Spomin na lanski Severni pekel in Boonenov šov (foto in video)

Spomin na lanski Severni pekel in Boonenov šov (foto in video)
05.04.2013 AVTOR: D. Z.
V nedeljo bo na sporedu že 111. Izvedba znamenite klasike Pariz-Roubaix. A tu vam ponujamo spomin na lansko sezono in junaka Toma Boonena.

Boonen napadel že 56 km pred ciljem
110. dirka Pariz-Roubaix je bila na sporedu 8. aprila 2012. Dolga je bila 257,5 km in do odločilne poteze je prišlo že 56 kilometrov pred ciljem. Takrat so se v ospredju spogledovali, napadla pa sta klubska kolega Niki Terpstra in Tom Boonen. Kmalu zatem se je Boonen odločil, da bo pot proti še kako oddaljenem velodromu v Roubaixu nadaljeval sam. In to mu je po zaslugi lani zares neverjetne forme tudi uspelo.

Po 53 kilometrih samostojnega pobega se je veselil zaslužene zmage, že četrte na velodromu v Roubaixu. S tem se je po številu zmag na tej dirki izenačil z legendarnim Rogerjem De Vlaeminckom. A preseči ga letos še ne bo mogel. Lani je tako dobil vse najpomembnejše enodnevne dirke po tlakovanih poteh. Začel je z E3 Harelbeke in Gent-Wevelgem, nadaljeval pa z dirko po Flandriji in na koncu še s klasiko Pariz-Roubaix.

Turgotu presenetljivo sprint za drugo mesto

Letos Boonen te zmage ne bo mogel braniti, saj je na dirki po Flandriji padel in tako sploh še ne more trenirati. Konkurenco je premagal za več kot minuto in pol. V boju za drugo mesto se je v sprint podalo pet kolesarjev. Ta sprint je dobil Sebastien Turgot. Tretji je bil Alessandro Ballan, četrti Juan Antonio Flecha, peti Boonenov pomočnik Niki Terpstra in šesti Lars Boom. Naslednja skupina kolesarjev je za Boonenom zaostala za več kot tri minute in pol.

Sprint za sedmo mesto pa je dobil Matteo Tossatto. Na dirki so nastopili trije Slovenci. Borut Božič je z zaostankom dobrih devetih minut zasedel 48. Mesto, Blaž Jarc je bil 70. Gregorja Gazvodo je ujela časovna zapora, medtem ko je takrat poškodovani Kristjan Koren zgolj podpisal startno listo, startal pa sploh ni.

Video, rezultati in fotografije

V nadaljevanju vam ponujamo posnetek lanske dirke in veliko zmagoslavje Toma Boonena. Obenem si lahko ogledate rezultate in tudi fotografije z lanske klasike Pariz-Roubaix. Zgolj za obuditev spominov pred nedeljsko 111. dirko.

Pariz-Roubaix 2012, rezultati

1. Tom Boonen (Bel) Omega Pharma Quick Step 5:55:22
2. Sebastien Turgot (Fra) Europcar 1:39
3. Alessandro Ballan (Ita) BMC Racing
4. Juan Antonio Flecha (Špa) Sky Procycling
5. Niki Terpstra (Niz) Omega Pharma-Quick Step vsi isti čas
6. Lars Boom (Niz) Rabobank 1:43
7. Matteo Tosatto (Ita) Saxo Bank 3:31
8. Mathew Hayman (Avs) Sky Procycling
9. Johan Van Summeren (Bel) Garmin Barracuda
10. Maarten Wynants (Niz) Rabobank vsi isti čas
48. Borut Božič (Slo) Astana Pro Team 9:11
70. Blaž Jarc (Slo) Team NetApp 13:05
Gregor Gazvoda (Slo) Ag2r La Mondiale, časovna zapora
Kristjan Koren (Slo) Liquigas Cannondale, odstop

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ