Tadeju Pogačarju se bo v Avstraliji pridružil še Jan Polanc

Tadeju Pogačarju se bo v Avstraliji pridružil še Jan Polanc
08.01.2019 AVTOR: DZ, vir: UAE Team Emirates

Na prvi World Tour dirki v sezoni 2019 Santos Tour Down Under bosta nastopila dva slovenska kolesarja: Tadej Pogačar in Jan Polanc. Oba člana moštva UAE Team Emirates.

Bliža se tudi tekmovalni začetek sezone. Avstralci so sicer že aktivni na tamkajšnjih kriterijih, izpeljali pa so tudi že državna prvenstva. Prva World Tour dirk abo tako prav v Avstraliji. Že po tradiciji je to Santos Tour Down Under. Začela se bo 15. januarja. Celotna dirka je speljana v mestu Adelaide in okolici. Kolesarji in osebje tako večinoma stanuje v istih hotelih in tako ni tisti za etapne dirke značilnih transferjev. Dva dni prej bo večina kolesarjev nastopila na krajšem uvodu People’s Choice Classic, ki pa ne bo štel v sklop etapne dirke.

Organizatorji so tokrat traso nekoliko spremenili. Ponavadi se boj za skupno zmago odvija na vzponu Willunga Hill. Ta ostaja tudi letos, a bo na sporedu v zadnji etapi. Vsekakor bo zahtevna že četrta etapa od Unleya do Campbelltowna. Dogla bo 129 kilometrov. Tik pred ciljem bodo morali kolesarji premagati 2,3 km dolg vzpon na Montacute s povprečnim naklonom 8,9 km. Sledil bo samo še šest kilometrov dolg spust do cilja. Potem je tu že prej omenjena zadnja etapa. McLaren Vale bo gostil start, cilj pa bo na vrhu vzpona Willunga Hill. Ta klanec bodo morali kolesarji prevoziti dvakrat.

Prvič se bodo nanj povzpeli po 125 kilometrih. Sledila bo vožnja po vrhu, spust in kmalu zatem še zaključni vzpon. Dolg je 3,6 km, povprečni naklon pa znaša 7,1 %. Pravzaprav velja za kralja tega vzpona Richie Porte. V zadnjih petih letih je bil petkrat najboljši. Enkrat pa je prišel tudi do končne zmage, trikrat pa je dirko končal na drugem mestu. Letos se vrača v dresu moštva Trek Segafredo. Končno zmago iz lanskega leta bo branil Daryl Impey, ki vozi za domačo ekipo Mitchelton Scott. Na startu bo tudi Porte, tokrat prvič v dresu Trek Segafredo.

Na startu bodo kljub zgodnjemu terminu za začetek sezone številni vrhunski kolesarji, kot so Peter Sagan, Caleb Ewan, Elia Viviani, Thomas De Gendt, Wout Poels, Diego Ulissi, Domenico Pozzovivo, Pierre Latour, George Bennett, Robert Gesink … pa tudi že zmagovalci dirke Jelte Slagter, Richie Porte, Daryl Impey, Cameron Meyer in Rohan Dennis. Na startu bosta tudi dva Slovenca. Oba člana moštva UAE Team Emirates. Torej Jan Polanc in novinec med elito Tadej Pogačar. Za oba bo to prvi nastop na avstralski etapni dirki.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ