SpeedX bo na Kickstarterju predstavil prvo "pametno" aerodinamično kolo

SpeedX bo na Kickstarterju predstavil prvo "pametno" aerodinamično kolo
24.03.2016 AVTOR: Nejc Grilc
Nov model proizvajalca SpeedX bo poimenovan Leopard, poleg aerodinamične zasnove pa bo tudi prvo kolo, ki bo imelo povsem integriran pametni kolesarski računalnik.

Prva in glavna stvar, po kateri se Leopard loči od konkurence, je integrirani kolesarski računalnik z vgrajenim programom za pomoč pri treniranju XCoach. Ta analizira vse podatke o vaši vožnji, ki so mu na voljo, in vam že med vožnjo ponuja nasvete za boljše in bolj učinkovito kolesarjenje.

Sam računalnik ponuja celotno paleto podatkov, ki vam med vožnjo pridejo prav, od srčnega utripa, hitrosti, naklona, GPS-a, kalorij, kadence, podatkov o vremenu in tudi meritve moči. Sistem je na ta način primerljiv s kombinacijo Garminovega računalnika Edge 1000 in premium naročnine na Stravi, ki pa sta v kombinaciji mnogo cenejša. Kolo ima vgrajeni luči v sedežni opori in na glavi kolesa, ki se avtomatično vklopita in izklopita glede na raven sončne svetlobe.

Baterija računalnika zadostuje za približno 800 kilometrov ali 40 ur vožnje, napolni pa se v le 30 minutah. Kolo pa ni posebno le zaradi računalnika, je tudi povsem aerodinamično oblikovano - integrirane ima vse kable, cevi so oblikovane v skladu z minimizacijo zračnega upora, zavore pa so skrite za vilice spredaj in za sredino okvira zadaj. SpeedX Leopard bo tako šele tretje kolo na trgu, po Treku in Specializedu, ki ima prav vso napeljavo skrito v okviru.

Okvir in vilice so izdelane iz vojaško potrjenih Toray 1000 karbonskih vlaken, vsak okvir pa je sestavljen iz 207 delov. Kolo je bilo podvrženo intenzivnim testom, bilo jih je več kot 300, preizkušali pa so togost in vzdržljivost okvira. Pri SpeedX-u so bili s testom tako zadovoljni, da vam za okvir ponujajo doživljenjsko garancijo. Sam okvir tehta 1.2 kilograma, kar je spodobno za aerodinamično kolo.

Največji problem pri kupovanju kolesa prek interneta je to, da nikoli ne veste, kako se bo vaše kolo spoprijateljilo z njim. Zato vam ponujajo Smart Bike Fitting kar preko interneta. Vse, kar morate storiti, je da na njihovo spletno stran naložite svojo fotografijo, program pa bo nato poskrbel za vse ostalo. Izbral bo za vas najprimernejši model, velikost okvira, dolžino krmilne opore in krmilo. 

Če z nastavitvami ne bi bili zadovoljni, lahko kolo v sedmih dneh vrnete in dobite povrnjeno vso kupnino, v 30 dneh pa ga lahko zastonj zamenjate za drugačno različico. Morda najbolj privlačna lastnost kolesa pa je njegova cena.

Model Leopard Pro, opremljen z elektronsko različico Shimanove Ultegre, karbonskimi obroči, karbonskim krmilom in sedežem Fizik R7 Road Saddle, ki tehta 7.9 kilograma, je trenutno na Kickstarterju na voljo za le 2280 evrov, različica z mehansko skupino 105 pa slabih 1300 evrov. To je za aerodinamično kolo izredno malo, sploh glede na vse funkcije, ki jih kolo ponuja. 

V le dveh dneh so na Kickstarterju že zbrali 214 000 dolarjev, kar je precej več od zastavljenega cilja v višini 50 000 dolarjev, tako da bo do produkcije kolesa zagotovo prišlo. Če ga boste naročili že zdaj, bo predvidoma v vaših rokah pristal do konca julija letos.

 

Značke: Cestno
Komentarji
Agent041 25.03.2016 07:59

To pa je zanimiva in ugodna stvar. Vprašanje pa je, kako je zapleteno servisiranje (snemanje vilice, menjava bovdnov za zavore, ...)

IZO 25.03.2016 09:27
@Agent041:

To pa je zanimiva in ugodna stvar. Vprašanje pa je, kako je zapleteno servisiranje (snemanje vilice, menjava bovdnov za zavore, ...)

Ne se sekirat! To je podobno, kot pri poršeju: ko je pepelnik poln, enostavno kupiš nov avto! smeh

vrhi 25.03.2016 14:09

Dobra igrača,bi bila za imeti,sploh pa sedaj ko je še cenovno ugodno. kaže jezik

*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ