Tadej Pogačar v Baskiji ne popušča

Tadej Pogačar v Baskiji ne popušča
10.04.2019 AVTOR: DZ, foto: Deceuninck Quick Step / Gonzalo Moreno Arroyo

Odlično. Tadej Pogačar je v drugi etapi dirke po Baskiji zasedel deveto mesto. Zmagal je Julian Alaphilippe.

Na dirki po Baskiji so se kolesarji po včerajšnjem kronometru tokrat pomerili v 150 kilometrov dolgi drugi etapi. Zumarraga je gostila start, Gorraiz pa cilj. Tako kot smo v Baskiji že vajeni, je bila etapa razgibana in zato selektivna. Vseeno etapa ni bila ekstremno zahtevna, a dovolj, da je prišlo do manjših razlik. Predvsem pa smo lahko videli, kdo še lahko računa na visoka mesta v skupnem seštevku.

Vodstvo je branil Maximilian Schachmann, na startu pa so bili tudi Tadej Pogačar, Grega Bole in Luka Pibernik. Atapuma, Bernard in Garikoitz so napadli po 12 kilometrih dirkanja, kasneje se jim je pridružil še Amezqueta. Kmalu zatem, ko se je predal še zadnji ubežnik, so morali kolesarji v zadnjih 50 kilometrih premagati tudi pet makadamskih odsekov v skupni dolžini slabih petih kilometrov.

Najbolj aktivni so bili kolesarji Movistarja in Astane. Na letečem cilju je tri sekunde odbitka prejel Schachmann, na drugem letečem cilju pa je to nagrado prejel Ion Izagirre. Defekt je dobil tudi prvi favorit Julian Alaphilippe, ki pa je s pomočjo klubskih kolegov uspel ujeti priključek in se vrniti v igro za zmago. 16 kilometrov do cilja je defekt prejel tudi Adam Yates, ki skupine z najboljšimi ni več uspel ujeti. V njej je odlično vozil tudi Tadej Pogačar.

Po razgibanem terenu je kolesarje pričakal še ciljni klanec. Dolg je bil 800 metrov, povprečni naklon pa je znašal 5,6 %. In pri takih zaključkih smo zdaj že vajeni, da ima največ moči Alaphilippe. Najprej pa je napadel mladi Lambrecht, ki se je otresel tudi vodilnega Schachmanna, ki mu je sledil. Alaphilippe pa je mirno čakal na priložnost in v zaključku je spet pokazal, da je prepričljivo najmočnejši.

Bjorg Lambrecht je bil drugi, tretji pa Michal Kwiatkowski. V tej skupini 17 kolesarjev, ki je za Alaphilippom zaostala za sekund je na devetem mestu ciljno črto prečkal tudi Pogačar. Schachmann je obdržal vodstvo v skupnem seštevku. Alaphilippe zdaj za njim zaostaja za pet sekund, Kwiatkowski pa za deset. Pogačar je napredoval na 16. mesto. Bole je 74., Pibernik pa 115.

Značke: Cestno
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ