Tirreno: Štybarju etapa, Roglič ob najboljših

Tirreno: Štybarju etapa, Roglič ob najboljših
10.03.2016 AVTOR: D. Z.
2. etapa na dirki Tirreno-Adriatico je bila v zaključku zelo zanimiva. Zdenel Štybar je zmagal, Primož Roglič pa ostaja ob najboljših.

TIRRENO-ADRIATICO
207 kilometrov in pester zaključek
Za kolesarji na dirki 51. dirki Tirreno-Adriatico je druga etapa. Po zmagi na uvodnem ekipnem prologu moštva BMC je modro majico vodilnega v skupnem seštevku branil Daniel Oss. Etapa pa je bila vsekakor zelo zanimiva in prav nič pisana na kožo sprinterjem. Camaiore je gostil start, cilj pa je bil v kraju Pomarance.

Kar 207 kilometrov dolga etapa je bila večji del ravninska, zadnji dve uri dirkanja pa sta bili dovolj razgibani, da so odpadli sprinterji, pa tudi mnogi drugi … Kolesarji so morali premagati dva kategorizirana vzpona, enega tik pred ciljem. V zadnjih 50 kilometrih so morali premagati kar dva tisoč metrov nadmorske višine. Podatek, ki veliko pove. Morda je prav zato hitro prišlo do pobega.

Pobeg takoj po startu
V beg se je podala skupina z naslednjimi kolesarji: Giorgio Cecchinel (Androni Giocattoli-Sidermec), Simone Andreetta (Bardiani-CSF), Cesare Benedetti (Bora-Argon 18), Luis Mas Bonet (Caja Rural-Seguros RGA), Nikolaj Mihajlov (CCC Sprandi Polkowice) in Federico Zurlo (Lampre-Merida). V glavnini so ritem narekovali člani moštva BMC, predvsem Phinney in Drucker. Po polovici dirkanja so imeli ubežniki šest minut naskoka.

Na vrhu prvega izmed dveh kategoriziranih vzponov – Pian di Forno – so imeli ubežniki še štiri minute in pol prednosti. Potem se je začel zahtevnejši teren, zadnji ubežnik je bil ujet devet kilometrov pred ciljem. Ritem pa so narekovali predvsem člani Skya. Sledil je zadnji vzpon Cerreto. Kratek, a strm vzpon. Najprej je napadel Visconti, potem Selvaggi. Sledila sta še napada Petra Kennaugha in Diega Ulissija.

Primož Roglič varno v skupini z najboljšimi
A vsi skoki so bili neuspešni, medtem ko je skupina postajala vse manjša. Proti vrhu je bil vzpon nekoliko položnejši in prav pred vrhom je napadel Zdenek Štybar. Kolesar Etixx Quick Stepa je nadaljeval v samostojnem pobegu. V ozadju ga je poskušal ujeti tudi Vincezno Nibali, vendar je bilo vse zaman. Štybar se je veselil zaslužene zmage, pa čeprav zgolj s sekundo naskoka pred večjo skupino.

Za drugo mesto se je udarila skupina dobrih 30 kolesarjev, v kateri je bil tudi Primož Roglič. Taj e zasedel 29. mesto. Sprint pa je pripadel svetovnemu prvaku Petru Saganu. Tretji je bil Edvald Boasson Hagen. Kristijan Koren je bil 90., Luka Mezgec pa 129. Zdenek Štybar je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku. Van Avermaet je z devetimi sekundami zaostanka drugi, tretji pa je eden izmed favoritov za končno zmago Tejay Van Garderen. Primož Roglič je s 47 sekundami zaostanka napredoval na 27. mesto.

Roglič: Z mislijo na skupni seštevek
Primož Roglič se je, sodeč po pisanju uradne spletne strani njegove ekipe LottoNL Jumbo najprej zahvalil sotekmovalcem, ki so mu v teh dneh očitno pripravljeni zvesto pomagati. "Moral sem biti v ospredju, fantje pa so mi ogromno pomagali. Resnično sem jih potreboval pri borbi za pozicijo. Na vzponu je vse potekalo v najlepšem redu. Najboljšim sem brez težav sledil. Potem sem jim še naprej samo še sledil. V tistem trenutku bi moral misliti tudi na zmago. Pri tem se moram še izboljšati. Razmišljam pa o skupnem seštevku, zato je pomembno tudi, da prihranim energijo, " je dejal Roglič.

PARIZ-NICA
Ubežniki brez možnosti za uspeh

Potem, ko so morali zahtevnejšo tretjo etapo na dirki Pariz-Nica zaradi sneženja odpovedati, so kolesarji tokrat na startu v Julienasu lahko uživali v sončnih žarkih. Pot do cilja v Romans sur Iseru pa je bil dolga 193,5 km. Kljub dvema gorskima ciljema tretje kategorije in enem druge kategorije je bila ta etapa namenjena sprinterjem.

Ubežno skupino, ki je želela presenetiti sprinterje so sestavljali Thomas Voeckler (Direct Energie), Matthew Brammeier (Dimension Data), Florian Vachon (Fortuneo Vital Concept) in Evaldas Siskevicius (Delko Marseille Provence).  A prav velike prednosti si niso uspeli privoziti. Zdaj pa v sam zaključek.

Na zadnjem kategoriziranem vzponu sta se v težavah hitro znašla Marcel Kittel in Arnaud Demare, ki je kasneje celo odstopil. Na spustu je padel Nathan Haas. V ospredju je ostal samo Voeckler, potem pa ga je ujela skupinica z Vanmarckejem, Chavanelom in Fernandezom Cruzom. Voeckler je v zaključku popustil, sedem kilometrov pred ciljem pa so imeli trije ubežniki samo 15 sekund prednosti pred glavnino, ki pa ni bila več ravno velika.

V tem lovu na ubežnike so največ dela opravili kolesarji Katjuše in Cofidisa. Ubežnike je glavnina ujela šele v zadnjem kilometru. Sledil je sprint in do zmage je vendarle uspelo priti Nacerju Bouhanniju. Eduard Theuns je bil drugi, tretji pa Andre Greipel. Treh Slovencev ni bilo v ospredju. Luka Pibernik je bil 141., Marko Kump 155. in Simon Špilak 156. Michael Matthews je obdržal rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ