Spoznajmo Slovenijo: Celje ... a tokrat brez gradu

Spoznajmo Slovenijo: Celje ... a tokrat brez gradu
30.04.2019 AVTOR: DZ, vir: Tour of Slovenia

Spoznajmo dirko po Sloveniji. Pet etap. 814 kilometrov. Termin: 19. - 23. junij. Tu so podrobnosti petdnevne dirke. 2. etapa: Maribor – Celje. 149,5 km.

Opis etape
Po sprinterski prvi etapi druga vsekakor ne bo po meri sprinterjev. Etapa bo nekoliko spomnjala na lansko preizkušnjo, ki se je končala v Celju, oziroma nad mestom na Gradu. Letos na Grad kolesarji ne bodo zavili. Etapa od Maribora do Celja bo dolga skoraj 150 kilometrov.

Kolesarji se bodo iz Maribora podali v Slovensko Bistrico, potem pa že na vzpon tretje kategorije Veliko Tinje. Gre za 5,4 km dolg klanec s 6,6-odstotnim povprečnim naklonom. Sledil bo spust in razgiban del do Zgornjih Poljčan. Potem pa nekoliko bolj raven del prek Štenjurja do Štor. Tam se bo začel vzpon na 701 meter visoko Svetino.

Iz prejšnjih let ta vzpon poznamo bolj pod imenom Celjska koča, saj bodo kolesarji po krajšem spustu in krajšem vzponu prišli prav na Celjsko kočo, ki je že gostila tudi cilj gorskega kronometra na dirki po Sloveniji. Tokrat se bodo kolesaji - tako kot lani - spustili v Celje. Tam pa bo sledil še osem kilometrov dolg krog po mestu in cilj. Pričakujemo lahko sprint manjše skupine kolesarjev, v kateri bodo vsi kandidati za končno zmago.

Preberite še: Predstavitev 1. etape

Bogdan Fink: To je prvi resnejši test. Etapa je drugačna kot lani. Start v Mariboru sicer ostaja. Vzpon na Veliko Tinje kolesarji že poznajo, saj gre za prvo tretjino klanca na Tri Kralje. Na Svetino oziroma Celjsko kočo se bodo kolesarji podali z druge strani kot lani. S te strani je vzpon lažji. Ker je od vrha do cilja še 13 kilometrov, bo ta odsek kolesarjem dopuščal, da bodo še lahko ujeli priključek. Cilj je v središču Celja, pri sodišču. Zadnji del etape je zahteven, tudi tehnično. Predvsem spust s Celjske koče. Kljub vsemu večjih težav ne pričakujem.

Marko Kump: Pri Adriji Mobilu bomo zagotovo imeli kolesarja, ki bo ciljal na visoka mesta v skupnem seštevku. Etapa je brez dvoma zahtevna. Celjsko kočo poznamo, spust tudi. Etapa končnega zmagovalca ne bo odločila, je pa res, da lahko v tej etapi marsikdo veliko izgubi. V Celju lahko v osprejdu pričakujemo ožji krog favoritov, ki se bodo potem v naslednjih etapah udarili za končno zmago.

Tadej Pogačar: Etapa bo zanimiva. Kratka in zelo hitra. Zelo nervozno bo pred Celjsko kočo, saj bodo do vznožja prišli še vsi kolesarji. Potem se bo na vzponu vse skupaj razbilo in v Celju lahko pričakujemo skupino kakšnih 20 kolesarjev. Upam, da bom zraven in bom lahko posegel čim više. Etapa ni lahka, ni pa ravno Baskija.

Časovnica etape
3D predstavitev etape
Presek etape
Značke: Dirka po Sloveniji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ