Trasa Toura 2022: Kocke Pariz – Roubaixa, Alpe d'Huez in kronometer za veliki finale

Trasa Toura 2022: Kocke Pariz – Roubaixa, Alpe d'Huez in kronometer za veliki finale
14.10.2021 AVTOR: N. Gr., foto: A.S.O.

Prireditelji dirke po Franciji so predstavili trasi moške dirke z letnico 2022 in tudi premierne ženske izvedbe slovitega Toura, ki bo potekala takoj po koncu moške dirke. Čakajo nas sloviti tlakovani odseki, povratek Alpe d'Hueza in spet kronometer v 20. etapi.

Direktor dirke po Franciji Christian Prudhomme je v kongresni palači v Parizu na slavnostni prireditvi razkril traso moške, direktorica prve ženske izvedbe Toura Marion Rousse pa traso premiernega Tour de France Femmes, ki ga sponzorira Zwift.

A najprej se ustavimo pri moški izvedbi dirke, kjer bo Tadej Pogačar naskakoval tretjo zaporedno rumeno majico, Primož Roglič pa tako željeno prvo slavje na veliki pentlji. Že nekaj časa je znano, da se bo dirka začela na Danskem v Kobenhavnu, na Danskem bodo potekale prve tri etape. Danska bi sicer morala štart gostiti že lani, a so ga zaradi nogometnega Eura in koronavirusa prestavili na letošnje leto.

Začelo se bo že v petek, 1. julija, s 13 kilometrov dolgim kronometrom v Kobenhavnu, morda se bo za prvo rumeno majico kariere potegoval tudi svetovni prvak Filippo Ganna. Sledili bosta dve precej bolj ravni etapi, šprint bi lahko preprečil le veter, nato pa pot v Francijo in na ponedeljek dodatni prosti dan, ki bo omogočil karavani, da pride v Francijo in nadaljuje z dirko.

Kocke Pariz Roubaixa, a v nasprotno smer

Da bi bil transfer krajši, bodo v Franciji začeli dirkati na severu, kjer se bodo poklonili žrtvam vojne v Calaisu in Dunkirku, vrhunec prvega tedna pa bo etapa po odsekih severnega pekla Pariz Roubaixa. Kolesarji bodo večino odsekov prevozili v nasprotni smeri, štart bo namreč v Lillu, cilj pa v Arenbergu, kljub temu pa naloga za kolesarje ne bo nič lažja. Ob zadnjem obisku kock leta 2018 je slavil John Degenkolb, najbolj spektakularna pa je bila etapa leta 2014, ko je Vincenzo Nibali tlakoval pot do skupne zmage in rumene majice.

Prva prava gorska etapa s ciljem na klanec nas čaka v sedmi etapi, ko bo karavana Toura spet zavila na La Planche des Belles Filles, kjer je nazadnje Pogačar osvojil dramatično zmago v kronometru in prvo rumeno majico leta 2020. Letos se bodo kolesarji spet povzpeli še do konca makadamskega odseka nad ciljno črto iz 2020, na La Super Planche des Belles Filles (6km, 8,5 %).

Dirka bo nato zavila v Švico, obiskali bodo Lozano, v deveti etapi pa bodo začeli na sedežu UCI-ja v Aiglu in se prek hribov vrnili v Francijo ter zaključili nedeljsko etapo v smučarskem središču Chatel. A to še ne bodo pravi obračuni v gorskih etapah, po drugem dnevu premora v Morzinu sledijo tri prave gorske etape, Alpe bodo letos težji zalogaj za kolesarje od Pirenejev.

V 10. etapi kolesarje čakata Portes du Soleil in Portes du Mont-Blanc ter spust do cilja v Megevu, v 11. etapi bodo končali na Col du Granonu (12 km, 9 %, 2400 m n.v.) nad smučiščem Serre Cehbalier, v 12. etapi pa bomo dočakali francoski državni praznik – dan Bastilije. Tokrat bo v znamenju hribolazcev, saj se na spored vrača legendarnih 21 serpentin Alpe d'Hueza.

Hautacam zadnji gorski cilj, nato še kronometer

Naslednje leto bomo presenetljivo glavne gorske etape spremljali med tednom, do konca drugega tedna in tretjega dneva premora bomo spremljali tranzicijske etape pred zadnjim tednom dirke v Pirenejih. O zmagi bosta odločali še 17. in 18. etapa, 17. se bo zaključila na Peyragudesu, poznanem iz Bondovega filma Jutri nikoli ne umre (Tomorrow Never Dies), nazadnje pa je bil vzpon del dirke leta 2017, ko je Fabio Aru slekel rumeno majico Chrisu Froomu.

V 18. etapi bodo šli kolesarji na pot iz Lourdesa, se povzpeli čez Tourmalet in končali na Hautacamu, ki bo zadnji gorski cilj dirke prihodnje leto. Nato sledi dolga tranzicijska etapa, v 20. pa bomo spremljali drugo vožnjo na čas na Touru z letnico 2022.

Od štarta v Lacapelle-Marivalu do cilja v Rocamadourju čaka kolesarje 40 razgibanih kilometrov po podeželju, kronometer ob precej podoben letošnjemu iz predzadnje etape rumene pentlje. Na cilju bo nosilec rumene majice že lahko začel odpirati penino, zadnji dan nas čaka le še tradicionalna parada šampionov s ciljem na Elizejskih poljanah.

Etape dirke po Franciji 2022:

1. etapa: Kobenhaven – Kobenhaven, 13 km (TT)

2. etapa: Roskilde – Nyborg, 199 km

3. etapa: Vejle – Sonderborg, 182 km

4. etapa: Dunkerque – Calais, 172 km

5. etapa: Lille – Arenberg, 155 km

6. etapa: Binche – Longwy, 220 km

7. etapa: Tomblaine – La Super Planche des Belles Filles, 176 km

8. etapa: Dole – Lausanne, 184 km

9. etapa: Aigle – Chatel, 183 km

10. etapa: Morzine – Megeve, 148 km

11. etapa: Albertville – Col du Granon, 149 km

12. etapa: Briancon – Alpe d'Huez, 166 km

13. etapa: Bourg d'Oisans – Saint-Etienne, 193 km

14. etapa: Saint-Etienne – Mende, 195 km

15. etapa: Rodez – Carcasonne, 200 km

16. etapa: Carcasonne – Foix, 179 km

17. etapa: Saint-Gaudens – Peyragudes, 130 km

18. etapa: Lourdes – Hautacam, 143 km

19. etapa: Castelnau – Cahors, 189 km

20. etapa: Lacapelle-Marival – Rocamadour, 40 km

21. etapa: Pariz – Pariz, 112 km

Prvi ženski Tour se bo odločal na La Planche des Belles Filles

Traso Le Tour de France Femmes avec Zwift 2022, kot se glasi uradno ime ženske dirke po Franciji, je predstavila Marion Rousse, prva direktorica dirke in med drugim tudi partnerka Juliana Alaphilippa, sicer pa nekdanja profesionalna kolesarka in zdaj sodelavka francoske televizije.

Dirka se bo sočasno s koncem moške dirke začela v Parizu, nato pa ženske čaka osem etap in skupaj dobrih 1000 kilometrov dirkanja. Na sporedu bodo štiri ravninske etape, ki naj bi se končale s šprintom ali pobegi, dve razgibani etapi in dve gorski etapi za konec dirke. Odločal bo vzpon na La Planche des Belles Filles v zadnji, 8. etapi, tam bomo dobili prvo zmagovalko dirke po Franciji za ženske.

Etape ženskega Toura:

1. etapa: Tour Eiffel - Champs Elysees, 82km

2. etapa: Meaux – Provins, 135km

3. etapa: Reims - Epernay 133km

4. etapa: Troyes - Bar-sur-Aube 126km

5. etapa: Bar-le-Duc - Saint-die-des-Vosges 175km

6. etapa: Saint-die-des-Vosges - Rosheim 128km

7. etapa: Selestat - Le Markstein 127km

8. etapa: Lure - La Super Planche des Belles Filles 123km

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ