Tilen Finkšt 10 v Franciji, na Češkem Slovencev ni bilo v ospredju

Tilen Finkšt 10 v Franciji, na Češkem Slovencev ni bilo v ospredju
18.08.2019 AVTOR: DZ

Na dveh etapnih dirkah so aktivni številni slovenski kolesarji. Na dirki Tour de l’Avenir je bil Tilen Finkšt 10. V zadnji etapi dirke po Češki Slovencev ni bilo v ospredju.

Tour de l'Avenir
Najprej na prestižno dirko za mlajše člane. Slovenski kolesarji niso več v igri za visoka mesta v skupnem seštevku, saj so v včerajšnji nekoliko zahtevnejši etapi že krepko zaostali. Tokrat so morali premagati četrto, 158 km dolgo etapo. Ta je bila predvsem v prvem delu razgibana, v drugem pa precej lažja.

Mauriac je gostil start, cilj pa Espalion. Do 60 kilometra so morali kolesarji premagati dva vzpona tretje in enega druge kategorije. Potem pa večjih vzponov ni bilo več. Tobias Foss je skupaj z norveškimi kolegi branil vodstvo v skupnem seštevku. A etapa je bila ravno pravšnja za pobege. V ospredju se je izoblikovala skupina osmih kolesarjev, med katerimi sta bila tudi Francoz Simon Guglielmi in Italijan Giovanni Aleotti, ki sta bila najnevarnejša v skupnem seštevku.

Ubežniki so zdržali vse do cilja. Tam so se udarili za etapno zmago. Slavil jo je Britanec Alfred Wright pred Joelom Suterjem in Sorenom Waerenskjoldom. Začelo se je spremljanje zaostanka glavnine. Ta se je lahko udarila za deveto mesto. Sprint je dobil Jim Brown, ki je premagal Tilna Finkšta. Član slovenske reprezentance je tako zasedel deseto mesto.

Ta skupina z rumeno majico je zaostala za 2:05, kar je pomenilo, da je vodstvo v skupnem seštevku prevzel domači adut Simon Guglielmi, ki ima zdaj sekundo prednosti pred Giovannijem Aleottijem in kar 42 sekund pred trojico: Tobias Foss, Torjus Sleen in Damian Luscher. Najboljši Slovenec je Kristjan Hočevar na 51. mestu. Zaostaja za 3:52.

Dirka po Češki
Na dirki po Češki je za kolesarji četrta in obenem zadnja etapa. Ta je bila tudi najtežja, tako da smo lahko pričakovali spremembe v skupnem seštevku. Na prvih mestih so namreč po zaslugi uvodnega ekipnega kronometra prevladovali kolesarji moštva Mitchelton Scott.

V vodstvu je bil Daryl Impey. Na dirki so nastopili tudi kolesarji dveh slovenskih kontinentalnih ekip: Adria Mobil in Ljubljana Gusto Santic. Mohelnice so gostile start zadnje etape, Šternberk pa po 178 kilometrih cilj. Vmes pa kar osem kategoriziranih vzponov. Po dobrih štirih urah in pol dirkanja se je za zmago udarila četverica kolesarjev.

Številčno premoč sta izkoristila kolesarja Mitchelton Scotta. Lucas Hamilton je etapo dobil. Daryl Impey je bil drugi, tretji Michael Kukrle, četrti pa Felix Grossschartner. Najboljši predstavnik slovenskih ekip je bil Radoslav Rogina. Kolesar Adrie Mobila je zasedel 27. mesto. Zaostal je za 3:21. Najboljši Slovenec pa Aljaž Prah, ki je z zaostankom 5:18 zasedel 41. mesto.

Končni vrstni red? Končne zmage se je veselil Daryl Impey. Ohranil je devet sekund prednosti pred klubskim kolegom Lucasom Hamiltonom in 33 pred domačinom Michaelom Kukrlejem (Elkov Author). Sledili so Grossschartner, Haig, Barta, Otruba, Hnik in Broznya. Radoslav Rogina je dirko končal na 29. mestu. Najboljši Slovenec v skupnem seštevku pa je bil Žiga Grošelj (Adria Mobil).

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ