Vuelta: 138 km, 5200 m ... Najtežja etapa v zgodovini?

Vuelta: 138 km, 5200 m ... Najtežja etapa v zgodovini?
11.01.2015 AVTOR: D. Z.
Po predstavitvi dirke po Španiji se največ govori o eni etapi. 11. in tudi izkušeni menedžer Movistarja Eusebio Unzue je priznal: "V zgodovini še ni bilo tako težke etape."

Organizatorji so v soboto predstavili traso dirke po Španiji. In vsem je jasno, da gre za zelo zahtevno preizkušnjo. Morda eno izmed najzahtevnejših v zadnjih letih. Izkušeni menedžer Eusebio Unzue, ki svoje delo uspešno opravlja že od začetka 80 let, je vsekakor takega mnenja. Med devetimi etapami, ki se bodo končale s cilji na vrhu vzponov je pričakovano izpostavil 11. etapo.

Andorra bo gostila start, po vsega 138 prevoženih kilometrih bo cilj na vrhu vzpona Els Cortals de Encamp. Govorimo o etapi s kar šestimi kategoriziranimi vzponi. Unzue je prepričan, da gre za najtežjo etapo do zdaj, pa čeprav je na primer etapa do Velefiqua leta 2009 - dobil jo je Ryder Hesjedal - naštela kar 6500 metrov nadmorske višine:

»Najprej. V etapi bo šest kategoriziranih vzponov. Vse skupaj znese kar 5200 metrov nadmorske višine. To je precej več kot na večini klasičnih alpskih ali pirenejskih etap na Giru ali Touru, ki pridejo tja do 4500 metrov nadmorske višine. Svoje bo dodala tudi dolžina. Etapa je kratka in samo 138 kilometrov jo bo naredilo še zahtevnejšo. Med vzponi ne bo časa za počitek. Niti metra ravnine ni. Vseskozi gor in dol. Ves dan. 65 do 70 kilometrov vzpenjanja. «

Od šestih je samo en vzpon, Cornella, označen za klanec druge kategorije. Ostali so prve ali ekstra. Najprej se bodo zvrstili trije vzponi prve kategorije. To bodo Beixais, Ordino in Rabassa. Potem bo na vrsti ekstrakategornik Collada de Gallina. Sledil bo spust in prej omenjeni vzpon Cornella. Ciljni vzpon na El Cortals de Encamps je vzpon prve kategorije. Dolg je 14 kilometrov. Zanimivo. Etapa bo v celoti potekala v Andorri, kar se bo zgodilo sploh prvih v 80-letni zgodovini dirke po Španiji.

»Vuelta še nikoli ni bila tako težka in še nikoli v kolesarski zgodovini ni bilo tako težke etape, kot je ta v Andorri. Mislim, da je to lahko odločilna etapa in lahko pokoplje kateregakoli favorita, « je dejal Unzue. Obenem pa je ta Vuelta drugačna tudi zaradi razporeda gorskih etap. Vse najtežje se zvrstijo v prvih dveh tednih dirkanja. V zadnjem tednu pravih gorskih etap ni, le posamični kronometer.

Obenem mnogi izpostavljajo dejstvo, da bo ta etapa na sporedu po prvem dnevu premora in tudi to naj bi bilo še kako pomembno. »V zadnjih letih smo vedno imeli težko gorsko etapo ob koncu dirke. Zato so bile začetne etape zelo taktične. Izgubilo se je le kakšno sekundo ali dve. Tokrat bo drugače. Ta etapa je na polovici Vuelte in je tako zelo zahtevna, « je za cyclingnews.com še dejal Unzue.

Unzue je še poudaril, da bi lahko v tistem času ključno vlogo odigralo vreme. Pred dvema letoma se je po hudi vročini prav v Pirenejih močno ohladilo in številni kolesarji so morali tudi zaradi podhladitve odstopiti. In za konec je Unzue še razkril, da imata oba njegova glavna zvezdnika dirko po Španiji v prvotnem planu. Torej. Tam naj bi nastopila tako lanski zmagovalec Gira Nairo Quintana kot nekdanji zmagvoalec dirke in lani tretji Alejandro Valverde. Oba bosta predtem nastopila na dirki po Franciji.

Potek dirka po Španiji 2015
 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ