Vlasov in Bahrain izzivata Thomasa, test forme za Polanca

Vlasov in Bahrain izzivata Thomasa, test forme za Polanca
26.04.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Z današnjim prologom v Lozani se začenja dirka po Romandiji, kjer je v preteklosti Simon Špilak že stal na najvišji stopnički. Tokrat jo bo kopica favoritov za Giro izkoristila za zadnje piljenje forme pred štartom rožnate pentlje v Budimpešti.

Damiano Caruso je letos že stal na najvišji stopnički skupnega seštevka, a je na Siciliji dirkal v dresu italijanske reprezentance.

Dirka po Romandiji bo letos zaznamovana z vožnjo na čas, po današnjem uvodnem prologu se bodo s štoparico kolesarji pomerili še v zadnji etapi, skupno pa jih čaka 21 kilometrov vožnje na čas. Na papirju ne ogromno, a najbrž dovolj, da bodo specialisti za vzpone nabrali toliko zaostanka, da ga na klancih ne bodo več uspeli nadoknaditi.

Letošnja trasa sledi ustaljenim smernicam, ki jih poznamo na dirki po Romandiji. Razgibane etape in šprinti manjših skupin, le četrta etapa bo zelo zelo zahtevna s petimi kategoriziranimi vzponi prve in druge kategorije. Tam se bo dirka najbrž odločala, čeprav tudi kronometer v zadnji etapi z vzponom lahko prinese velike razlike.

Thomas brani zmago, a ga čaka hud boj z Bahrainom

Kdo sodi med favorite za skupno zmago? Krog je tokrat precej širši, saj so pri Jumbo Vismi in UAE Emirates na dirko poslali »B ekipo«, tako da vsaj Tadej Pogačar in Primož Roglič ne zasedata mest na vrhu seznama favoritov.

Ineos Grenadiers na dirko prihajajo z Geraintom Thomasom v vlogi kapetana. Valižanski veteran je na Baskiji kazal dobro formo v vlogi pomočnika in bo tokrat želel narediti še korak naprej in se resno podati v branjenje lanske skupne zmage. Ob sebi bo imel še Ethana Hayterja in Andreya Amadorja, če se dirka ne bi razvijala po Thomasovih željah.

Jumbo Visma na dirko prihaja z Rohanom Dennisom, ki bi na takšni trasi lahko posegel v boj za vrh skupnega seštevka. V kronometru bo med glavnimi favoriti za etapni zmagi, vzponi v Romandiji pa niso tako strmi, da jih Dennis v vrhunski formi ne bi mogel premagati. V ekipi UAE Emirates izrazitega kapetana ne bo, bo pa imel eno od zaščitenih vlog zagotovo Jan Polanc, ki pred Girom želi dokazati dobro formo in si izboriti boljši štartni položaj v ekipi Emiratov.

Najmočnejša ekipa na letošnji dirki pa bo Bahrain Victorious. Njihov kapetan bo Damiano Caruso, ki prihaja v lansko vrhunsko formo, na Liege – Bastogne – Liege je dobro opravljal nalogo »road captaina« in je v najožjem krogu favoritov za zmago. Ob sebi bo imel Luisa Leona Sancheza, Dylana Teunsa in Gina Maderja, skratka vrhunsko ekipo za boj s konkurenco.

Vlasov bi odlično pomlad rad zaključil še z zmago

In kdo drži vlogo prvega favorita? Po odlični pomladi ta nedvomno pripada Aleksandru Vlasovu. Rus je bil na vseh etapnih dirkah letos blizu zmagi, pred premorom pa si želi še velikega, morda največjega uspeha svoje kariere v obliki skupne zmage v Romandiji. Na dirki po Baskiji je v vožnji na čas pokazal, da je lahko blizu najboljšim in če ne bo izgubil preveč proti Thomasu, Dennisu in tudi Carusu, bo Vlasov v 4. etapi pod drobnogledom tekmecev.

Omenimo še Jona Izagirreja, ki bo napadal skupno zmago v dresu Cofidisa, in Bena O'Connorja (AG2R). Po treh letih je na dirki po Alpah rezultatsko sušo prekinil Thibaut Pinot, ki bo v Romandiji naskakoval še skupno zmago, ki bi ga spet postavila v širši krog favoritov na največjih dirkah.

V ekipi Israel Start-Up Nationa bo na štartu tudi Chris Froome, ki po mizerni pomladi še ni obupal in si želi izboriti mesto v ekipi za dirko po Franciji. Za prvi kronometer pa ob Dennisu vloga favorita za etapno zmago pripada Remiju Cavagni, če pa iščete tihega favorita za današnjo zmago, ki bi vam na stavnicah lahko prinesel nekaj evrov, je to zagotovo mladi avstralski čudežni deček iz vrst Ineosa Lucas Plapp.

Vse profile etap lahko najdete tukaj - https://www.procyclingstats.com/race/tour-de-romandie/2022/prologue/stages/all-stage-profiles

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ