težja druga etapa s ciljem v Celju. Dolga je 146,3 km.

Pascal Ackermann bo v središču Maribora poziral v zeleni majici vodilnega v skupnem seštevku, a v drugi bo to majico nemški sprinter, tudi državni prvak težko ubranil. Etapa sicer ni pretirano zahtevna, a vseeno bodo kolesarji morali premagati dva kategorizirana vzpona. Po 26,5 km bodo prišli na 655 metrov visoko Veliko Tinje. Gre za vzpon tretje kategorije Dolg je 5,4 km, povprečni naklon pa je 6,6-odstoten.

Sledil bo spust in razgiban del prek Oplotnice s sprintom v Slovenskih Konjicah. Šmarje pri Jelšah bodo gostile naslednji leteči cilj, karavana pa bo pot nadaljevala proti Štoram. Vse do vznožja vzpona na Celjsko Kočo. Iz dveh smeri je dirka po Sloveniji v preteklosti že šla na Celjsko Kočo, iz te smeri pa še nikoli. Kolesarji pravijo, da je to tista najlažja smer.

Do gorskega cilja na Svetini na 701 metru nadmorske višine bodo morali premagati 5,5 km dolg klanec s 7,7-odstotnim povprečnim naklonom. Takoj po gorskem cilju bo sleidl krajši spust in potem krajši vzpon na Celjsko Kočo. Potem pa hiter spust, na katerem je lani napadel Matej Mohorič. Mohoriča so kasneje ujeli, saj so organizatorji cilj izpeljali na Celjskem gradu.

Tokrat bodo kolesarje popeljali v mesto. Tam bodo naredili še osem kilometrov dolg krog. Kaj lahko pričakujemo? Scenarijev je ogromno. Nekateri kolesarji, kot sta tudi Grega Bole in Luka Mezgec lahko upajo, da na zadnjem vzponu selekcija ne bo prevelika in bodo potem v sprintu poskušali priti do etapne zmage. Po drugi strani smo že v prvi etapi videli nevaren napad Diega Ulissija. Med najboljšimi do večjih razlik vseeno naj ne bi prišlo.

Bogdan Fink: "To je prvi resnejši test. Etapa je drugačna kot lani. Start v Mariboru sicer ostaja. Vzpon na Veliko Tinje kolesarji že poznajo, saj gre za prvo tretjino klanca na Tri Kralje. Na Svetino oziroma Celjsko kočo se bodo kolesarji podali z druge strani kot lani. S te strani je vzpon lažji. Ker je od vrha do cilja še 13 kilometrov, bo ta odsek kolesarjem dopuščal, da bodo še lahko ujeli priključek. Cilj je v središču Celja, pri sodišču. Zadnji del etape je zahteven, tudi tehnično. Predvsem spust s Celjske koče. Kljub vsemu večjih težav ne pričakujem."

Značke: Dirka po Sloveniji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ