V Burgosu pravi zbor zvezdnikov

V Burgosu pravi zbor zvezdnikov
27.07.2020 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Kolesarska sezona se nadaljuje. World Tour dirk sicer še ni - prva bo Strade Bianche 1. avgusta - zato pa bo po konkurenci ena izmed najmočnejših dirka po Burgosu.

Dirka po Burgosu spada med “Pro” dirke. Torej med tiste, ki so s strani UCI rangirane tik za World Tourom. Zaradi posebne situacije pa bo na letošnji petdnevni preizkušnji zares lepo število vrhunskih kolesarjev. Seveda bo za mnoge to prva dirka po premoru zaradi koronavirusa.

Na startni listi so zaenkrat kolesarji, kot na primer Remco Evenepoel, Alejandro Valverde, Mikel Landa, Mark Cavendish, Richard Carapaz, Rafal Majka, Matteo Trentin, Arnaud Demare, Simon Yates, Fernando Gaviria, Nairo Quintana, Esteban Chavez, svetovni prvak Mads Pedersen, Jasper Stuyven, David Gaudu, Ben Hermans, Enric Mas, George Bennett, Fabio Aru …

Dirka po Burgosu se bo začela 28. julija. Že prva etapa bo razgibana. Kolesarji bodo morali premagati tri kategorizirane vzpone, tudi ciljnega. Ta bo dolg 1 kilometrer, povprečni naklon pa je 5,1-odstoten. Druga etapa bo po meri sprinterjev, tretja pa bo precej zahtevnejša. Najprej bodo kolesarji prevozili tri kroge čez vzpon tretje kategorije Alto de la Mota.

Potem bodo po 121 kilometrih premagali še vzpon Alt ode Retuerta. Vse pa bo zgolj uvod pred zaključnim klancem na Picon Blanco. Gre za 8,5 km dolg vzpon z 8,9-odstotnim povprečnim naklonom. Četrta etapa bo po meri sprinterjev. Zadnji dan bo vsekakor lahko prinesel še velike spremembe. Po dveh vzponih tretje kategorije bo sledil še zaključni klanec.

Cilj bo na 1869 metrih nadmorske višine. Po prvih 6,7 km vzpona bo gorski cilj tretje kategorije, potem pa bodo sledili še najzahtevmejši štirje kilometri z 11-odstotnim povprečnim naklonom. Vsekakor bo to že prava preizkušnja, ki bo pokazala, kdo je med koronavirusom uspel dobro tempirati pripravljenost.

Etape:
1. etapa: Burgos - Mirador del Castillo, 157 km
2. etapa: Castrojeriz - Villadiego, 168 km
3. etapa: Sargentes de la Lora - Picon Blanco, 150 km
4. etapa: Gmuiel de Izan - Roa de Duero, 163 km
5. etapa: Covarrubias - Lagunas de Neila, 158 km

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ