StaFast - vzmeteni nosilec krmila za bolj mirno vožnjo

StaFast - vzmeteni nosilec krmila za bolj mirno vožnjo
13.12.2015 AVTOR: Matej Zalar
Vzmeteni nosilci krmila, ali po domače fajfe, so se na trg neuspešno poizkušali prebiti že v 80. letih. Podjetje Aeroforge poizkuša z novo tehnologijo idejo obuditi.
Kalifornijsko podjetje Aeroforge je želelo idejo o vzmetenih nosilcih krmila obuditi od mrtvih. V 80. letih je bilo takšnih poizkusov kar nekaj, a so zaradi manj razvite tehnologije vsi po vrsti klavrno propadli.

Največji problem je bila teža in pa masivni izgled vzmetenja pod nosilcem krmila, StaFast pa je te težave vsaj deloma odpravil. S 350 grami teža vseeno ni zanemarljiva, a so pozitivni učinki lahko dovolj dober razlog, da dodatne grame odmislimo.

Dizajn StaFasta je zanimiv, ideja pa povsem preprosta. Pod nosilcem krmila je nameščena vzmet, ki omogoča en centimeter hoda. To sicer ni prav veliko, a se centimeter pri nosilcu krmila na ročkah vsaj podvoji. Omogoča individualne nastavitve glede na težo kolesarja, z Aeroforgeovim spletnim programom pa si lahko izračunate idealne nastavitve glede na vašo težo in način vožnje.

Hkrati nosilec krmila omogoča tudi različne kote, pod katerimi nanj pritrdimo krmilo, in tako kolesarju ponudi možnost za bolj aerodinamično ali bolj sproščeno držo, odvisno od osebnih preferenc. V osnovi StaFast ni narejen za specialke, čeprav ga z dodatnim adapterjem lahko namestimo tudi na cestno kolo.

uploaded


Še posebej prav pa lahko pride pri treking kolesih in kolesih za makadamkanje, ki so v zadnjem času zelo popularni. Po poročanjih spletne strani Gizmag se vzmeteni nosilec krmila na cesti obnaša odlično, kot edino pomanjkljivost so izpostavili prevelik in prehiter odboj v trenutku, ko zadanemo luknjo na cesti. A dizajnerji pri Aeroforgeu zagotavljajo, da večji odboj po nekoliko daljši uporabi izgine.

StaFast še ni popoln izdelek, a je nedvomno korak v pravo smer. Trenutna maloprodajna cena v Združenih državah Amerike je 350 dolarjev, torej kar zajeten kupček denarja za nekoliko bolj gladko vožnjo. Ideja je dobra, pri izvedbi pa ostaja še nekaj prostora za napredek. 

 
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ