Tom Dumoulin dobil etapo, Froome se je vrnil

Tom Dumoulin dobil etapo, Froome se je vrnil
30.08.2015 AVTOR: D. Z.
Na dirki po Španiji je novo gorsko etapo dobil Tom Dumoulin, ki je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku.

Na 70. dirki po Španiji je za kolesarji že deveta etapa. Torrevieja je gostila start, cilj pa je bil na vrhu vzpona na Cumbre del Sol. Benitachell. Etapa je bila dolga 168 km. Kolesarji so morali premagati dva kategorizirana vzpona. Najprej vzpon druge kategorije na Alto de Puig Llorenca. Vrh je bil po 126 prevoženih kilometrih.

Potem pa še zahtevni zaključek. Predvsem zaključni vzpon prve kategorije. Dolg je bil štiri kilometre. Prav zadnji kilometer je bil najstrmejši, v povprečju skoraj 11-odstoten naklon. Videli smo pričakovano dirkanje. Najprej se je v ospredju izoblikovala skupina ubežnikov. Tokrat nekoliko večja kot običajno.

To skupino so sestavljali Songezo Jim, Mattia Cattaneo, Omar Fraile, Danny van Poppel, Geraint Thomas, Pavel Brutt, Yoann Bagot, Maarten Tjallingii, Maxime Bouet, Nikolas Maes, Pieter Serry, Tony Hurel, Alexis Gougeard in Lorrenzo Manzin. V ospredju so vztrajali vse do zaključnega vzpona. Tam so napadli Bouet, Brutt in Thomas.

A ob vznožju so imeli samo še okrog 20 sekund prednosti pred skupino z najboljšimi. In v zadnjih štirih kilometrih so favoriti za končno zmago takoj začeli z napadi. Prvi je napad sprožil Nairo Quintana, odgovoril je Joaquim Rodriguez, potem pa je s samostojno akcijo poskusil še Alejandro Valverde. Tudi Španca so najboljši ujeli in zdelo se je, da je Christopher Froome spet v rahli krizi.

Sledil je napad drugouvrščenega v skupnem seštevku Toma Dumoulina, vodilni Chaves je seveda moral odgovoriti. Tokrat se je Valverde znašel v rahli krizi. Dva kilometra pred ciljem je spet napadel Dumoulin. V zadnjem kilometru pa je oživel tudi Froome. Z napadom se je vse bolj približeval Dumoulinu, popustil pa je nosilec rdeče majice Chaves.

Froome je potem ujel Dumoulina in zdelo se je, da bo dobil etapo, a v samem zaključku je imel več moči Dumoulin, ki se je lahko razveselil etapne zmage in prevzema vodstva v skupnem seštevku. Drugi je bil Froome, tretji pa Rodriguez. Zdaj ima Dumoulin 57 sekund prednosti pred Rodriguezom in 59 pred Chavesom.

Dirka po Španiji, 9. etapa
1. Tom Dumoulin (Niz) Team Giant-Alpecin 4:09:55
2. Christopher Froome (VB) Team Sky 0:02
3 Joaquim Rodriguez (Špa) Team Katjuša 0:05
4. Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 0:16
5. Rafal Majka (Pol) Tinkoff-Saxo 0:18
6. Nairo Quintana (Kol) Movistar Team 0:20
7. Alejandro Valverde (Špa) Movistar Team
8. Nicolas Roche (Irl) Team Sky 0:31
9. Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale 0:33
10. Louis Meintjes (Jar) MTN - Qhubeka 0:34

Dirka po Španiji, skupni vrstni red
1. Tom Dumoulin (Niz) Team Giant-Alpecin 35:22:13
2. Joaquim Rodriguez (Špa) Team Katjuša 0:57
3. Esteban Chaves (Kol) Orica GreenEdge 0:59
4. Nicolas Roche (Irl) Team Sky 1:07
5. Alejandro Valverde (Špa) Movistar Team 1:09
6. Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 1:13
7. Nairo Quintana (Kol) Movistar Team 1:17
8. Christopher Froome (VB) Team Sky 1:18
9. Rafal Majka (Pol) Tinkoff-Saxo 1:47
10. Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale 1:52

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ