Tadej Pogačar: Če bi si sam sestavljal program ...

Tadej Pogačar: Če bi si sam sestavljal program ...
14.11.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

"Taki dogodki malo osvežijo spomine o sezoni. Ti dajo nek nasmešek na obraz in dodatno motivacijo za naprej. Tako da je luštno," je ob prejemu nagrade za kolesarja leta dejal Tadej Pogačar.

Za Tadejem Pogačarjem je nova izjemna sezona s kar 17 zmagami. Velikimi. Sezono je končal na prvem mestu lestvice UCI. Zmagal je na dveh velikih klasikah. Najprej na dirki po Flandriji in potem še tretjič zapored na dirki po Lombardiji. Blestel je povsod. Na svetovnem prvenstvu je bil tretji, dirko po Franciji je kljub oteženim pripravam zaradi poškodbe končal na drugem mestu in domov prinesel rekordno število belih majic.

obil je tudi dirki, kot sta Amstel Gold Race in Valonska puščica. Ponesrečil se mu je samo nastop na Liege-Bastogne-Liege, kjer je padel in se poškodoval. Prav zaradi poškodovanega zapestja pa se ni mogel optimalno pripraviti na Tour. Zdaj je Pogačar prišel na podelitev za najboljšega kolesarja in to nagrado prejel četrtič zapored. Po podelitvi pa je stopil pred medije. Tu so njegovi odgovori.

POGOVOR
O nagradi: Večer zvezd je domača prireditev. Vsako leto se je udeležim. Letos sem spet prejel nagrado, ampak vsako leto je težje, ker je slovensko kolesarstvo res zraslo in delamo vsi take rezultate, da je res težko pobrati kakšno nagrado, tako da sem zelo vesel takega dogodka, te nagrade. Ne zaslužim si je samo jaz, ampak še marsikdo drugi.

O težkem izboru in sladkih skrbeh: Mislim, da so sladke skrbi, a je zelo zahtevna naloga zveze, kdo si zaluži to nagrado. Osebno menim, da si jo zasluži več. Težko je podeliti nagrado vsakemo, ampak, kot je Jan prej rekel, ko smo gledali njegovo zmago na Etno. Takrat je bil to zelo velik uspeh, zdaj bi to bila za Slovence, OK, še ena zmaga, pač. Res smo lahko ponosni, kam smo v svetovni seriji prilezli in lahko na vseh dirkah dosegamo vrhunske rezutate. Zmagujemo povsod. Tudi v Gravlu, pa gorskem kolesarstvu in na velodromu. Res smo lahko vsi presrečni.

O tem, da se ob koncu sezone končno srečajo z ostalimi kolesarji: Zelo malo priložnosti imamo, da se res vsi skupaj dobimo. Sezone je konec. Je nekaj več priložnosti, da se dobimo, da podebatiramo. Med sezono je res težko, tako da je lepo vse videti.

O potovanju po Singapurju in Saitami: Malo smo bili po svetu. Pogledali smo še Azijo. Malo je bilo turizma, malo dela. Je bilo luštno. Zaključili smo sezono in zdaj je treba spet trenirati na polno in ponoviti vse še enkrat. Treniranje, dirkanje. Glede rezultatov pa bomo še videli, kaj bo.

O najlepših spominih na sezono 2023: Letos je bilo zelo veliko trenutkov, ki mi bodo ostali v spominu. Dobrih in slabih. Zagotovo bo eden izmed najlepših spominov v karieri zmaga na dirki po Flandriji. Pa tudi 20. etapa na Touru in za zaključek sezone že zmaga na Lombardiji. še posebej po vsem, kar se je dogajalo. Res je veliko trenutkov in težko je izpostaviti samo enega.

O slovesu od bele majice najboljšega med mladimi: Čas kar hitro teče in ne bi si nikoli rekel, da nisem več mlad kolesar. Eno obdobje se je nekako zaključilo. Bremena bele majice ne bom več nosil, tako da je to po eni strani dobro, po drugi pa se je zaključil lep spomin.

O nastopanju za reprezentanco in tretjem mestu: V kolesarstvu zelo redko daš slovenski dres nase in nastopaš v slovenskih barvah. Sem zelo vesel in ponosen, da lahko startam na svetovnih prvenstvih, evropskih prvenstvih in olimpijskih igrah. Vedno se potrudim in dam svoj maksimum. Letos se je poklopilo, da sem prišel do medalje. Sem zelo vesel, da sem dosegel bronasto medaljo, ampak v prihodnje ciljamo na zlato.

O mladih, s katerimi delajo v slovenskih klubih: Upam, da nas mladi kolesarji gledajo in bodo poskušali iti po naših poteh. Mislim, da imamo veliko mladih upov in se za prihodnost nimamo česa bati. Težko bo to preseči, ampak, če se bo tako nadaljevalo - v kolesarstu kariera traja 10 do 15 let - prihajajo nove generacije in se to znanje predaja naprej. Upam, da iz mlajših kategorij pridejo tudi v profesionalne kolesarje. Mislim, da se bo ta zgodba še nadaljevala.

O prihodnji sezoni: Mislim, da kolesarji hitro pozabimo na sezono in že začnemo razmišljati o novi. Taki dogodki malo osvežijo spomine o sezoni. Ti dajo nek nasmešek na obraz in dodatno motivacijo za naprej. Tako da je luštno. Nekako smo zaključili kolesarske počitnice in se že pripravljamo na novo sezono. Počasi se začenjajo strukturirani treningi. Zdaj bo treba čez zimo preživeti čim več časa. Nismo še v polnem zagonu, vendar se zaganjamo.

O željah za leto 2024: To, kar imam vsako leto. Da se poskusim izboljšati, čeprav vem, da je to težko. Ampak, želim biti na isti ravni, kot sem bil do zdaj. Poiskati morda kakšne nove izzive. Naslednje leto je zelo lepa trasa na svetovnem prvenstvu, tako da bo veliko izzivov in to me žene naprej.

O programu dirk in željah: Giro, Tour, Vuelta. Monumenti. Vse. Če bi jaz sestavljal program, je v letu premalo dni, v dnevu premalo ur, tako da sem kar vesel, da nekdo drug sestavlja program zame, saj drugače na sceni ne bi bil prav dolgo, ker bi prehitro zaključil.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ