Spomin: Lansko presenečenje (FOTO in VIDEO)

Spomin: Lansko presenečenje (FOTO in VIDEO)
05.04.2020 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Danes bi lahko poročali o novi, zagotovo spet izjemni dirki po Flandriji. A so jo odpovedali in tu je spomin na lansko preizkušnjo.

Letos bi spremljali že 104. dirko po Flandriji. Spremljali bi najboljše kolesarje za take klasike in številne gledalce - ob cestah naj bi se jih vsako leto zbralo okrog 800 tisoč -, ki vzpodbujajo kolesarje na znamenitih vzponih. Koronavirus pa je pokvaril vse načrte. Zato je tu spomin na lansko preizkušnjo polno preobratov in predvsem s presenetljivim imenom na vrhu.

267 kilometrov dolga dirka se je začela v Antwerpu, končala pa v mestecu Oudenaarde. Kolesarji so morali premagati 17 tradicionalnih vzponov. Niki Terpstra je branil zmago iz leta 2018, a je bil že v prvem delu dirke vpleten v množični padec, tako da so ga morali odpeljati v bolnišnico. Med 175 kolesarji so bili na dirki tudi Matej Mohorič, Jan Tratnik, Luka Mezgec in Kristijan Koren.Pobeg dneva je uspel četverici, ki pa ni ogrožala glavnih favoritov. Že 90 kilometrov pred ciljem - tam je bil na sporedu znameniti Muur Geraardsbergen - je bilo pobega konec. Ritem je bil izjemen, 80 kilometrov pred ciljem pa je napadel tudi Matej Mohorič. Sam se je proti Deceuninck Quick Stepu boril dobrih deset kilometrov. Kasneje je Mathieu Van der Poel poskušal preskočiti eno izmed hitrostni ovir. Dobil je defekt in obenem še padel.

Čeprav se je dirka lomila in so že vsi dirkali na polno, je Van der Poel pokazal izjemno moč. Prehiteval je zaostale kolesarje in se pridružil prvi skupini. 50 kilometrov pred ciljem so napadli Vandenbergh, Vanmarcke in Asgreen, kasneje pa še Van Baarle. Odločilno akcijo pa smo videli na predzadnjem vzponu dneva. Oude Kwaremont. Tam je ostro napadel Alberto Bettiol. Italijan je bil nadvse močan tudi na naslednjem in obenem zadnjem vzponu Paterbergu.Lovila ga je 15-erica zasledovalcev, a se mu ni uspela približati. Na zaključni ravnini je imel pet kilometrov pred ciljem še 20 sekund prednosti, kar je bilo dovolj, da se je član moštva EF Education First lahko veselil največje zmage v karieri. To je bila zanj tudi prva zmaga med elito. Zasledovalci so v boju za drugo mesto pozabili na Kasperja Asgreena.

Tretji je bil Alexander Kristoff, četrti pa Mathieu Van der Poel. Sledili so Nils Politt, Michael Matthews, Olivier Naesen, Alejandro Valverde, Tiesj Benoot, Greg Van Avermaet, Peter Sagan … Matej Mohorič je bil 41, Kristijan Koren 47., Jan Tratnik 87., Luka Mezgec pa 95. Pri moštvu EF Education First so kasneje pripravili daljši prispevek o celotnem dogajanju na dirki, ki si ga lahko ogledate v nadaljevanju. Ogledate pa si lahko še glavne dogodke na dikrki.

EF Gone Racing

Povzetek dirke

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ