Synchrobox - naprava, ki sama poišče idealno prestavno razmerje

Synchrobox - naprava, ki sama poišče idealno prestavno razmerje
15.05.2014 AVTOR: Nejc Grilc
Naprava služi kot dodatek k menjalniku in avtomatsko usklajuje prestavna razmerja na optimalen način, hkrati pa ohranja želeno raven zahtevnosti poganjanja pedal.
Sodeč po vse večji popularnosti 1x11 in hub prestav so se kolesarji počasi naveličali uporabe več zobnikov spredaj.

Včasih res ni najlažje ugotoviti, ali bomo željeno razmerje dosegli s prestavljanjem na večji zobnik spredaj, na manjšega zadaj, ali na kak drug način. Zato so pri IXOW razvili napravo, imenovano Synchrobox.

Prestavne ročice imajo obliko “gripa ” na krmilu, ki ga uporabniki preprosto vrtijo naprej ali nazaj za prestavljanje v lažjo ali težjo prestavo. Iz ročice potekata dve žici do sinhronizacijske škatle, ki jo namestimo na dno sedežne cevi.

Synchrobox vsebuje dodatni prednji menjalnik, ki prestavlja verigo med prednjimi zobniki, tretja žica pa poteka od Synchroboxa do zadnjega menjalnika, in ga prestavlja v skladu z našimi željami. Sodeč po tem, kakšno prestavo želimo, nam menjalnik verigo prestavlja tako na sprednjih kot na zadnjih zobnikih, lahko pa zgolj posreduje informacijo zadnjemu menjalniku in prestavlja verigo le po zadnjih zobnikih.

Vedno pa se izogiba prekomernim naklonom verige, do kakršnih pride, če je veriga na manjšem zobniku spredaj in najmanjšem zadaj. Synchrobox bo kompatibilen s Shimanovimi menjalniki 3x7, 3x8 in 3x9, predstavljen pa bo na Eurobike sejmu v avgustu. Zanj bo potrebno odšteti 89.90 evrov.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ