Švica: Neustavljivi Peter Sagan

Švica: Neustavljivi Peter Sagan
13.06.2016 AVTOR: D. Z.
Peter Sagan je dobil 3. etapo na dirki po Švici. Prevzel je tudi vodstvo v skupnem seštevku.

Šest kategoriziranih vzponov
Tretja etapa na dirki po Švici se je začela v Grosswangnu. Kolesarji so morali do cilja v Rheinfeldnu prevoziti 193 kilometrov. Etapa sicer ni bila ekstremno zahtevna, vendar pa dovolj razgibana, da so bili nekateri sprinterji brez možnosti za uspeh. Kolesarji so morali premagati šest kategoriziranih vzponov.

Vseh šest v drugi polovici etape, kar štiri pa na zaključnih krogih. Jurgen Roelandts je etapo začel v majici vodilnega v skupnem seštevku, a veliko možnosti za prevzem te majice je imel tudi Peter Sagan, ki je že dobil drugo etapo, trasa tretje pa mu je še kako ustrezala. Na startu so bili tudi trije Slovenci. Simon Špilak, Jan Polanc in Kristijan Koren. Takoj po startu je prišlo do številnih napadov, a šele po 14 kilometrih se je v ospredju izoblikovala ubežna skupina.

Osmerica do petih minut prednosti
Sestavljali so jo Silvan Dillier (BMC), Sven Erik Bystr öm (Katjuša), Gregory Rast (Trek-Segafredo), Matthew Hayman (Orica-GreenEdge), Branislau Samoilau (CCC Sprandi Polkowice), Bruno Pires (Team Roth), Antwan Tolhoek in Hub Duijn (Roompot Oranje Peloton). Po 50 kilometrih dirkanja si je osmerica privozila več kot pet minut prednosti.

V glavnini pa so se v lov podali kolesarji Lotto Soudala, ki so branili vodstvo v skupnem seštevku, in kolesarji Tinkoffa – Sagan je upal na nov uspeh. Razgiban teren v zaključku je poskrbel za pestro dogajanje. 20 km pred ciljem pa so v ospredju vztrajali samo še štirje kolesarji. Ritem v glavnini je krepko dvignil Chris Juul Jensen, ki je pomagal Michael Albasiniju. Ta je sicer napadel in si privozil nekaj prednosti, a tudi v glavnini so bili pozorni.

Saganova akcija za zmago
Pred vrhom zadnjega vzpona, le dobrih deset kilometrov pred ciljem pa je svojo priložnost začutil tudi Peter Sagan. Tokrat ni čakal na sprint, ampak je napadel. Na spustu je hitro ujel Albasinija in Dillierja. Za Saganom se je pognal tudi Matthews, ki pa ni mogel slediti ritmu Slovaka. Matthews je počakal glavnino, v kateri so ritem narekovali kolesarji Lotto Soudala.

Takrat se je zdelo, da bodo lahko ujeli ubežnike. A trojica ubežnikov je bila preveč odločna in močna. Sledil je sprint, v katerem je bil Peter Sagan premočan. Po štirih urah in pol je premagal Albasinija in Dillierja. Veselil se je že šeste zmage letos in 13. na dirki po Švici. Prvi zasledovalci – v tej skupini je bila večina favoritov za končno zmago, tudi Simon Špilak – so zaostali za vsega tri sekunde.

Špilak napredoval
Sprint za četrto mesto je dobil Richeze, Roelands pa je bil peti, kar pa ni bilo dovolj, da bi obdržal majico vodilnega. To je zdaj prevzel Peter Sagan. Simon Špilak je zasedel 21. mesto. V skupnem seštevku ima Sagan tri sekunde prednosti pred Roelandsom in Dillierjem. Špilak je napredoval na 21. mesto. Njegov zaostanek znaša 21 sekund.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ