Za drugo etapno zmago je Roglič v svoji senci pustil še šprinterje

Za drugo etapno zmago je Roglič v svoji senci pustil še šprinterje
12.03.2021 AVTOR: N. Gr., foto: A.S.O.

Primož Roglič je v težkem zaključnem šprintu v šeste etape na Pariz - Nici pokazal izjemno formo in za drugo zmago letošnje sezone ugnal Christopha Laporta in Michaela Matthewsa. Na svoj račun je dodal še 10 odbitnih sekund.

Šesta etapa je bila zelo razgibana, predvsem v drugem delu etape, ko so si kategorizirani in nekategorizirani vzponi sledili drug za drugim, a noben med njimi ni bil dovolj težak, da bi prišlo do večje selekcije.

Ker je Sam Bennett preživel vse do vrha zadnjega vzpona, je v zadnjih 20 kilometrih tempo večino časa narekovala ekipa Deceuninck QuickStepa, kar je šlo Primožu Rogliču zelo na roke, saj je tokrat v zaključku ostal brez pomoči ekipnih kolegov.

Napadala sta Kenny Elissonde in kasneje še Jonas Rutsch, a sta bila oba ujeta še pred zadnjim kilometrom, ko se je cesta spet postavila pokonci. Bennett je 200 metrov še zdržal tempo najboljših, potem pa ga je povsem odrezalo in Roglič je izgubil glavnega konkurenta za etapno zmago.

Na roko mu je šla tudi taktika Cofidisa, ko je 400 metrov pred ciljem skočil Guillaume Martin, ga je imel Roglič za »zajčka«, nato je le še pospešil mimo njega in njegovega klubskega kolega Christopha Laporta, ki je šprintal zelo dobro, je uspel zadržati v svojem zavetrju. Primož vse bolj dokazuje, da lahko zmaga na vsaki etapi, tudi v skupinskem šprintu, kakršnega smo gledali danes.

»Enostavno je lepo zmagati na tak način, že spet nekaj novega zame, zelo vesel sem, da sem tukaj zmagal. Zelo lepo je bilo tudi videti mojo družino, vesel sem, da sem imel dobre noge, da sem zmagal tukaj pred njimi. Cel dan je bil tempo zelo hiter, vsem nam je bilo težko, zato sem vedel, da bomo vsi utrujeni prišli v šprint in da bom imel svojo priložnost, izkoristil sem jo,« je Roglič opisal, zakaj se je danes odločil za šprint.

Najtežja ovira na poti do končne zmage ga čaka jutri na vzponu na La Colmiane: »Ne obremenjujem se preveč z napadi, ki bodo zagotovo prišli v naslednjih dneh, pričakujem, da se bo dirkalo na polno in na cesti se bom moral spopasti z vsem, kar mi bodo tekmeci pripravili,« je v cilju za Eurosport povedal Roglič.

V skupnem seštevku ima po zaslugi novih 10 odbitnih sekund zdaj 41 sekund naskoka pred Maxom Schachmannom.

Zaradi pandemije in lockdowna v Nici so morali prireditelji tik pred zdajci spet precej spremeniti zadnji dve etapi. Jutrišnja se sicer bo končala na La Colmianu, a se ne bo začela v Nici in bo dobrih 40 kilometrov krajša, kot je bilo sprva predvideno. Tudi zadnja etapa se ne bo končala na rivieri v Nici, temveč bodo kolesarji dirko proti soncu zaključili v mestu Levens, dolga bo le dobrih 90 kilometrov, v zaključku pa bodo kolesarji naredili dva kroga z vzponom do Levensa, ki leži 20 kilometrov od Nice. Na papirju tako Rogliča čaka nekoliko lažje delo z manj vzponi, kot bi ga na prvotni trasi, a bo priložnosti za napad še vedno dovolj.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ