"Slovenska" etapa Rigobertu Uranu ... Bradley Wiggins spet popustil

"Slovenska" etapa Rigobertu Uranu ... Bradley Wiggins spet popustil
14.05.2013 AVTOR: D. Z.
10. etapo na dirki po Italiji je dobil Rigoberto Uran, Vincenzo Nibali je zadržal rožnato majico. V Kaliforniji je bil ravno tako najboljši Kolumbijec Acevedo.

DIRKA PO ITALIJI
Povprečna hitrost prvega dela 49,5 km/h
10. etapa na dirki po Italiji, ki se je povsem približala slovenski meji, je bila po pričakovanjih nadvse zanimiva. Dolga je bila 167 kilometrov in v zaključku so se morali kolesarji povzpeti še na zahtevni vzpon Altopiano del Montasio, ki se nahaja nad Nevejskim sedlom. Po dnevu odmora na startu ni bilo dveh kolesarjev. Johna Degenkolba, ki je kot razlog za odstop navedel preveliko utrujenost. Angel Vicioso pa je utrpel prehude poškodbe, da bi nadaljeval. Kmalu po začetku je zaradi poškodbe odstopil še Kolumbijec Quintero.

Takoj po startu je prišlo do številnih napadov in poskusov pobega, a po 20 kilometrih dirkanja ni prišlo do pobega. Kmalu zatem pa se je v ospredju vendarle izoblikovala supina ubežnikov. Zbralo se jih je 14. To so bili Dekker, Millar, Rodriguez, Modolo, Tjallingi, Viviani, Brutt, Dehaes, Pauwels, Machado, Popovič, Bennati, Ligthart in Gatto. Po 42 kilometrih dirkanja so imeli že štiri minute prednosti. Povprečna hitrost prve ure pa je znašala kar 49,5 km/h.

Ubežniki imeli več kot osem minut prednosti
Po prevoženih 83 kilometrih so ubežniki prednost povečali na dobrih sedem minut. 70 kilometrov pred ciljem je prednost znašala dobrih osem minut. Potem pa se je začel prvi izmed dveh vzponov dneva. To je bil Cason di Lanza. Njegov povprečni naklon znaša 8,5 odstotka, najstrmejši odsek pa je kar 16 odstoten. V glavnini so pobudo pri narekovanju ritma prevzeli kolesarji Astane in prednost ubežnikov se je hitro zmanjšala.

Na vzponu je narekovanje ritma prevzel Sky. Ko je prednost ubežnikov padla pod pet minut, je napadel Jackson Rodriguez. Preostali ubežniki mu niso mogli slediti in kolesar Androni Giocatolli je nadaljeval v samostojnem pobegu. Iz glavnine sta napadla Pellizotti in Rosa, medtem ko je na vzponu popustil lanski zmagovalec Ryder Hesjedal. Rodriguez je bil najboljši na gorskem cilju, imel pa je 18 sekund prednosti pred Tiagom Machadom. Sledili so še Pauwels, Gatto, dve minuti kasneje pa še Pellizotti. Glavnina je za vodilnim zaostajala za tri minute in pol.

Kolesarji Skya z neusmiljenim ritmom
V težavah so se v spustu znašli tudi Henao, Di Luca in Sanchez. A kasneje do večjih razlik ni piršlo, tako da so po ravnini proti zaključnemu vzponu prav vsi kolesarji lahko ujeli skupino z rožnato majico. Rodriguez je imel v ospredju velike težave z menjalnikom, tako da je moral zamenjati kolo, potem pa še popravljati višino sedeža. V ozadju so tempo spet narekovali kolesarji Skya, ki so tako uničili vse upe ubežnikov na končni uspeh.

20 kilometrov pred ciljem sta imela Rodriguez in Pauwels, ki je Rodrigueza zaradi težav s kolesom lahko ujel, še minuto in 40 sekund prednosti. Edini izmed favoritov, ki se skupini z rožnato majico po prvem vzponu ni več pridružil, je bil Ryder Hesjedal, ki je 20 kilometrov pred ciljem zaostajal že za več kot šest minut. Ob vznožju vzpona proti Nevejskem sedlu je tempo največ časa narekoval Sivtsov, ki je prednost ubežnikov hitro zmanjšal na vsega dobrih 30 sekund.

Uran z odločilnim napadom
Kmalu je tudi Nibali ostal brez pomočnikov in Skyevo narekovanje ritma se je obrestovalo. Dobrih sedem kilometrov pred ciljem je namreč odločno napadel Rigoberto Uran. Na njegov napad ni imel nihče odgovora, medtem ko je Nibali ostal brez pomočnikov. Kasneje se je na čelo vrnil Valerio Agnoli, ki je opravil ogromno dela. Uran pa je vseeno hitro naredil razliko in prednost povečal na okrog 30 sekund. Leteči cilj na Nevejskem sedlu je prečkal s 45 sekundami prednosti pred skupino z rožnato majico.

Sledil pa je še najtežji del vzpona na Altopiano del Montasio. Hitro so popustili Henao, Caruso in Pellizotti. S pospeševanjem pa je presenetil Poljak Rafal Majka. Sledil je še napad Intxaustija, medtem ko sta stik z najboljšimi izgubila Bradley Wiggins in Robert Gesink, nekoliko kasneje pa še Michele Scarponi. Za Britanca so tako možnosti za zmano očitno vse manjše. Potem pa je prišlo do novih napadov. Poskusili so Vincenzo Nibali, Robert Kišerlovski in Domenico Pozzovivo. Sledili so še Betancur, Majka, Evans in Santamborgio.

Uran do zmage, Nibali prepričljivo zadržal majico
Zaostanek za Uranom se je zmanjšal na 29 sekund. Ob koncu najstrmejšega dela je napadel Pozzovivo. Ko so ga ujeli, je sledil protinapad Carlosa Betancurja. A Evans in Nibali sta bila na to pripravljena. Medtem, ko se je Uran lahko veselil zaslužene etapne zmage, pa so se preostali udarili za tretje mesto, saj je drugo spet pripadlo Betancurju.

Nibali je v zaključku imel celo težave z menjalnikom, a se je uspel vrniti in spet pokazal izjemno moč. Dobil je sprint za tretje mesto in tako bonifikacijske sekunde. Za Uranom je zaostal za 31 sekund. Bradley Wiggins je bil deseti, za svojim – vsaj do zdaj – pomočnikom pa je zaostal za minuto in osem sekund.

DIRKA PO KALIFORNIJI

Na dirki po Kaliforniji je bila na sporedu druga etapa. Začela se je v Murrieti, po 200 kilometrih dirkanja pa se je končala na vrhu zahtevnega vzpona v kraju Greater Palm Springs. Še drugi dan zapored so se morali kolesarji boriti tudi s hudo vročino, saj so kolesarili tudi pri 44 stopinjah celzija. Na dirki nastopajo trije Slovenci.

V drugi etapi je kmalu po startu prišlo do pobega. V ospredju so se znašli štirje kolesarji McCarthy, Jacques Maynes, Zwizanski in Chavanel, medtem ko so vodstvo v skupnem seštevku branili kolesarji Vacansoleila. V rumenem se je namreč vozil Lieuwe Westra. A jasno je bilo, da je druga etapa ena izmed najzahtevnejših in da bodo tokrat zobe pokazali že tisti, ki si želijo dirko po Kaliforniji tudi dobiti.

Ubežna četverica si je privozila nekaj več kot 12 minut prednosti, potem pa so v ozadju ritem pričeli narekovati kolesarji moštev Champion System in Savo Tinkoff. Ubežnike je že razredčena glavnina ujela ob vznožju zaključnega, neverjetno zahtevnega in strmega vzpona. Kmalu so začeli popuščati nekateri veliki zvezdniki svetovnega kolesarstva. Odpadli so Peter Sagan, Philippe Gilbert, Andy Schleck in tudi vodilni Westra. Vse so imeli pod nadzorom kolesarji moštva BMC, za katerega vozi prvi favorit za zmago Van Garderen.

Najprej je napadel Philip Deignan, ki si je sicer privozil nekaj metrov prednosti, vendar to ni bilo dovolj. Takoj se je izoblikovala skupinica najboljših. To so bili Rogers, Van Garderen, Frank, Busche, Jannier Acevedo. Deignan je še dva kilometra pred ciljem imel rahlo prednost, potem pa so ga favoriti po zaslugi napada Van Garderena ujeli.

Američanu je lahko sledil samo še Kolumbijec Acevedo. Petsto metrov pred ciljem pa je napadel Acevedo, medtem ko mu Van Garderen ni mogel več slediti. Acevedo se je veselil prestižne zmage in tudi prevzema vodstva v skupnem seštevku. Van Garderen pa je za njim zaostal za 11 sekund. Deignan je uspel zadržati tretje mesto.

Zaradi hude vročine so nekateri kolesarji morali tudi v bolnišnico. Med temu sta tudi  Marco Pinotti in Peter Serry. Pinotti je prečkal ciljno črto, Serry pa se je na tla zgrudil petsto metrov pred ciljem. Skupaj z Boeckmansom, Krederjem in Da Daltom jih je ujela t. i. časovna zapora, a jim bo organizator vseeno pustil na start tretje etape.

Dirka po Italiji, rezultati etape
1. Rigoberto Uran Uran (Col) Sky Procycling 4:37:42
2. Carlos Alberto Betancur Gomez (Col) Ag2R La Mondiale 0:20
3. Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team 0:31
4. Mauro Santambrogio (Ita) Vini Fantini-Selle Italia
5. Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team
6. Rafal Majka (Pol) Team Saxo-Tinkoff
7. Domenico Pozzovivo (Ita) Ag2R La Mondiale
8. Robert Kiserlovski (Cro) RadioShack Leopard 0:47
9. Benat Intxausti Elorriaga (Spa) Movistar Team 1:06
10. Bradley Wiggins (GBr) Sky Procycling 1:08
11. Przemyslaw Niemiec (Pol) Lampre-Merida 1:10
12. Michele Scarponi (Ita) Lampre-Merida
13. Jurij Trofimov (Rus) Katjuša
14. Robert Gesink (Ned) Blanco Pro Cycling Team 1:16
15. Franco Pellizotti (Ita) Androni Giocattoli 2:11
54. Robert Vrečer (Slo) Euskaltel-Euskadi 14:51
118. Luka Mezgec (Slo) Argos-Shimano 23:34
143. Grega Bole (Slo) Vacansoleil-DCM 28:52

Dirka po Italiji, skupni vrstni red

1. Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team 38:57:32
2. Cadel Evans (Avs) BMC Racing Team 0:41
3. Rigoberto Uran Uran (Kol) Sky Procycling 2:04
4. Bradley Wiggins (VB) Sky Procycling 2:05
5. Robert Gesink (Niz) Blanco Pro Cycling Team 2:12
6. Michele Scarponi (Ita) Lampre-Merida 2:13
7. Mauro Santambrogio (Ita) Vini Fantini-Selle Italia 2:55
8. Przemyslaw Niemiec (Pol) Lampre-Merida 3:35
9. Domenico Pozzovivo (Ita) Ag2R La Mondiale 4:17
10. Rafal Majka (Pol) Team Saxo-Tinkoff 4:21
11. Benat Intxausti Elorriaga (Špa) Movistar Team 4:23
12. Sergio Luis Henao Montoya (Kol) Sky Procycling 5:06
13. Tanel Kangert (Est) Astana Pro Team 5:08
14. Carlos Alberto Betancur Gomez (Kol) AG2R La Mondiale 5:26
15. Robert Kišerlovski (Hrv) RadioShack Leopard 5:57
86. Robert Vrečer (Slo) Euskaltel-Euskadi 1:08:48
140. Luka Mezgec (Slo) Argos-Shimano 1;37:41
155. Grega Bole (Slo) Vacansoleil-DCM 1:44:20

Dirka po Kaliforniji, rezultati 2. etape

1. Janier Alexis Acevedo Colle (Kol) Jamis - Hagens Berman 5:07:40
2. Tejay van Garderen (ZDA) BMC Racing 0:12
3. Philip Deignan (Irl) UnitedHealthcare Pro Cycling Team 0:27
4. Mathias Frank (Švi) BMC Racing Team 0:45
5. Michael Rogers (Avs) Team Saxo-Tinkoff 0:55
6. Chad Haga (ZDA) Optum p/b Kelly Benefit Strategies 1:13
7. Matthew Busche (ZDA) RadioShack Leopard 1:15
8. Francisco Mancebo Perez (Špa) 5 Hour Energy p/b Kenda
9. Lawson Craddock (ZDA) Bontrager Cycling Team 1:32
10. Cameron Meyer (Avs) Orica-GreenEdge 1:40


Dirka po Italiji, skupin vrstni red
1. Janier Alexis Acevedo Colle (Kol) Jamis - Hagens Berman 8:39:18
2. Tejay van Garderen (ZDA) BMC Racing 0:12
3. Philip Deignan (Irl) UnitedHealthcare Pro Cycling Team 0:27
4. Mathias Frank (Švi) BMC Racing Team 0:45
5. Michael Rogers (Avs) Team Saxo-Tinkoff 0:55
6. Francisco Mancebo Perez (Špa) 5 Hour Energy p/b Kenda 1:03
7. Chad Haga (ZDA) Optum p/b Kelly Benefit Strategies 1:13
8. Matthew Busche (ZDA) RadioShack Leopard 1:15
9. Lawson Craddock (ZDA) Bontrager Cycling Team 1:32
10. Cameron Meyer (Avs) Orica-GreenEdge 1:40

Značke: Cestno, Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ