Veličasten začetek Toura in zmaga Teunissena

Veličasten začetek Toura in zmaga Teunissena
06.07.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Pa se je začela. 106. dirka po Franciji. Letos še drugič v zgodovini v Bruslju, ki je gostil tudi cilj. Etapo je po kaosu v zaključku dobil Mike Teunissen.

Končno se je začela. Že 106. dirka po Franciji. Boj za rumeno majico so kolesarji začeli v Bruslju. Ta je še drugič v zgodovini gostil »Grand Depart«. Cilj prve etape pa je ravno tako gostil Bruselj. Kolesarji so morali premagati 194,5 km. Etapa je bila pisana na kožo sprinterjem, vseeno pa so predvsem v prvem delu kolesarji morali premagati tudi nekatere tlakovane odseke in vzpone, ki jih poznamo z dirke po Flandriji. Prvi pobeg na dirki je uspel četverici.

Ubežno skupino so sestavljali Natnael Berhane, Mads Schmidt Wurtz, Xandro Meurisse in glavni zvezdnik med njimi Greg Van Avermaet. Glavnina pa jih tudi zaradi boja za dobre pozicije pred tlakovanimi odseki ni pustila prav daleč. Vseskozi je razlika znašala med dve do tri minute. V prvi etapi so kolesarji imeli na voljo dva kategorizirana vzpona. Oba tlakovana.

Prvi je bil Muur de Grammont po 43,5 km, drugi pa Bosberg po 47,5 km. Prvi gorski cilj je dobil Van Avermaet, drugega pa Meurisse. Van Avermaet pa je kasneje počakal glavnino in trojica je nadaljevala s pobegom, a je bilo jasno, da večjih možnosti za uspeh ta skupina nima. Na tlakovanem odseku dobrih 70 kilometrov do cilja pa je glavnina krepko pospešila. Glavnina je razpadla na več skupin.

Defekt je dobil tudi Elia Viviani, medtem ko so kolesarji moštva Bora Hansgrohe nadaljevali z narekovanjem ostrega ritma tudi po tlakovanem odseku. Sledil je še leteči cilj in sprint za točke. Ubežnike je prva večja skupina ujela in sledil je sprint za točke v boju za zeleno majico. Tudi nekateri favoriti za visoka mesta v skupnem seštevku so ostali ujeti v ozadju. Med njimi Dan Martin, Adam Yates ...

Sprint na letečem cilju je prepričljivo dobil Peter Sagan pred Sonnyjem Colbrellijem in Gregom Van Avermaetom. Je pa večja skupina zasledovalcev prav ob prehodu čez leteči cilj uspela ujeti priključek s prvo skupino. Kasneje so tudi preostali ujeli priključek z glavnino in sprinterji so tako spet bili v igri za etapno zmago. Slabih 60 kilometrov pred ciljem je napadel Stephane Rossetto.

Hitro si je privozil minuto prednosti pred glavnino, v kateri so ritem narekovali kolesarji moštva Lotto Soudal. 20 kilometrov do cilja je imel Rossetto dobro minuto prednosti. 18 kilometrov do cilja je na zožanju cestišča prišlo do padca. Hudo okrvavljen je z etapo nadaljeval eden izmed favoritov Jakob Fuglsang, zaostal je tudi Tony Martin. Fuglsanga so počakali trije pomočniki iz Astane, a hitrost v glavnini je bila že zelo velika.

Rossetto je bil kmalu po vstopu v zadnjih deset kilometrov ujet, , Fuglsang pa je vendarle uspel ujeti priključek do glavnine. 1,5 km pred ciljem pa je prišlo do množičnega padca. Prvi favorit med sprinterji Dylan Groenewegen je padel, pa še mnogi drugi. Tudi Matej Mohorič in Rohan Dennis ... Sledil je dolg sprint. Michael Matthews ga je začel prezgodaj in zdelo se je, da ima vse pod nadzorom Peter Sagan, ki je šel po krajši desni strani.

A po zunanji strani je z večjo hitrostjo prišel Mike Teunissen, sicer pomočnik v sprinterskem vlaku Jumbo Visme. Nizozemec je znal izkoristiti ponujeno priložnost. Bilo je zelo tesno, a po fotofinišu je postalo jasno, da je Teunissen za nekaj centimetrov premagal Sagana. Tretji je bil Ewan, potem pa Nizzolo, Colbrelli, Matthews, Trentin, Naesen in Viviani. Teunissen je prvi Nizozemec po 30 letih, ki je oblekel tudi rumeno majico.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ