Van Avermaetova lekcija v Belgiji, David Per bežal

Van Avermaetova lekcija v Belgiji, David Per bežal
25.03.2017 AVTOR: D. Z.
Klasika pred klasikami. E3 Harelbeke. Videli smo izjemno dirkanje in zmago olimpijskega prvaka Grega Van Avermaeta.

Belgijska klasika, ki vedno napove bližajočo se dirko po Flandriji. Govorimo o letos že 60. dirki Record Bank E3 Harelbeke. Gre za dirko World Toura s startom in ciljem v Harelbeku.

Dolga je bila 206 kilometrov. Na startu so bili praktično vsi kolesarji, ki se bodo za zmago potegovali tudi na dirki po Flandriji. Med zvezdniki pa tudi Borut Božič, David Per, Luka Pibernik (vsi Bahrain Merida), Luka Mezgec (Orica Scott), Marko Kump (UAE Team Emirates) in Kristijan Koren (Cannondale Drapac). Že takoj po startu je prišlo do nekaterih padcev. Šele po več kot eni uri dirkanja pa prišlo do pobega. V ubežni skupini je bil tudi David Per (Bahrain Merida).

Pridružili pa so se mu še Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale), Laurens De Vreese (Astana), Gijs van Hoecke (LottoNl-Jumbo), Taco van der Hoorn (Roompot) in Christophe Masson (WB Veranclassic). Hitro so si privozili dobrih pet minut prednosti. Kasneje jih je po dolgem lovu uspel ujeti še Dries de Bondt (Veranda 's Willems). Ko so se pravi vzponi in tlakovani odseki začeli, je pospešil tudi Tom Boonen.

Belgijec, ki se počasi poslavlja od profesionalnega kolesarstva je napadel na Taaienberg in poskrbel, da se je razlika med vse manjšo glavnino in ubežniki zmanjšala na 1:26. Prav Boonen je bil zaslužen za naslednjo selekcijo. Boonenov napad je namreč izkoristil njegov klubski kolega pri moštvu Quick Step Philippe Gilbert. Belgijski državni prvak je že pred dnevi pokazal odlično formo in zdaj je spet ostro napadel. Pridružili so se mu še Van Avermaet, Naesen in Lukas Postlberger.

Ta napad je zamudil tudi svetovni prvak Peter Sagan, ki kasneje razlike kljub trudu in številnim napadom ni mogel nadoknaditi. Skupinica je uspela ujeti ubežnike, pridružila pa sta se jima še Sep Vanmarcke in Luke Durbridge. 60 km pred ciljem je imela skupina 12 ubežnikov vsega 48 sekund prednosti pred prvimi zasledovalci, ki pa so se ukvarjali tudi s padci. 38 km pred ciljem je v ospredju vztrajalo vsega sedem ubežnikov.

Na znameniti vzpon Oude Kwaremont je napadel Naesen, sledila pa sta mu samo še Gilbert in Van Avermaet. Trojica je dobro sodelovala in tako je imela ob vstopu v zadnje tri kilomtre že varni dve minuti prednosti. Začelo se je taktiziranje in prvi je napadel Oliver Naesen. A bilo je prehitro. Van Avermaet je imel dovolj moči in je tako dokazal, da mu prehlad z začetka tedna ni pobral preveč moči.

Gilbert je bil drugi, tretji pa Naesen. Luke Durbridge je v boju za četrto mesto premagal Lukasa Postlbergerja. Sledili so Valgren, Colbrelli, Boonen, Van Baarle in Bettiol. Borut Božič je bil z zaostankom dobrih dveh minut 25., Luka Pibernik 33., Kristijan Koren pa 79. David Per, Marko Kump in Luka Mezgec so odstopili. Pred kolesarji je zdaj nova pomembna preizkušnja Gent-Wevelgem.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ