Začenja se Tirreno s štirimi Slovenci

Začenja se Tirreno s štirimi Slovenci
12.03.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Primož Roglič, Matej Mohorič, Jan Tratnik in Jan Polanc. Štirje Slovenci bodo nastopili na zvezdnikov polni dirki Tirreno-Adriatico.

Že po tradiciji se nekaj dni po začetku dirke Pariz-Nica začne še dirka Tirreno-Adriatico. Obe dirki spadata med dirke svetovne serije. Kolesarji, ki se pripravljajo na tritedenske dirke v tem času že preizkušajo formo in so ponavadi že v ospredju. Mojstri za klasike pa lovijo etapne zmage in formo še pilijo pred najpomembnejšimi enodnevnimi preizkušnjami.

In tako so v tem času skorajda vsi najboljši kolesarji še kako tekmovalno aktivni. Pred vrati je že 54. dirka Tirreno-Adriatico. Spet se obeta vrhunska zasedba. Vrača se Primož Roglič, ki je lani tu najprej izpadel iz boja za končno zmago, zato pa je potem na izjemen način dobil etapo. Predlani je dirko končal na četrtem mestu. Michal Kwiatkowski lanske zmage ne bo branil, saj nastopa na dirki Pariz-Nica.

Zato pa so tu še Vincenzo Nibali, Geraint Thomas, Peter Sagan, Tom Dumoulin, Greg Van Aveermaet, Julian Alaphilippe, Gianni Moscon, Wout Poels, Rohan Dennis, Fernando Gaviria, Jakob Fuglsang, Rafal Majka, Nacer Bouhanni, Elia Viviani, Zdenek Štybar, Thibaut Pinot, Tim Wellens, Tiesj Benoot, Adam Yates, Richard Carapaz, Roman Kreuziger, Michael Valgren, Tony Martin ...

Matej Mohorič se na dirko vrača po poškodbi kolena, zaradi katere je izpustil klasični uvod. Jan Tratnik ima za sabo že 13 startov v sezoni, Jan Polanc pa je tudi že uspešno začel sezono 2019. Santos Tour Down Under je končal na 15. mestu, dirko po Omanu pa na šestem. Roglič je letos že dobil zvezdnikov polno dirko UAE Tour. Tirreno-Adriatico je dirka s številnimi kratkimi in strmimi vzponi, tako da vsako leto pride do številnih presenečenj.

Etape na dirki Tirreno-Adriatico 2019


Sreda, 13.3.2019, 1. etapa: Lido di Camaiore, 21,5 km (ekipna vožnja na čas):
Ekipna vožnja na čas je povsem ravninska in poteka ob obali, tako da vedno obstaja nevarnost stranskega vetra. Poteka v ravni liniji, po 10,5 km sledi obrat pri Forte dei Marmi. Tam je tudi merjenje vmesnega časa. Lani je to etapo dobil BMC pred Mitchelton Scottom in Skyjem.

Četrtek, 14.3.2019, 2. etapa: Camaiore - Pomarance, 188 km:
Že takoj bo pred kolesarji zahtevna etapa s štirimi kategoriziranimi vzponi. Vsi se bodo zvrstili v drugi polovici etape. Predzadnji klanec na Volterro je dolg osem kilometrov, povprečni naklon pa znaša 4,8 %. Kolesarji bodo na vrh prišli po 166 kilometrov. Sledil bo spust in razgiban del do začetka zaključnega vzpona. Ta je dolg 5,9 km, povprečni naklon pa znaša 4,5 %.

Petek, 15.3.2019, 3. etapa: Pomarance - Foligno, 224 km:
Tretja etapa bo nadvse razgibana. Prave ravnine praktično ne bo. Od začetka bodo na sporedu številni kratki in strmi vzponi, tudi dva kategorizirana. Prvi na Rospatoio (5,2 km, 5,3 %), drugi pa na La Foce (2,7 km, 5,8%). Po prečkanju tega bo do konca najdaljše etape še sto kilometrov. Ti bodo vsaj nekoliko lažji. Etapa, v kateri lahko pride do številnih presenečenj.

Sobota, 16.3.2019, 4. etapa: Foligno - Fossombrone, 223 km:
Tudi ta etapa bo nadvse razgibana. Od štirih kategoriziranih vzponov se bodo trije zvrstili v zadnjih 40 kilometrih dirkanja. Govorimo o zelo kratkih klancih. Najprej po 186 kilometrih Monteguiduccio. Dolg je 2,7 km, povprečni naklon pa znaša 7,1 %. Sledi spust in ravninski odsek do Fossombrona in potem dva kroga čez 1,9 km dolg vzpon I Capuccini. Povprečni naklon znaša kar 10,8 %. Prvič bodo ta klanec kolesarji prečkali po 207 kilometrih. Po spustu odo prečkali ciljno črto in se še enkrat povzpeli na I Cappucini. Vzpon bodo prečkali po 216 kilometrih. Sledil bo spust in kratek ravninski odsek do cilja.

Nedelja, 17.3.2019, 5. etapa: Colli al Metauro – Recanati, 178 km:
Prvi del etape bo lažji, potem pa bodo kolesarji po dobrih 90 kilometrih vstopili v zaključne kroge v okolici Recanatija. Ti krogi bodo nadvse zahtevni. Do cilja bodo morali premagati devet kratkih, a strmih vzponov. Od tega bodo trikrat prečkali tudi ciljni vzpon, ki je dolg 2,8 km, povprečni naklon pa je 8,8 %. V četrtem poskusu pa bo na vrhu tudi cilj. Določen odsek je kar 19-odstoten. Etapa bo že naredila skorajda že dokončno selekcijo.

Ponedeljek, 18.3.2019, 6. etapa: Matelica – Jesi, 195 km:
Prvih sto kilometrov bo nadvse razgibanih, po 53 kilometrih pa bodo kolesarji tudi prečkali 12 km dolg vzpon Valico di Pietra Rossa. Vrh leži na 660 metrih nadmorske višine. To bo priložnost za ubežnike. Sledil bo drugi del etape, v katerem se bodo v igro za zmago poskušali vrniti sprinterji. Za konec bodo morali kolesarji prevoziti še tri 12,6 km dolge kroge.

Torek, 19.3.2019, 7. etapa: San Benedetto del Tronto, 10 km (posamična vožnja na čas):
Od 54. izvedb dirke se je Tirreno-Adriatico kar 53-krat končal prav v kraju San Benedetto del Tronto. V zadnjih letih smo že vajeni, da je za konec na sporedu še deset kilometrov dolga posamična vožnja na čas. Ta tehnično ni zahtevna in poteka ob obali. Najprej je prvih pet ravninskih kilometrov. Sledita dva zavoja za 90 stopinj in vrnitev. Lani in predlani je to preizkušnjo dobil Rohan Dennis. Roglič je bil lani deveti, leta 2017, ko je dirko končal na četrtem mestu pa je v kronometru postavil peti čas.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ