Tour o posebnih povabilih: Nikomur ne moremo ničesar zagotoviti

Tour o posebnih povabilih: Nikomur ne moremo ničesar zagotoviti
29.11.2012 AVTOR: D. Z.
Kot smo že pisali je Alberto Contador v enem izmed intervjujev dejal, da si na Touru želi nastopiti, a želi čimprej vedeti, ali bo njegovo moštvo tja tudi povabljeno. Organizatorji so se zdaj odzvali.
"Na Touru bi rad nastopil tudi zato, ker sem ga že letos moral izpustiti. Ampak, če bom za povabilo izvedel dva meseca prej, potem je jasno, da tja ne bom odšel. Če se hočeš na tako dirko dobro pripraviti, potem moraš imeti dovolj časa," je pred dnevi v intervjuju za francosko nacionalno televizijo France 2 dejal Alberto Contador. Moštvo Saxo Tinkoff Bank namreč še nima licence Pro Team, ki moštvom zagotavlja avtomatsko nastopanje na vseh največjih dirkah, tudi vseh treh tritedenskih.

Če se zgodi, da te licence moštvo, ki ga vodi izkušeni Bjarne Riis, ne dobi, potem bo moralo v naslednji sezoni nastopati s Prokontinentalno licenco. Tako bi bili kolesarji danske ekipe, kjer bo vozil tudi Marko Kump, odvisni od posebnih povabil organizatorjev največjih dirk. Ker imajo v svojih vrstah Alberta Contadorja, to pomeni, da bi jih praktično vsak organizator sprejel odprtih rok. A to očitno ne velja za agencijo ASO, ki organizira največjo kolesarsko prireditev - Tour de France.

V preteklosti je bila ta agencija pri podeljevanju t. i. Posebnih povabil radodarna predvsem do francoskih moštev. Letos so povabili tudi nizozemski Argos Shimano, preostali "srečneži" pa so bili Cofidis, Europcar in Saur Sojasun. Usoda danske ekipe, vsaj kar se tiče nastopa na Touru, je tako - če Riis ne pridobi Pro Team licence - neznana.

"V tem trenutku ne moremo nikomur ničesar obljubiti. Če Contadorjeva ekipa pridobi licenco, potem bo imela pravico nastopa, vendar našega kriterija pri podeljevanju posebnih povabil ne bomo spreminjali samo zato, da bi več pozornosti namenili Albertu Contadorju," je dejal predstavnik za stike z javnostjo pri agenciji ASO Fabrice Tiano. Kdaj bodo znana imena povabljenih ekip še ni znano.

Sicer pa se je Contadorju enkrat že zgodilo, da je ostal brez povabila na dirko po Franciji. Leta 2008 zaradi ekipe Astana, v katero je prestopil, ni mogel braniti zmage iz leta 2007. Namesto na Touru je takrat nastopil tako na Giru kot na Vuelti. Obe dirki je tudi prepričljivo dobil.
Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ