Trasa Gira: težko pričakovane bele ceste Toskane in kraljevski spopad v Dolomitih

Trasa Gira: težko pričakovane bele ceste Toskane in kraljevski spopad v Dolomitih
07.05.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti/Giro

Pred nami je 104. dirka po Italiji, ki bo kolesarje od Torina preko predvsem severne in centralne Italije pripeljala do Milana, kjer se bo s posamičnim kronometrom odločil boj za rožnato majico. Vrhunec spektakla v Toskani in Dolomitih.

Trasa letošnjega Gira je pisana na kožo hribolazcem, predvsem pa je polna pasti. O prvi rožnati majici bo odločal uvodni kronometer v Torinu, na 8,6 kilometra dolgi trasi bodo v igri tudi specialisti za krajše vožnje na čas, prvi favorit glede na trenutno formo pa je Remi Cavagna.

Nato bo prvi teden dirke minil večinoma v znamenju šprinterjev, druga etapa je povsem ravninska, tretja pa bo v drugi polovici nekoliko bolj razgibana, predvsem zadnji vzpon je strm in bi lahko nekaj šprinterjev spravil v težave. Trasa se zdi pisana na kožo Petru Saganu za prvo zmago na letošnji rožnati pentlji.Četrta etapa bi morala pripasti ubežnikom, končala se bo z vzponom na Colle Passerino, zaradi razgibanega profila trase bo dirko zelo težko nadzorovati. Zadnji vzpon je dolg 4 kilometre s povprečnim 10-odstotnim naklonom, zato bi v primeru dobrega počutja tudi kateri od favoritov lahko preizkusil svojo pripravljenost in pripravljenost tekmecev.

Dve makadamski etapi razlog za nemiren spanec kolesarjev

Peta etapa bo spet namenjena hitrim kolesarjem, trasa je praktično povsem ravna, v šesti pa pričakujemo prvi spopad favoritov za končno zmago na kar 17 kilometrov dolgem zaključnem vzponu na Colle San Giacomo, ki je najtežji prav v zadnjem delu. Pred vikendom sledi še en dan za šprinterje, ko bo dirka potovala vse bolj proti jugu, v soboto bo dosegla najnižjo točko, a bo ostala nad Neapljem, nato pa se bo rožnata pentlja obrnila nazaj proti severu.

Zelo zanimiva bo nedeljska 9. etapa s ciljnim vzponom na Campo Felice. Kolesarje v zaključku čaka makadamski odsek do ciljne črte, kjer se naklon povzpne nad 10 %, pozimi pa je na istem terenu smučišče. Ta zaključek bo zagotovo poskrbel za dramo, predvsem kakšna počena zračnica v zadnjih kilometrih lahko pomeni pravo katastrofo v boju za skupno zmago. Pred prvim prostim dnem čaka kolesarje v ponedeljek še ena ravninska tranzicijska etapa.

Med dnevom premora pa nihče ne bo prav mirno spal, saj v sredo, 19. maja, pridejo na vrsto Strade Bianche. 35 kilometrov makadamskih odsekov v zadnjih 70 kilometrih etape, ki se bo odvijala po toskanskih gričih okrog Montalcina. Če bo padal dež, bo etapa epska, zagotovo pa bo odnesla kakšnega od favoritov za skupno zmago.

Zoncolan iz Sutria, nato pa tappone

12. etapa je pisana na kožo ubežnikom, 13. šprinterjem, 14. pa prinaša enega od vrhuncev dirke z vzponom na Monte Zoncolan. Kolesarji bodo ta strahoviti vzpon letos napadli z »lažje« strani z izhodiščem v Sutriu, kljub temu pa bodo zadnji trije kilometri peklenski, z nakloni okrog 15 odstotkov. V nedeljo sledi slovenska etapa v Brdih, ki smo jo popisali v zadnji številki revije Bicikel.com.

Pred drugim prostim dnem pa bo napočil trenutek za tappone, kraljevsko etapo letošnje dirke po Italiji v Dolomitih. V 212 kilometrih od Sacileja do Cortine d’Ampezzo kolesarje čaka kar 5800 višinskih metrov, Passo Pordoi bo z 2239 metri najvišja točka (Cima Coppi) letošnje dirke, nato pa sledi še zelo zahtevni Passo Giau in pa spust do cilja v Cortini. Kraljevska etapa, po kateri bo v igri za maglio roso le še peščica kolesarjev.

Po drugem prostem dnevu se dirka v zadnjem tednu nadaljuje s še eno gorsko etapo in ciljem na Passu del Fitanze, 18. etapa je zadnja priložnost za šprinterje, v 19. in 20. pa bodo hribolazci iskali priložnosti, kako še pridobiti nekaj sekund. Končno odločitev o rožnati majici bomo dobili šele v Milanu, kjer se dirka letos zaključuje s 30 kilometrov dolgim ravninskim kronometrom, v katerem bi lahko prišlo do velikih razlik v skupnem seštevku, sploh po treh zelo težkih tednih dirkanja.

Kdo bo v Milanu nasledil Taa Geoghegan Harta na tronu dirke po Italiji, bomo izvedeli 30. maja, ko bo za kolesarji skupno 3479 prevoženih kilometrov v 21 etapah in dveh prostih dneh, ki sta letos na sporedu v torek, ne v ponedeljek, kot je bilo to običajno na tritedenskih dirkah.Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ