V Italiji in Franciji glavni sprinterji

V Italiji in Franciji glavni sprinterji
15.03.2019 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Tirreno-Adriatico. Etapo je dobil Elia Viviani. Pariz-Nica. Etapo je dobil Sam Bennett. Na obeh prestižnih dirkah jso imeli glavno besedo sprinterji.

ITALIJA
Najprej na dirki Tirreno-Adriatico. Po prvih dveh nekoliko naporčnejših dnevih, je bil tokrat sprinterski dan. Govorimo o tretji etapi, ki je kolesarji iz kraja Pomarance popeljala do Foligna. Dolga je bila kar 226 kilometrov. Sicer je bila razgibana, a ne dovolj, da bi sprinterji popustili. Etapo so zaznamovali ubežniki. Skupino v ospredju so sestavljali Kurjanov, Berhane, Maestri, Schonberger, Tonelli in Cataford.

Ubežniki večjih možnosti za uspeh niso imeli. Glavnina jih je ujela in sledil je tehnično zahteven zaključek etape. Ekipe pravega sprinterskega vlaka niso uspele sestaviti, le Elia Viviani je lahko računal na izdatnejšo podporo kolesarjev moštva Deceuninck Quick Step. To pomoč je poskušal izkoristiti tudi Peter Sagan, ki je sprint začel prvi. A bilo je prezgodaj. Viviani je imel precej večjo hitrost in se je lahko veselil že četrte zmage v tej sezoni.

Sagan je iztržil drugo mesto, Fernando Gaviria pa je po odličnem sprintu iz ozadja prišel do tretjega mesta. Matej Mohorič je bil kot najboljši Slovenec 24. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. Vodi Adam Yates pred Brentom Bookwalterjem. Oba sta člana Mitchelton Scotta. Tretji je Primož Roglič, ki zaostaja za sedem sekund. Matej Mohorič zaostaja za 1:10 in je 17., Jan Polanc na 21. mestu zaostaja za 1:19. Jan Tratnik je 83.

FRANCIJA
Na dirki Pariz-Nica sta do konca še dve etapi. Na tej dirki imajo sprinterji več priložnosti, saj so se tisti najbolj iznajdljivi – pihal je močan veter in je zato prihajalo do selekcije – lahko za zmago borili že v prvih treh etapah. Sprinterji pa so se med sabo za zmago udarili tudi v šesti etapi. Peynier je gostil start, Brignoles pa cilj. Etapa je bila dolga 176,5 km.

Etapo so zaznamovali ubežniki Calmejane, Garcia, Kirsch, Pichon in Finetto. Ker je Calmejane za vodilnim Michalom Kwiatkowskim zaostajal za vsega dobri dve minuti, so kolesarji Skya skrbeli, da si ubežniki niso privozili prevelike prednosti in Calmejane je moral opustiti misel po morebitnem presenečenju. Kmalu so v ospredju ostali samo še Krisch, Pichon in Finetto, tako da je bila glavnina zadovoljna.

Kolesarji so morali premagati tudi tri kategoriziranae vzpone in v težavah se je znašel zmagovalec prvih dveh etap Dylan Groenewegen. Zadnji vzpon je bil na sporedu slabih 20 kilometrov pred ciljem. Po selekciji ob vožnji na veter sta v ozadju ostala tudi Romain Bardet in Alexander Kristoff. Na koncu smo gledali boj za prevlado med ekipama Groupama FDJ in Deceuninck Quick Step.

V zadnjih 40 kilometrih je prišlo do nekaterih padcev, krajši vzponi pa so že dodatno izčrpali vse manjšo glavnino. Francozi so tokrat pripravili izjemen sprinterski vlak. Arnaud Demare je sprint začel dobrih 150 metrov pred ciljem, a je pihal močan nasprotni veter, tako da je to bilo prezgodaj. Vse skupaj je znal izkoristiti Sam Bennett. Slavil je še drugo etapno zmago na tej dirki, tako da imamo po šestih etapah samo tri zmagovalce.

Po dve etapi sta dobila Groenewegen in Bennett, eno pa Simon Yates. Bennett je tokrat premagal Demarja in Trentina. Slovencev v prvi skupini ni bilo. Michal Kwiatkowski je v skupnem seštevku obdržal 18 sekund prednosti pred Bernalom in 22 pred Sanchezom. Sledijo Kelderman, Jungels, Quintana, Grossschartner, Haig, Molad in Bardet. Simon Špilak je 70., Kristijan Koren 110., Luka Mezgec 113.

Značke: Cestno
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ