Tadej Pogačar za FloBikes: O Touru, pripravah, klasikah, načrtih (VIDEO)

Tadej Pogačar za FloBikes: O Touru, pripravah, klasikah, načrtih (VIDEO)
03.11.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Tadej Pogačar je v Singapurju spregovoril tudi za FloBikes in nastal je zanimiv intervju, ki se je osredotočal predvsem na Tour, a tudi na Pogačarjeve cilje, želje ... V nadaljevanju.

Kako bi vi načrtovali traso dirke po Franciji?
Ne vem. Skrajšal bi ga za en teden. Ostalo ni pomembno. Dolg mesec je to. 21 etap. To je veliko.

Je kakšna posebna stvar, ki bi jo radi videli na dirki, če bi vi lahko odločali?
Tale proga mi je v resnici všeč. Tisti, ki trasirajo dirko, vsako leto opravijo dobro delo. Vse skupaj skušajo popestriti z različnimi stvarmi, kot bo naslednje leto makadam. Pa kronometer v zadnji etapi. Rad vidim, da poskušajo vse popestriti, in da ni vedno ista stvar. Na koncu prideš do zaključka, da gre za tri tedne dirkanja. Imeti moraš težke etape, lahke etape. Noge so ne glede na traso v vsakem primeru utrujene. Če bi sam pripravil progo, potem bi najbrž naredil nekaj podobnega, kot bo naslednji Tour. Nekaj ciljnih vzponov, nekaj kratkih in strmih vzponov. Nekaj zaključkov mora biti tudi za sprinterje.

Nazadnje so v zadnji etapi vožnjo na čas izpeljali leta 1989. Takrat je LeMond ugnal Fignona v boju za končno zmago. Si predstavljate kaj podobnega v Nici?
Ne vem.

Taki preobrati so vam poznani. Vi ste Tour preobrnili v 20. etapi?
Ja. Ali je to v 20. etapi ali naslednji dan na Elizejskih poljanah. Tu ni velike razlike. Vendar, tu bo šlo za zadnji dan. Morda bomo videli že velike razlike. Morda pa bodo razlike majhne. Če bo tako, potem bi še lahko prišlo do sprememb. Zadnji dan je vsak v drugačni formi. To ne bo lahek kronometer in moral boš imeti zares dober dan tudi v 21. etapi. Po mojem mnenju se bodo do tam že naredile tudi večje razlike, tako da najbrž ne bo tako napeto.

Pravijo, da je Jonas boljši na najtežjih vzponih, da je boljši kronometrist. Kako se boste soočili s tem Tourom?
Ne vem. Moram se dobro pripraviti. Opraviti moram veliko treninga na kolesu za kronometer, saj bosta tokrat kar dva. Nekaj je tudi dolgih klancev na visoki nadmorski višini. Tu je še privajanje na vročino. Mislim, da se iz leta v leto izboljšujem. Vsaj po počutju in številkah. Se bolj izkušen in vse se sešteva. Ampak, kot se je zgodilo letos, telo se lahko obrne proti tebi in takrat ne moreš narediti ničesar. Ko pride tisti trenutek, je že konec. Poskusil se bom kar najbolje pripraviti. Mislim, da mi to vsako leto kar uspeva. Včasih to uspe, včasih pa telo reče ne.

Dve etapni zmagi. Drugo mesto v skupnem seštevku. Bela majica. To vsekakor ni bil slab Tour. Predvidevam, da vam tista poškodba na dirki Liege-Bastogne-Liege ni ravno pomagala pri pripravah na Tour?
Če moraš šest tednov preživeti na trenažerju, potem nisi pripravljen na tri tedne vzpenjanja, sprintanja in ostalega. Ni bilo idealno. Po Liegu sem imel dva meseca časa za priprave. Vse je moralo potekati gladko. A bilo je vsega preveč, tako da nisem imel prave “baze” za tritedensko dirkanje.

Pa vedno menite, da vsako leto še napredujete, da ste kot športnik še vedno v vzponu?
Mislim, da. Še vedno lahko v prihajajočih letih pridobim še nekaj izkušenj. Poleg tega, če se pogledam v ogledalo, lahko tudi telo še izboljšam. Se še razvijem. Vidim pa, da je zdaj vse težje narediti napredek.

Opažate, da je tisti napredek manjši, kot v prejšnjih letih?
Seveda. Ko sem prišel v World Tour, sem bil iz dirke v dirko boljši. Zdaj moraš najti zares kakšno malenkost, ki jo izboljšaš. Ne pride samo od sebe. Gre za težko delo za majhen napredek.

Mnogi govorijo, da bi lahko dali večji poudarek pripravam na Tour de France. Vsi imamo radi Pogačarja, ki zmaguje na ostalih dirkah, kot sta dirka po Flandriji in dirka po Lombardiji. A, morda s tem porabite preveč energije, da bi potem zmagali na dirki, ki si jo vsi zapomnijo, ki je pomembna za sponzorje.
Ja. Tako, kot ste dejali. Tour je najpomembnejša dirka v kolesarstvu. Nič se ne more primerjati s tem. Gre za tri tedne dirkanja po Franciji. Vsi sponzorji želijo, da zmagaš na Touru. Vsi poznajo to dirko, tudi tisti, ki ne spremljajo kolesarstva. Ostale dirke se ne morejo primerjati s Tourom. Morda sem res plačal tudi to, da sem se pripravljal za Flandrijo, za Ardene, pa na koncu za Lombardijo. Ni idealno, a to rad počnem. Rad imam različne izzive skozi celotno sezono. Sam bi se težko osredotočil samo na julij, saj vem, da sem lahko dober od začetka do konca sezone. Zato se težko osredotočim samo na osrednji del sezone, saj vem, da mi ni najbolj všeč.

Pravzaprav nočemo, da se spremenite, saj uživamo v vseh vaših bojih. Od Milano-Sanremo, pa vse do Lombardijo ob koncu sezone. Si predstavljate, da bi Jonas Vingegaard nastopil na Milano-Sanremo ali na dirki po Flandriji. Vsi ga kot tekmeca zelo dobro poznate. Kakšen je kot kolesar?
Po 20. etapi letošnje dirke po Franciji sva govorila o programu dirk po Touru. Rekel sem mu, da grem na svetovno prvenstvo. Pa je rekel, da je to pretežko. Ampak, rekel sem mu, da glede na predstave na Touru lahko šel tudi na dirko po Flandriji in tam zmagal, saj je močan, je še kar eksploziven in zelo dobro obvlada kolo. Lahko bi zmagoval tudi na klasikah. Morda ne belgijskih, ampak zagotov ardenske in italijanske. Morda pa tudi Flandrijo, saj gre za šest ur in pol trpljenja.

Najbrž je težko vse uravnotežiti. Če želite ob vsem zmagati še na dirki po Franciji. Kaj nam lahko poveste o vašem programu v sezoni 2024?
Ne veliko.

Ne veste, ali gre še za varovano skrivnost?
Imam svoje želje. Ekipa ima druge stvari v mislih. Mislim, da bomo počasi uskladili želje in sestavili program. Potrebujemo nekaj časa, da vidimo, kaj je mogoče in kaj ne.

Je to nekako takole. Vi ste otrok, ki se želi samo zabavati, UAE pa so vaši starši, ki želijo, da se osredotočite na šolo?
Skorajda tako. Ni ravno tako, ampak UAE je zdaj velika ekipa in veliko kolesarjev želi nastopati na določenih dirkah, kjer tudi lahko zmagajo. Zato potrebuješ “možgane”, da sestaviš program dirk za 30 kolesarjev, tako da vsem čim bolj ustreza. Nikoli ni popolno za vse. Rekel bi, da je kar težko sestaviti program dirk za vse. Še posebej v tako dobri ekipi.

Kaj si še želite doseči v naslednjih desetih letih?
Če bi me to vprašali pred desetimi leti, potem bi bil vesel že samo s tem, da bi nastopal v svetovni seriji in bi nastopil na Touru.

Pred desetimi leti?
Ja. Morda celo pred sedmimi ali nekaj takega. Po karieri pa bi rad imel tudi naslov svetovnega prvaka. Zmagal sem na številnih dirkah. Tudi velikih. Zmagal sem na praktično vseh enodnevnih klasikah, na katerih lahko zmagam. Dvakrat sem dobil Tour de France. Tri stvari mi še ostajajo. Giro, Vuelta in svetovno prvenstvo. To so sanje in to bo izziv. Videli bomo, kaj se bo zgodilo v naslednjih desetih letih.

Vas skrbi, da bi se, če se osredotočite na prej omenjene tri dirke, izgubili možnosti za tisto največjo nagrado?
Kaj je to?

Vsi pravijo, da je to Tour de France. Na to so pozorni vsi sponzorji. Tu je ves denar. Vsa pozornost.
To je res. Ampak, kot vemo in kot sem že dejal. Zmagal sem že dvakrat. Na koncu ne bo tako pomembno, ali dobim dva Toura ali jih dobim pet. Že ena zmaga na Touru je neverjetna. Potem je to zaradi sponzorjev in ostalih zadev. Kot ste dejali. Potem so tu rekordi, a rekel bi, da to ni najbolj pomembna zadeva. Že, če ti uspe zmagati enkrat, je to nekaj neverjetnega.

Ko zdaj pogledate na imena kolesarjev, ki naj bi nastopili na prihodnjem Touru - Primož z novo ekipo, Jonas, ki bo poskušal tretjič zapored zmagati, in Remco - kaj menite o takih tekmecih?
Če bo vse potekalo gladko, potem bomo resnično imeli velike boje na visoki ravni. Prepričan sem, da bodo blizu še nekateri drugi tekmeci. Če bo vse potekalo brez težav, brez nesreče in česa podobnega, potem bi lahko gledali enega izmed najboljših Tourov v zgodovini.

Kaj pravijo nekateri vaši tekmeci, na kaj se osredotočite in podobno. Koga največkrat vprašate za nasvet?
Nikogar. Vsi mi samo povejo, naj ne dirkam na dirkah, kjer oni prevladujejo.

Torej, držite se stran od Flandrije?
Da. Pojdite stran od vseh dirk. Za vse je zabavno. Borimo se med sabo. Se zabavamo. Obenem pa čutim veliko spoštovajne med nami. Če bo tako še naprej, potem bo za vse dobro.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ