Wiggins "preživel" tudi napada Špilaka in Brajkoviča

Wiggins "preživel" tudi napada Špilaka in Brajkoviča
27.04.2012 AVTOR: D. Z.
Na dirki po Romandiji je bila na sporedu tretja, skoraj 160 kilometrov dolga etapa do Chamreyja, ki sta jo z napadalno vožnjo zaznamovala Brajkovič in Špilak. A etapo je dobil Luis Leon Sanchez.
Wiggins ima ob sebi izjemne pomočnike
Že 66. irka po Romandiji šteje med dirke za Svetovni koledar. Zmago iz lanskega leta brani Cadel Evans, ki pa ni v ospredju. V tretji etapi so kolesarji morali prevoziti tri zahtevne vzpone. Že kmalu po startu se je v beg podala peterica kolesarjev. To so bili Smuklis, Howard, Lund, Van der Sande in Brammeier. 50 kilometrov pred ciljem je njihova prednost znašala slabih pet minut in Howard je že nosil virtualno rumeno majico.

A glavnina se je v nadaljevanju prebudila. Na čelo glavnine so se postavili kolesarji Lampreja, Garmina, Rabobanka in Skyja, ki je branil vodstvo Bradleyja Wigginsa. Ko je 20 kilometrov do cilja prednost znašala manj kot dve minuti, je ubežnike napadel Smuklis. Vendar je glavnina prav vse ujela in na začetku zadnjega vzpona so se začeli številni napadi. Wiggins je lahko računal na pomoč izjemni Porteja in Rogersa, ki sta opravila ogromno dela na čelu skupine z najboljšimi.

Najprej Špilak, potem še Brajkovič
Nekaj manj kot štiri kilometre pred ciljem je napad sprožil Simon Špilak. Sledil mu je Roman Kreuziger in takrat so se morali odzvati vsi najboljši, saj je imel Špilak samo 12 sekund zaostanka za rumeno majico. Ubežnika so ujeli samo dva kilometra pred ciljem in takrat je postalo jasno, da je tudi Wiggins že na koncu s svojimi močmi. To je poskusil izkoristit še Jani Brajkovič.

Tudi kolesar Astane pa do cilja ni uspel priti pred najboljšimi zasledovalci. Ti so njegov napad izničili, tako kot tudi napad Johnnyja Hoogerlanda. Zmagovalca je tako po skoraj štirih urah dirkanja določil sprint večje skupine kolesarjev. Tega je dobil Luis Leon Sanchez, ki je premagal Giannija Meersmana in Andrewa Talanskyja. Jani Brajkovič je bil 34., Simon Špilak pa 59. Oba sta v cilj prišla v času zmagovalca, tako da pred sobotno kraljevsko etapo nista izgubila očitno zelo dragocenih sekund.

Wiggins s težavami, vendar ostaja v rumenem
Vodstvo je uspel zadržati Bradley Wiggins, ki ima zdaj zgolj sekundo prednosti pred zmagovalcem Sanchezom in sedem pred klubskim kolegom Michaelom Rogersom, ki pa je danes v zaključku dokazal, da je njegova naloga zgolj pomagati svojemu kapetanu. Zmagovalec te dirke iz leta 2010 Simon Špilak je z 12 sekundami zaostanka deveti, v igri za visoka mesta pa ostaja tudi Jani Brajkovič, ki zaostaja samo sedem sekund več in je 28. Sobotna najtežja preizkušnja se bo po dobrih 180 kilometrih dirkanja končala v Sionu. Dokončni odgovor o zmagovalcu bo dal posamični kronometer v Crans Montani. Ta bo dolg 16,5 kilometra.

Jarc deseti, Gabrovski vse bliže presenetljivi zmagi
Končuje se tudi dirka po Turčiji, kjer nastopata dva Slovenca. Blaž Jarc in Andi Bajc. Tokrat je bila na sporedu že šesta etapa od Bodruma do Kusadasija. Po 180 kilometrih dirkanja je zmagovalca določil ciljni sprint glavnine, ki ga je dobil Italijan Sacha Modolo. Premagal je Matthewa Harleyja Gossa in Marka Renshawa. Z desetim mestom se je izkazal tudi Blaž Jarc, medtem ko je Andi Bajc zasedel 20. mesto.

Bolj ali manj sprinterski zaključki
Večina od etap na letošnji dirki se je končala s sprintom glavnine. Prvo v Alanyji je dobil Theo Boss, drugo, ki je ravno tako potekala v Alanyji pa je dobil Andre Greipel. Sledila je preizkušnja od Antalyje do Elmala. Ta je bila tudi kraljevska. Končala se je na zahtevnem vzponu, kjer je bil na presenečenje mnogih najboljši Bolgar Ivailo Gabrovski, tudi član domače ekipe Konya Torku. Premagal je Aleksandra Dajčenka in Danaila Antonova Petrova. Gabrovski je tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku, medtem ko je bil v sprintu četrte etape do Marmarisa najhitrejši Mark Renshaw.

Samo v četrtkovi peti etapi so se za zmago pomerili ubežniki. Po skoraj petih urah dirkanja in prevoženih 180 kilometrih se je zmage razveselil Italijan Andrea Di Corrado. Pred kolesarji sta še dve etapi. Sobotna od Kusadasija do Izmirja in zadnja osma v Carigradu. Prej omenjeni Gabrovski je vse bližje prestižni zmagi, saj ima pred Dajčenkom več kot minuto in pol prednosti.

foto: sirotti
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ