Spoznajmo Slovenijo: Od piva do čipk

Spoznajmo Slovenijo: Od piva do čipk
01.05.2019 AVTOR: DZ, vir: Tour of Slovenia

Spoznajmo dirko po Sloveniji. Pet etap. 814 kilometrov. Termin: 19. - 23. junij. Tu so podrobnosti petdnevne dirke. 3. etapa: Žalec – Idrija. 175 km.

Opis etape
"Iz dneva v dan težje etape." Tako je letošnjo traso dirke po Sloveniji komentiral Bogdan Fink. In dokaz, da je to res dobimo v tretji etapi. Tista do Celja bo posrkbela za prvo resnejšo selekcijo. Na poti od Žalca do Idrije pa bo še kdo izmed ožjega kroga favoritov za zmago popustil. Govorimo o etapi s štirimi kategoriziranimi vzponi. Dva sta četrte kategorije, po eden pa tretje in druge. Vse skupaj se bo začelo z zaprto vožnjo skozi Žalec.

Kolesarji bodo pot nadaljevali proti Vranskem in naprej na vzpon četrte kategorije - Kozjak. Govorimo o 679 metrov visokega klancu. Na vrh bodo kolesarji prišli po 30 kilometrih dirkanja. Zaključni del tega klanca je dolg 2,5 km, povprečni naklon pa je 6-odstoten. Kolesarji se bodo spustili v Kamnik, ki je lani gostil cilj kraljevske etape in je bil razglašen tudi za najboljšega gostitelja dirke po Sloveniji. Sledila bosta leteča sprinta v Medvodah in v Škofji Loki.

Trebija bo gostila “bife”, Žiri pa še tretji leteči cilj. Po 110 kilometrih dirkanja se bo začela serija treh klancev. Najprej Rovte (dolžina 5,6 km). Gre za vzpon četrte kategorije. Po krajšem spustu bo sledil vzpon tretje kategorije na Medvedje brdo. Na 821 metrih nadmorske višine bo tudi najvišja točka tretje etape. Po 7,9 km dolgem vzponu s 3-odstotnim povprečnim naklonom bodo kolesarji na vrh prišli po 128 kilometrih dirkanja.

Sledil bo spust do Godoviča, potem pa bo karavana pod nadaljevala po glavni cesti vse do Idrije. Tam bodo zavili na dokaj nepoznan vzpon druge kategorije Dole. Ta klanec je dolg 5,2 km. Povprečni naklon je kar 9-odstoten. Na 701 meter visok vrh bodo kolesarji prišli po 149 kilometrih dirkanja. Sledil bo razgiban teren po planoti in potem spet spust skozi Godovič, vse do cilja v Idriji.

Preberite še
Predstavitev 1. etape
Predstavitev 2. etape

Bogdan Fink:
Žalec je spet partner dirke po Sloveniji. Pravi start bo pri znameniti fontani. Prvi del etape je nezahteven in tako bo ta del predstavljal priložnost za pobeg. Drugi del je precej zahtevnejši, tudi tehnično. Kolesarji bodo morali biti pripravljeni na tri zaporedne gorske cilje. Tam se dirka prav lahko zlomi. Vzpona v samem zaključku verjetno ne poznate, a je predvsem na začetku zelo strm. Etapa se ne bo končala na vrhu, ampak se bodo kolesarji spustili v Idrijo. Na spustu pa tisti, ki bodo zaostali, prav veliko ne bodo mogli več nadoknaditi. Idrija, ki velja za kolesarsko mesto je v traso dirke po Sloveniji vključena prvič po letu 1994.

Marko Kump: Tako kot v drugi etapi, se bodo tudi tukaj že delale razlike. Takoj po zadnjem klancu bo sledil spust in potem tako cilj. Zagotovo bo to priložnost za kakšnega kolesarskega Valentina Rossija, kot je na primer Matej Mohorič. Za sprinterje pa etapa ne bi smela predstavljati večje težave in bomo lahko prišli do cilja. Glede na to, da je od zadnjega klanca samo še dolina, si lahko oddahneš in uživaš v lepotah narave.

Tadej Pogačar: Vsekakor bo ta etapa težja kot druga. Tu bo prišlo še do nekoliko večje selekcije. Poleg tega lahko pričakujem kakšen samostojen napad na spustu.

Časovnica etape
3D predstavitev etape
Presek etape
Značke: Dirka po Sloveniji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ