Začenja se Tour za mlade tudi s Slovenci

Začenja se Tour za mlade tudi s Slovenci
13.08.2021 AVTOR: DZ

Tour de l’Avenir. Dirka, ki je na površje izstrelila mnogo vrhunskih kolesarjev. Dirka za mlajše člane, ki jo je dobil tudi Tadej Pogačar.

Danes, v petek, 13. avgusta se bo začela prestižna, že 57. dirka Tour de l’Avenir. Vsekakor gre za najprestižnejšo in najtežjo etapno dirko za mlajše člane. Organizacija poteka pod budnim očesom agencije ASO, torej agencije, ki je zadolžena za številne dirke, tudi za Tour de France.

Zadnji zmagovalec je Tobias Foss, leta 2018 pa je kljub temu, da je bil šele drugo leto med člani končno zmago slavil Tadej Pogačar. Predtem so se končnih zmag veselili tudi Egan Bernal, David Gaudu, Miguel Angel Lopez, Adam Yates, Warren Barguil, Esteban Chaves, Nairo Quintana, Bauke Mollema, Laurent Fignon, Miguel Indurain, Greg LeMond …

Lani dirke niso izpeljali zaradi koronavirusa, letos pa se vse skupaj vrača v stare tirnice. Govorimo o desetih dnevih dirkanja. Na dirki bo 174 kolesarjev iz 29 ekip oziroma reprezentanc. Med njimi bo tudi Slovenska. Jasno, brez Tadeja Pogačarja. A vsekakor bo Martin Hvastija lahko računal na močno zasedbo. Kristjan Hočevar bo up v boju za visoka mesta v skupnem seštevku. Dirko Miru, ki ravno tako spada v Pokal narodov je končal na drugem mestu. Prehitel ga je samo Filippo Zana.

Potem sta tu aduta v hitrih zaključkih - Matevž Govekar in Anže Skok. Ekipo bodo dopolnili še Nik Čemažar, Aljaž Jarc in najmlajši med njimi Gal Glivar. O favoritih je pri mladih težko govoriti. A na startu bo Španec Juan Ayuso, ki že vozi za UAE Team Emirates. Čeprav ima šele 18 let, je letos že dobil italijanski Giro za mlajše člane, kjer je slavil tudi tri etapne zmage. Tam je osvojil vse majice, ki so bile na razpolago.

Dobil je še Trofeo Piva in Giro del Belvedere, bil drugi med profesionalnimi kolesarji na dirki Prueba Villafranca. Klasiko v San Sebastianu pa je končal na 18. mestu. Odlično je pripravljen tudi Filippo Zana, ki je dobil etapno dirko prve kategorije Sazka Tour. Bil je peti na dirki Adriatica Ionica Race in najboljši na dirki Miru. Vse skupaj se bo začelo s pet kilometrov dolgim popoldanskim prologom. Sledila bo ravninska etapa. Tretji dan dirkanja pa bo na sporedu še ekipna vožnja na čas.

Vse do šeste etape bodo moral svoje priložnosti tako izkoriščati mojstri za vožnjo na čas in hitri kolesarji. Potem pa se začne serija gorski etap. Tudi etapa na Grand Colombier. Najtežja bo na sporedu zadnji dan. KOlesarji bodo morali premagati kar 4179 metrov nadmorske višine. Tudi Col de la Madeleine, pa 2770 metrov visoki Col de l’Iseran in za konec še Col du Petit Saint Bernard.

Etapa
13. avgust, prolog: Charleville Mezieres, 5 km
14. avgust, 1. etapa: Charleville Mezieres - Soissons, 161 km (ravninska etapa, 1755 m nadmorske višine)
15. avgust, 2. etapa: Laon, 27 km (ekipni kronometer, 256 m nadmorske višine)
16. avgust, 3. etapa: Chateau Thierry - Donnemarie Dontilly, 152 km (ravninska etapa, 1479 m nadmorske višine)
17. avgust, 4. etapa: Provins - Bar le Duc, 186 km (ravninska etapa, 1365 m nadmorske višine)
18. avgust, 5. etapa: Tomblaine - Bar sur Aube, 160 km (razgibana etapa, 1625 m nadmorske višine)
19. avgust, 6. etapa: Champagnole - Septmoncel, 138 km (gorska etapa, 2528 m nadmorske višine)
20. avgust, 7. etapa: Saint Vulbas - Grand Colombier, 98 km (gorska etapa, ciljni vzpon, 1749 m nadmorske višine)
21. avgust, 8. etapa: La Tour en Maurienne - Saint Jean d’Arves, 71 km (gorska etapa, ciljni vzpon, 2910 m nadmorske višine)
22. avgust, 9. etapa: La Toussuire - Col du Petit Saint Bernard, 154 km (gorska etapa, ciljni vzpon, 4179 m nadmorske višine)

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ