V Avstraliji do zmage ubežnik. Cavendisha za uvod ugnal 20-letnik

V Avstraliji do zmage ubežnik. Cavendisha za uvod ugnal 20-letnik
20.01.2015 AVTOR: D. Z.
S sprintersko etapo se je začela dirka po San Luisu v Argentini. Sprint je dobil Fernando Gaviria. Slovencev ni bilo v ospredju. V Avstraliji ubežnik Bobridge presenetil sprinterje.

AVSTRALIJA
Zdaj se je tudi uradno začela sezona World Tour. Za kolesarji v Avstraliji je prva etapa dirke Tour Down Under. Pričakovali smo sprint glavnine, presenetil pa je ubežnik. Tanunda je gostila start prve, 133 kilometrov dolge etape, cilj pa je bil v Campbelltownu. Takoj po startu je prišlo do poskusov pobega in kmalu so se v ospredju znašli Durbridge, Westra in Belkov. Kmalu zatem se jim je pridružil še Jack Bobridge.

Zdelo se je, da bo to eden izmed tistih klasičnih, nenevarnih pobegov, ki jih bo glavnina izničila v zadnjih kilometrih. A četverica je po15 kilometrih pobega imela že dve minuti in pol prednosti. Kolesarji Skya in Giant Alpecina pa so že pričeli narekovati ritem. 50 kilometrov pred ciljem so imeli ubežniki še vedno dobrih dve minuti prednosti. Po 104 kilometrih je bil na sporedu edini gorski cilj na Checker Hillu.

Ubežniki so bili že skorajda ujeti in na vrhu gorskega cilja, najhitrejši je bil Bobridge, je bila razlika samo še 30 sekund. Ker v glavnini ni prišlo do selekcije, so sprinterji že razmišljali o boju za zmago. A hiter spust – do cilja je bilo vsega 29 kilometrov – so ubežniki znali izkoristiti in deset kilometrov pred ciljem je bila razlika še vedno 25 sekund. V ozadju pa ni bilo ekipe, ki bi znala prevzeti pobudo. Ko so to poskušali člani Etixx Quick Stepa je prednost ubežnikov pet kilometrov do cilja narasla na 40 sekund.

Takrat so se na čelo postavili člani Gian Alpecina z glavnim sprinterjem Marcelom Kittlom. A bili so prepozni. Četverica ubežnikov je složno nadaljevala v zadnjih kilometrih. Glavnina jih je tik pred zahtevnim sprintom že skorajda ujela, a vseeno so se ubežniki udarili za zmago. V sprintu je bil najmočnejši Bobridge, ki je tako prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku. Drugi je bil Westra, tretji pa Durbridge.

»Vedno sem dirkal agresivno. A dobiti prvo etapo in obleči še majico vodilnega. Brez besed sem, « je po zmagi dejal Bobridge: »Pošteno povedano, proti koncu smo že skorajda vsi že nekoliko obupali. Na koncu gre vedno za igro. Ubežniki proti glavnini. Tokrat smo vse izpeljali popolno. Ko so se igrali z nami, smo ohranili mirne živce, na koncu pa smo glavno igro dobili mi. «

ARGENTINA
Začela se je dirka po San Luisu v Argentini, ki velja za dirko prve kategorije, vendar na njej vsako leto nastopajo številni zvezdniki. Tudi letos je tako in na startu smo lahko opazili taka imena, kot so Nairo Quintana, Mark Cavendish, Michal Kwiatkowski, Thomas Voeckler … Dirka se je začela v San Luisu. Prva etapa pa je bila dolga dobrih 186 kilometrov. Končala se je v kraju Villa Mercedes.


Po pričakovanjih je bila prva etapa namenjena sprinterjem. Z dolgim pobegom so vseeno poskušali trije kolesarji. To so bili Leandro Messineo (San Luis Somos Todos), Ignacio Pérez (Team San Juan) in David Williams (Jamis-Hagens Berman). Glavnina jih je ujela 15 kilometrov pred ciljem, ritem pa so večino časa narekovali predvsem člani moštva Etixx Quick Step, ki so delali za prej omenjenega Cavendisha.

Prišlo je še do nekaterih posamičnih poskusov pobega, a vsi so bili neuspešni. Sledil je sprint večje skupine kolesarjev. Zmage pa se je na presenečenje mnogih veselil član kolumbijske reprezentance Fernando Gaviria, ki je tudi novinec med profesionalnimi kolesarji. Komaj 20-letni kolesar je v neposrednem dvoboju premagal Marka Cavendisha, ki se je moral zadovoljiti z drugim mestom. Tretji je bil Italijan Sacha Modolo.

Sezono sta na dirki po Argentini začela tudi dva Slovenca Jani Brajkovič in Luka Pibernik, vendar v prvi etapi po pričakovanjih nista bila v ospredju. Že druga etapa bo precej bolj zahtevna, saj se bo končala z zaključnim vzponom na Mirador del Portero.

POVZETEK PRVE ETAPE NA DIRKI TOUR DOWN UNDER
 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ