TV predlog: Icarus (2017)

TV predlog: Icarus (2017)
18.04.2020 AVTOR: Nejc Grilc

Nadaljujemo s serijo kolesarskih filmov, dokumentarcev in serij, ki vam bodo krajšali večere v času koronavirusa. Za sobotni večer priporočamo nagrajeni dokumentarec Icarus, ki odstira zaveso v svet organiziranega dopinga in hkrati prikazuje obsežnost ruskega olimpijskega dopinškega škandala.

Režiser Bryan Fogel je bil dober amaterski kolesar, ki se je za svoj film odločil raziskati svet dopinga in preizkusiti, koliko doping zares lahko vpliva na telo športnika in kakšna je razlika. Fogel je zavestno začel program dopinga in se povezal z Grigorjem Rodčenkovom, vodjo ruskega protidopinškega laboratorija, ki mu je napisal program treninga in dopinga, s katerim bi lahko meril vplive prepovedanih poživil na telo amaterskega kolesarja, kakršen je bil Fogel.

Zgodba bi bila zanimiva sama po sebi, a sta Rodčenkov in Fogel spletla pravo prijateljstvo in Rus mu je razkril, da vodi program organiziranega dopinga za ruske športnike pred olimpijskimi igrami v Sočiju. Film se iz dokumentarca razvije v pravi triler, razplet pa je bila afera svetovnih razsežnosti z Rusijo in dopingom, ki še kar traja.

Film Icarus je bil leta 2017 nagrajen z oskarjem za najboljši dokumentarni film. Ogledate si ga lahko na Netflixu.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ