V pričakovanju Mont Ventouxa: "Brutalen" vzpon z izjemno zgodovino!

V pričakovanju Mont Ventouxa: "Brutalen" vzpon z izjemno zgodovino!
14.07.2013 AVTOR: D. Z.
Osamelec v Provansi. Tako tudi rečejo tej znameniti gori, na katero se bodo v nedeljo podali kolesarji, ki še nastopajo na dirki po Franciji.

15. etapa, 14. julij: Givors – Mont Ventoux 242,5 km (gorska etapa)
Cote d'Eyzin-Pinet na 20,5 km, dolžina: 3,1 km, povp. naklon: 4,9 %, 4. kat.
Cote de Primarette na 26,5 km, dolžina 2,6 km, povp. naklon: 4,1 %, 4. kat.
Cote de Lens-Lestang na 44,5 km, dolžina: 2,1 km, povp. naklon: 3,8 %, 4. kat.
Cote de Bourdeaux na 143 km, dolžina: 4,2 km, povp. naklon: 5,7 %, 3. kat.
Mont Ventoux (1912 m) na 242,5 km, dolžina: 20,8 km, povp. naklon: 7,5 %, ekstra kat.

VEČ PODROBNOSTI O ETAPAH IN VSEH VZPONIH LETOŠNJE DIRKE PO FRANCIJI NA TEJ POVEZAVI! 

Gora vetrov
Vzpon na Mont Ventoux je dolg 20,8 km, vrh leži na 1912 metrih nadmorske višine, višinska razlika, ki jo morajo kolesarji ob vzpenjanju premagati pa znaša 1622 metrov. Povprečni naklon znaša 7,5 odstotka, najstrmejši odsek pa je kar 10,8 odstoten. Zaradi ravne okolice in potem te gore, ki se je vidi že od daleč, mu pravijo tudi Osamelec v Provansi. Najtežja in najpogosteje obiskana je smer iz Bedoina.

Že ime vzpona pa pove glavno značilnost. Gre za goro vetrov. Nekoč so prav na vrhu izmerili neverjetno moč vetra. Pihal naj bi kar 320 km/h. Prav zato je cesta pogosto zaprta. Dirka po Franciji je na Mont Ventoux šla 14-krat. Prvič že leta 1951, ko je vrh prvi prečkal Lucien Lazarides. Na vrhu je bil cilj osemkrat. Na vrhu je bil cilj prvič leta 1958. Takrat gorski kronometer je dobil Charly Gaul. Zadnjič so se na Mont Ventoux kolesarji na dirki po Franciji podali leta 2009, ko je bil najboljši Garate.

Prej še štirje kategorizirani vzponi
Pred kolesarji je tokrat najdaljša etapa letošnje dirke po Franciji. Dolga je 242,5 km. Kolesarji bodo morali najprej premagati štiri lažje vzpone, šele potem se bodo povzpeli na Mont Ventoux. Že po 20 kilometrih bo vrh vzpona četrte kategorije na Cote d'Eyzin-Pinet. Sledila bosta še dva podobna klanca četrte kategorije. Cote de Primarett, katerega vrh bo na 26 km, in Cote de Lens Lestang na 44 km.

Pred Ventouxom pa bo še Cote de Bourdeaux, ki so ga označili za klanec tretje kategorije. Pričakujemo lahko ogromno navijačev, saj je dane sv Franciji praznik, praznujejo namreč Dan Bastilije. »To bo težka etapa tudi zaradi dolžine. Potem pa Mont Ventoux, ki je prav poseben vzpon, « je dejal Alberto Contador.

Velike razlike tudi med najboljšimi
Alberto Contador je potem vzpon še opisal: »Vzpon bi razdelil na dva dela. V prvem gre za naklon in odstotke, drugi del pa je izpostavljen vetru, ponavadi piha nasprotni veter. Prvi del je zelo težek, zadnji pet kilometrov pa je nekoliko lažjih, če si v zavetrju. To je vzpon, kjer lahko, če imaš slab dan, izgubiš ogromno minut. Videli bomo dve dirki. Za etapno zmago in za skupni vrstni red. «

O Ventouxu je po sobotni etapi spregovoril tudi vodilni Christopher Froome: »Po 240 kilometrih in Ventouxu. Ta vzpon je brutalen in zato pričakujem velike razlike v skupnem seštevku. « Vsekakor se obeta pravi nedeljski spektakel z obračunom najboljših.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ