Van der Poelov neverjeten napad in Pogačarjev odličen nastop

Van der Poelov neverjeten napad in Pogačarjev odličen nastop
06.03.2021 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Spet pravi spektakel. Dirka Strade Bianche je ponudila vse, kar lahko ponudi enodnevna preizkušnja. Tadej Pogačar je bil sedmi, zmagal pa je Mathieu Van der Poel.

Strade Bianche. Enodnevna dirka, ki resda ne spada med največje, monumentalne klasike. A vendarle se je znova izkazala za pravo klasiko. Nepredvidljivo dirko, na kateri na uspeh lahko upajo zelo raznovrstni kolesarji.

Na startu so bili zares veliki zvezdniki, na čelu s Tadejem Pogačarjem, Matejem Mohoričem, Janom Polancem, Janom Tratnikom in Domnom Novakom. Pa še Mathieu van der Poel, lanski zmagovalec Wout Van Aert, predlanski zmagovalec Julian Alaphlippe, dvakrat zmagovalec Michal Kwiatkowski, Egan Bernal, Tom Pidcock, Greg Van Avermaet, Jakob Fuglsang … Pred njimi pa 184 kilometrov. Od tega 11 makadamskih odskov v skupni dožini 63 kilometrov.

Prvih 30 kilometrov je bilo zelo hitrih, do napadov pa ni prišlo. Po drugem makadamskem odseku je vendarle prišlo do pobega. Osmerica se je zbrala spredaj: Philipp Walsleben (Alpecin-Fenix), Kévin Ledanois (Arkéa-Samsic), Simone Bevilacqua (Vini Zabù), Simone Petilli (Intermarché-Wanty-Gobert), Samuele Zoccarato (Bardiani-CSF), Tosh van der Sande (Lotto Soudal), Samuele Rivi (Eolo-Kometa) in Filippo Tagliani (Androni-Sidermec).

Ko so si privozili dobre tri minute prednosti, se je v glavnini na čelo postavila Jumbo Visma. Na šestem odseku je prišlo do prve večje selekcije, v ospredju pa je ostala samo še peterica. Kasneje je imel težave s kolesom tudi Tadej Pogačar, a je uspel ujeti priključek, medtem ko je prišlo do napadov. Aktivna sta bila Quinn Simmons in Kasper Asgreen, pa tudi Van Avermaet. Sledil je osmi odsek.

Z 11,5 km tudi najdaljši in tam so bili favoriti že v ospredju. Ob njih pa tudi Pogačar. 50 kilometrov pred ciljem je prišlo do večje selekcije. Alaphilippe je na Monte Sante Marie napadel, mnogi so popustili, Van der Poel pa se je do takrat iz ozadja vendarle ob pravem času pripeljal v ospredje, tako da je ostal z najmočnejšimi. 40 kilometrov pred ciljem je defekt dobil Simmons, kasneje pa je še padel.

V ospredju so tako ostali samo še Van der Poel, Bernal, Pogačar, Gogl, Alaphilippe, Pidcock in Van Aert. Slednji se je na odseku Monteaperti, ko je spet pospešil Alaphilippe, znašel v težavah in je skupaj s Pidcockom tudi popustil. A je kasneje uspel ujeti vodilne. Sledil je še zadnji makadamski odsek Le Tolfe. Sedmerica v igri za zmago. Van Aert je poskušal ostalim vsiliti svoj ritem, saj je ugotovil, da ima pri pospeševanjih težave.

A to je delovalo do najstrmejšega dela. Tam je nekoliko zaostal Pogačar, v tistem trenutku pa je ostro pospešil Van der Poel. Takoj je postalo jasno, da bo to po vsej verjetnosti odločilen napad. Pridružil se mu je Alaphilippe, medtem ko ju je na spustu po odpeljanem odseku uspel ujeti še Bernal. Ostala četverica je zaostajala za 15 sekund. Sicer je sodelovala v lovu, a prvi trije so imeli več moči. Sledila je priprava na zadnji obračun tik pred ciljem v središču Siene.

Tam je bil še vzpon na ulici Santa Caterina. Van der Poel je vodil dvojico in začelo se je ugibanje, kdo ima največ moči. Takoj, ko se je začel najstrmejši del pa je Van der Poel pokazal novo neverjetno predstavo. Spet je pospešil, slediti pa mu ni mogel nihče več. Nizozemec je slavil prepričljivo zmago. Drugi je bil Alaphilippe, tretji Bernal. Sledili so Van Aert, Pidcock in na sedmem mestu Tadej Pogačar. To je nova najboljša uvrstitev Slovenca na dirki. Matej Mohorič je bil 59., Jan Polanc, 61.

Pri ženskah smo tudi videli nadvse pestrih 136 kilometrov. Na koncu se je zmage veselila Chantal Van der Broek-Blaak. Druga je bila Elisa Longo Borghini. Anna Van der Breggen je bila tretja, četrta pa Annemiek Van Vleuten. Špela Kern je zasedla 54. mesto, Eugenia Bujak pa je bila 64.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ