Svetovni prvak načrtuje povratek v Flandrijo, glavna cilja Tour in OI

Svetovni prvak načrtuje povratek v Flandrijo, glavna cilja Tour in OI
14.01.2021 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Sirotti

Julian Alaphilippe je na virtualnem druženju z mediji pred novo sezono razkril cilje. Glavna sta Tour de France in nastop na olimpijskih igrah v Tokiu, spet pa se želi vrniti tudi na dirko po Flandriji, ki jo je lani končal s padcem.

Francoski superzvezdnik in prvo ime Decuninck QuickStepa Julian Alaphilippe je novinarjem razkril nekaj ciljev za prihajajočo sezono, v kateri bo nastopal v mavrični majici svetovnega prvaka, ki si jo je priboril v Imoli.

Na italijanskem dirkališču se je začel njegov izjemni drugi del sezone, v katerem je bil vedno blizu zmage, Primož Roglič (in kasneje sodniki) mu jo je speljal na klasiki Liege - Bastogne - Liege, na dirki po Flandriji pa je bil v zmagovalnem napadu Mathieuja van der Poela in Wouta van Aerta.

Svetovni prvak je deloval izjemno, potem pa je po grdem trku z voznikom motorja končal na tleh in poškodovan tudi zaključil sezono. A očitno mu padec ni pustil preveč grenkobe v grlu, saj se Alaphilippe aprila namerava vrniti v Flandrijo: »Le padec mi je pustil malo slabega priokusa, vse ostalo je bilo perfektno, atmosfera v ekipi je bila odlična in odpeljali smo zelo dobro dirko. Dirka po Flandriji QuickStepu pomeni ogromno in to se pozna na vsakem koraku, zato se že veselim, da bom letos spet na štartu.«

Alaphilippe je povedal še, da se njegova poškodovana roka sicer celi po načrtih, da pa posledice padca še čuti, saj zaenkrat še težko drži spodnji del krmila, vse bolečine pa naj bi popustile v naslednjih tednih, zato bo do spomladanskih ciljev že lahko v dobri formi.

In kje bomo v prihajajoči sezoni lahko spremljali svetovnega prvaka? »Začel bom na dirki v Provanski, lepo bo pokazati mavrično majico na francoskih tleh. Nato bom dirkal vse do klasike Liege - Bastogne - Liege, vmesni program pa bomo prilagajali sproti. Imam nekaj velikih ciljev za to pomlad,« pravi Alaphilippe. Na programu bo zagotovo imel nastop na generalki za Ronde Omloop Het Nieuwsblad, tudi nastop na Tirrenu - Adriaticu ni izključen.

»Po prvem delu sledi premor in nato poletni program z dirko po Franciji in olimpijskimi igrami. Na Touru ne načrtujem boja za skupni seštevek, leto 2019 je bilo zame prijetno presenečenje, a to najbrž ni realno. Nisem še preučil trase, za to bo čas po prvem delu sezone. V zadnjem delu pa bo moj glavni cilj nastop na svetovnem prvenstvu v Belgiji, zaenkrat vem samo, da bomo dirkali na vzponu, ki je tudi del Brabantske puščice. Zanimivo bo,« je svoj načrt za sezono 2021 razgrnil Alaphilippe.

Letos ga bodo zagotovo spremljala tudi vprašanja o nadaljevanju kariere in novi pogodbi, obstoječa z Deceuninckom se mu izteče ob koncu letošnje sezone. Belgijski mediji poročajo, da če bo proračun QuickStepa približno podoben letošnjemu, se Alaphilippe nagiba k temu, da podaljša svoje »bivanje« v ekipi, katere član je že osem let. V ozadju na svojo priložnost čaka bogatejši AG2R Citroen, ki si okrog Alaphilippa želi zgraditi ekipo, s katero bi osvojil dirko po Franciji.

Pred svetovnim prvakom je zanimiva sezona, še enkrat več pa je zagotovil, da odločitve o novi pogodbi še ne bo sprejel prav kmalu, zato se bomo podobnih vprašanj in odgovorov letos še naposlušali.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ