Sobotna smola in nedeljsko slavje: vikend v znamenju Van der Poela

Sobotna smola in nedeljsko slavje: vikend v znamenju Van der Poela
07.12.2015 AVTOR: Matej Zalar
Povratek po poškodbi je vedno zahteven, tudi za najboljše kolesarje, Mathieu Van der Poel pa je očitno hitro ujel formo. V nedeljo je slavil prvo zmago v sezoni.
Mathieu Van der Poel se je zaradi težav s kolenom pred sezono odločil za operacijo, zaradi česar je izpustil dober mesec sezone ciklokrosa. Takoj po povratku je nakazal, da je dobro pripravljen, na svoji četrti dirki letos pa dosegel tudi prvo zmago. A v soboto vse ni potekalo tako gladko.

Velika smola Van der Poela omogočila zmago Van Aertu v Essnu

Glavni zvezdnik na zelo blatni dirki v Essnu je bil domačin Zdenek Stybar, ki se je v domačem kraju prvič in edinkrat letos pojavil na štartu ciklokrosa. Zaradi padca v zaključku sezone Stybar namreč še vedno ni dovolj dobro pripravljen, zato se je odločil, da se bo letos povsem posvetil pripravam na cestno sezono.

Najbolje je tokrat začel Nys in si že v prvem krogu privozil nekaj prednosti, predvsem po zaslugi izbire zelo dobrih linij v prvem krogu. Kmalu ga je ujel mladi dvojec Van der Poel - Van Aert in Nys se je odločil za pametno spremembo taktike ter v njunem zaveterju varčeval z močmi.

Mathieu Van der Poel se je očitno vrnil v šampionsko formo, saj se je otresel zasledovalnega dvojca in sam nadaljeval proti cilju. Ni si sicer privozil prav velike prednosti, a je vseeno izgledalo, kot da se pelje zmagi naproti. Nato pa je prišel predzadnji krog in velika smola za svetovnega prvaka. 

Pri pospeševanju je odtrgal menjalnik in sredi kroga ostal z nedelujočim kolesom. Proti boksom je tako tekel s kolesom na rami in vmes iz prvega padel na sedmo mesto ter izgubil vse možnosti za stopničke. Vidno razočaran je nato dirko končal kot osmi.

V ospredju je potekal že klasični letošnji boj Van Aert - Nys, tokrat pa se veteranu pogumna izbira linije ni obrestovala. V enem izmed ovinkov v zadnjem krogu je poizkušal z notranjo linijo, kjer je bilo blato globlje, in izgubil vso hitrost. Van Aert se je tako brez težav odpeljal zmagi naproti, Nys pa je spet ostal praznih rok.

Boj za tretje mesto je potekal med Michael Vantorenhoutom in Kevinom Pauwelsom, dobil pa ga je prvi. Pauwels je namreč v zadnjem krogu padel, v skupnem seštevku pa je Van Aert pred njim prednost povečal na tri minute in 19 sekund in bo letos z lahkoto postal prvak serije Bpost Bank Trophee.

Van der Poelu nedeljski obliž na sobotne rane 

V nedeljo je bil na sporedu tradicionalni Druivencroos, ki sicer ni del nobene izmed prestižnih serij v ciklokrosu, a vseeno privabi na štart zveneča imena. Letos sta sicer manjkala Van Aert in Nys, ki imata za sabo zelo naporen november in začetek decembra, ostali favoriti pa so prišli na dirko.

Mathieu Van der Poel se je želel oddolžiti za sobotno razočaranje, ko mu je že skoraj dobljena zmaga spolzela iz rok. Tako je v četrtem letošnjem štartu na suhi, a precej vetrovni dirki zmagovito dvignil roke v zrak. Najbolj sta se mu približala veterana Kevin Pauwels in Tom Meeusen.

Zmagoslavni Van der Poel je ob prihodu v cilj pokazal na svoje poškodovano koleno in spomnil na Johana Museeuwa, ki je enako gesto uprizoril po zmagi na Paris - Roubaixu leta 2000. Glede na trenutne predstave in verjetno selitev na ceste v prihodnje je možnost, da Van der Poel kaj podobnega ponovi tudi na cestnih dirkah, zelo velika.

 
Značke: Cestno, Ciklokros
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ