Vinokurov labodji spev, Brajkovič 21.

Vinokurov labodji spev, Brajkovič 21.
28.07.2012 AVTOR: D. Z.
Aleksander Vinokurov je ob koncu kariere postal še olimpijski prvak v cestni vožnji. Najboljši Slovenec je bil Jani Brajkovič. Zasedel je 21. mesto.
Londonska cestna preizkušnja za olimpijske medalje se je izkazala za precej težko, kot so mnogi pričakovali. Sprinterji so izpadli iz igre, predvsem pa so se pri taktiki ušteli domačini, ki so pri tem, da so vse stavili na Marka Cavendisha, povsem pogoreli. Na 250 kilometrov dolgo preizkušnjo se je podalo 144 kolesarjev, tudi trije Slovenci Jani Brajkovič, Grega Bole in Borut Božič.

Do prvega pravega pobega pa je prišlo po zgolj desetih kilometrih dirkanja. V ospredju se je znašla skupina 12 kolesarjev, med katerimi je bil tudi Jani Brajkovič. Že po dveh krogih čez vzpon na Box Hill so si privozili več kot pet minut prednosti, v ozadju pa so se v ospredje že morali postaviti kolesarji Velike Britanije. A sami zaostanka niso mogli zmanjšati. Na vzponu so se kasneje iz glavnine začeli vrstiti napadi.

Tudi Nibali je skočil, sledili pa so mu še Gilbert, Paolini, Chavanel, Terpstra, Rast, Kreuziger, Grivko, Paolini, Bauer in Fuglsang. Prednost vodilnih se je začela manjšati, v ozadju pa so Britanci narekovali oster ritem. A potem sta se obe skupini v ospredju združili. Njihova prednost pred vse bolj utrujenimi Britanci pa je znašala manj kot minuto. Vzpon so za napad izkoristili še nekateri kolesarji in na koncu jih je bilo v ospredju dobrih 30.

Predvsem Švicarji in Španci so bili v številčni premoči in so zato narekovali oster ritem in tako je manj kot 20 kilometrov pred ciljem njihova prednost še vedno znašala dobrih 50 sekund. Čeprav so Britancem na pomoč pri lovu priskočili tudi Nemci, je postalo jasno, da ubežnikov ne bodo mogli ujeti. 15 kilometrov pred ciljem pa je  v desnem ovinku v ograjo grdo padel Fabian Cancellara, ki je tako moral opustiti misel po novi medalji.

Do odločilne poteze je prišlo sedem kilometrov pred ciljem. Napadla sta Rigoberto Uran in Aleksander Vinokurov. Skupaj sta v ospredju premagala zadnje kilometre, v sprintu pa je bil Vinokurov preprosto boljši. Kazahstanec se je po srebrni medalji iz leta 2000 lahko razveselil naslova olimpijskega prvaka. Pri 38 letih je to lepa nagrada po težki sezoni, ko se je vrnil po hudi poškodbi Vinokurov je že napovedal tudi konec kariere.

Uran je bil drugi, sprint prvih zasledovalcev za tretje mesto pa je z osmimi sekundami zaostanka dobil Norvežan Alexander Kristoff, ki je premagal mladega Taylorja Phinneyja. Jani Brajkovič je v ospredju preživel kar 240 kilometrov, na koncu pa je osvojil 21. mesto. Borut Božič je bil 45., Grega Bole pa 78. Oba sta se v cilj pripeljala v skupini, ki je za zmagovalcem zaostala za 40 sekund.

Rezultati
1. Aleksander Vinokourov (Kazahstan) 5:45:57
2. Rigoberto Uran (Kolumbija) isti čas
3. Alexander Kristoff (Norveška) +0:08
4. Taylor Phinney (ZDA)
5. Sergey Lagutin (Uzbekistan)
6. Stuart O'Grady (Avstralija)
7. Jurgen Roelandts (Belgija)
8. Gregory Rast (Švica)
9. Luca Paolini (Italija)
10. Jack Bauer (Nova Zelandija)
21. Jani Brajkovič (Slovenija) vsi isti čas
45. Borut Božič (Slovenija) + 0:40
78. Grega Bole (Slovenija) isti čas
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ