Synchrobox - naprava, ki sama poišče idealno prestavno razmerje

Synchrobox - naprava, ki sama poišče idealno prestavno razmerje
15.05.2014 AVTOR: Nejc Grilc
Naprava služi kot dodatek k menjalniku in avtomatsko usklajuje prestavna razmerja na optimalen način, hkrati pa ohranja želeno raven zahtevnosti poganjanja pedal.
Sodeč po vse večji popularnosti 1x11 in hub prestav so se kolesarji počasi naveličali uporabe več zobnikov spredaj.

Včasih res ni najlažje ugotoviti, ali bomo željeno razmerje dosegli s prestavljanjem na večji zobnik spredaj, na manjšega zadaj, ali na kak drug način. Zato so pri IXOW razvili napravo, imenovano Synchrobox.

Prestavne ročice imajo obliko “gripa ” na krmilu, ki ga uporabniki preprosto vrtijo naprej ali nazaj za prestavljanje v lažjo ali težjo prestavo. Iz ročice potekata dve žici do sinhronizacijske škatle, ki jo namestimo na dno sedežne cevi.

Synchrobox vsebuje dodatni prednji menjalnik, ki prestavlja verigo med prednjimi zobniki, tretja žica pa poteka od Synchroboxa do zadnjega menjalnika, in ga prestavlja v skladu z našimi željami. Sodeč po tem, kakšno prestavo želimo, nam menjalnik verigo prestavlja tako na sprednjih kot na zadnjih zobnikih, lahko pa zgolj posreduje informacijo zadnjemu menjalniku in prestavlja verigo le po zadnjih zobnikih.

Vedno pa se izogiba prekomernim naklonom verige, do kakršnih pride, če je veriga na manjšem zobniku spredaj in najmanjšem zadaj. Synchrobox bo kompatibilen s Shimanovimi menjalniki 3x7, 3x8 in 3x9, predstavljen pa bo na Eurobike sejmu v avgustu. Zanj bo potrebno odšteti 89.90 evrov.
Značke: Cestno
Komentarji
Peeping_tom 15.05.2014 10:30

Krasno, naj še izumijo napravo, ki v kolesarja spusti elektrošok, kadar goni s prenizko kadenco ali premalo močjo  

zapečateno

 

Zdaj bi morali izumiti še nek motorček, ki bo kar sam poganjal namesto nas, recimo bencinski.

Moč in brzino bi pa mi regulirali z vrtljivo ročico na krmilu, pa namesto pedal bi naredili stopalke za noge, da bo bolj udobno....     hej, čaki mal. nagubano čelo

image

StaraKost 15.05.2014 11:29

... malo si zalutal v razmišljanju. Po tvoje je tudi v avtomobilu avtomatski menjalnik nepotreben ?

Prav zaradi razvoja so novi avtomatski menjalniki hitrejši in bolj varčni, kot ročni.  Kdor enkrat proba, nikoli več ne gre na predpotopno nožno sklopko, če mu le denarno znese. Torej je samo vprašanje cene, ne pa funkcionalnosti.

Ne vidim razloga zakaj bi bilo na kolesu drugače, saj veliko kolesarjev ne ve izbrati pravo prestavo ali se zašaltajo.

Peeping_tom 15.05.2014 12:19

Eh, že res da sem tradicionalist, ampak tole je pa res na meji poneumljanja naroda... kaže jezik

 

Lej, tule: sheldonbrown.com/gears/ ti preračuna prestavna razmerja, še gumb je na drugi strani, da ti sprinta en mali pildek, ki ga nalepiš na okvir, pa maš pred očmi, kako si vse prestave najbolje sledijo 'po vrsti'.

 

In sem glihkar prišparal 89?, pa kar nekaj gramov nasmeh

 

O mafijski avtoindustriji pa raje na drugem mestu, je predolga debata... zlati kljun

*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ