Tour of Gila: Brajkovič na polovici dirke v deseterici

Tour of Gila: Brajkovič na polovici dirke v deseterici
02.05.2015 AVTOR: Matej Zalar
Jani Brajkovič z ekipo UnitedHealthCare nastopa na ameriški dirki Tour of the Gila, kjer mu zaenkrat kaže dobro.
Zmaga in skupno vodstvo za Montiela v 1. etapi

Na ameriško dirko druge kategorije vsako leto pride zelo dobra zasedba, saj navadno služi za zadnji test pripravljenosti pred vrhuncom ameriške kolesarske sezone - dirko po Kaliforniji. V okviru priprav sta se dirke po Gili udeležila tudi Jani Brajkovič in Jure Kocjan.

Že prva etapa je poskrbela za realni prikaz moči v pelotonu, saj se je po 148 kilometrih končala na vrhu vzpona na Mogollon. Konkurenco je presenetil Kolumbijec Rafael Montiel, ki se je še pred vzponom preselil v ubežno skupino, nato pa sam nadaljeval proti cilju. Na vrhu je imel dobre pol minute prednosti pred nekdanjim članom Cannondalea Guillaumejem Boivinom, ki zdaj nastopa za ekipo Optum. 

Dobro formo je prikazal tudi Chris Horner, ki se bojuje z lažjo obliko pljučnice, vseeno pa je etapo zaključil na 6. mestu s slabo minuto zaostanka. Jani Brajkovič je v cilj prišel na osmem mestu, minuto in devet sekund za zmagovalcem in pokazal, da počasi stopnjuje formo.

Šprint pripadel Youngu, Kocjan se je izkazal

Druga etapa na dirki je bila namenjena šprinterjem. Glavnina je ubežnika dneva, Robina Carpenterja in Dannyja Summerhilla ujela na zadnjem gorskem cilju dneva, nato pa so se ekipe pripravile za šprint.

Prvi favorit za zmago je bil Travis McCabe, kolesar SmartStopa, vlogo zadnjega pomočnika zanj pa je opravljal Jure Kocjan. Vlak lani najboljše kontinentalne ekipe na svetu je presenetil Eric Young (Optum), McCabe je bil drugi, Marco Canola (UHC) pa tretji.

Kocjan je vseeno uspel v šprintu izvleči peto mesto, kar je odličen rezultat za Slovenca, ki v letošnji sezoni ni tako uspešen kot lani. Jani Brajkovič je s časom zmagovalca končal v glavnini.

Kronometer Zirbelu, Montiel zadržal vodstvo

Posamični kronometer v Tyronneu je bil dolg le 26 kilometrov, sta pa kolesarje čakala dva zahtevna vzpona, zato ni bil namenjen za klasične specialiste v vožnji na čas. Pričakovali smo dobro predstavo Brajkoviča, s katero bi se lahko povzpel višje v skupnem seštevku, vendar Belokranjec ni imel najboljšega dne.

Za zmagovalcem Tomom Zirblom (Optum) je zaostal minuto in 37 sekund, za vodilnim v skupnem seštevku Montielom, ki je končal na 10. mestu (+1.10), pa zaostaja minuti in 30 sekund. 

Drugo mesto na kronometru je zasetel Rob Britton (SmartStop), tretje pa Jordan Kerby (Drapac). Jure Kocjan je na 103. mestu zaostal dobrih pet minut za zmagovalcem. 

Kolesarje v ZDA čakata še dve etapi. Danes bo na sporedu tehnično zahteven, 69 kilometrov dolg kriterij po ulicah Silver Cityja, kjer bi pomembno vlogo lahko odigral Jure Kocjan. Jutri pa bo še zadnja priložnost za Brajkoviča, saj se bo dirka zaključila z vzponom na Pinos Altos. Kolesar UHC-ja bi z dobro predstavo lahko napredoval v najboljšo peterico na dirki. 

Tour of Gila, generalna razvrstitev:

1          Rafael Montiel (Col) Orgullo                   7:15:41         

2          Rob Britton (Can) Team Smartstop         0:00:22         

3          Phillip Gaimon (USA) Optum                  0:00:56         

4          Daniel Diez (Col) Jamis                         0:01:00         

5          Lachlan David Morton (Aus) Jelly Belly   0:01:08         

6          Gavin Mannion (USA) Jelly Belly            0:01:12         

7          James Oram (NZl) Axeon Cycling Team  0:01:20         

8          Janez Brajkovic (Slo) UnitedHealthcare  0:01:31         

9          Michael Woods (Can) Optum                 0:01:37         

10       Tao Geoghegan Hart (GBr) Axeon           0:01:40
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ