"Stara gospa" se bo končala drugje

"Stara gospa" se bo končala drugje
22.01.2019 AVTOR: DZ

Liege-Bastogne-Liege. Znamenita klasika se je v zadnjih letih vedno končala v Ansu, zdaj pa se po skoraj 30 letih seli v središče mesta.

28. 4. 2019 Liege - Bastogne - Liege, dan pred dirko profesionalih kolesarjev tudi prireditev za amaterske kolesarje Liege - Basogne Liege challange s tremi dolžinami 75km, 154km 274km. Prijave so možne do petka 26.4.2019.

27 let se dirka že ni končala v samem središču mesta Liege. Zdaj so se organizatorji odločili za spremembo. Namesto v Ansu, kjer smo že vajeni spremljati napete zaključke te klasike, se bo dirka spet končala v središču mesta, po katerem ima ime. To pomeni, da v traso ne bosta vključena vzpona Cote de Saint Nicolas in Ans. To pomeni, da bo zaključek zdaj precej bolj ravninski. Zadnji vzpon bo Cote de la Roche aux Faucons. Vrh tega bo 15 kilometrov pred ciljem. Trasa bo zdaj kolesarjem, ki bodo na ta vzpon rahlo zaostali omogočala morebitno vrnitev v ospredje.

Obenem bodo morali mnogi drugi napadati precej pred ciljem, če bodo želeli poskrbeti za večjo selekcijo. Organizatorji so predstavili še kar nekaj sprememb v trasi. Prvi vzpon bo zdaj Cote de le Roche en Ardenne. Ostaja pa vzpon Cote de Saint Roch, ki je lociran na polovici dirke, sledi pa mu vzpon Cote de Mont le Soie. Po treh letih odsotnosti se vrača trojček vzponov Cote de Wanne, Cote de Stockeu in cote de la Haut Levee. Omenili smo zadnji vzpon Cote de la Roche aux Faucons. Pred njim se zvrstijo Col du Rosier, Col du Maquisard, znameniti Cote de la Redoute in Cote des Forges. Organizatorji so že razkrili, da so podelili osem posebnih povabil.

Prejela so jih moštva Sport Vlaanderen-Baloise, Wallonie Bruxelles, Wanty-Gobert, Cofidis, Direct Energie, Arkea-Samsic in Vital Concept-B&B Hotels. Sicer pa dirko poznamo tudi pod vzdevkom “La Doyenne” ali Stara gospa. Prvič so jo organizirali leta 1892. Takrat je zmagal Leon Houa. Največkrat, kar petkrat jo je dobil Eddy Merckx. Z njim se lahko izenači aktualni svetovni prvak Alejandro Valverde, ki je do zdaj zmagal štirikrat. Lani je zmagal Bob Jungels. Letošnja dirk abo dolga 256 kilometrov, kolesarji bodo morali premagati več kot 4500 metrov nadmorske višine. Na sporedu bo 28 aprila. Je zadnja izmed serije pomembnih enodnevnih klasik na Severu.



28. 4. 2019 Liege - Bastogne - Liege, dan pred dirko profesionalih kolesarjev tudi prireditev za amaterske kolesarje Liege - Basogne Liege challange s tremi dolžinami 75km, 154km 274km. Prijave so možne do petka 26.4.2019.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ