Začetek "ogrevanja" za Giro: Zvezdniki bodo preizkusili noge (video)

Začetek "ogrevanja" za Giro: Zvezdniki bodo preizkusili noge (video)
15.04.2013 AVTOR: D. Z.
V torek se bo začela dirka po Trentinu, kjer se bodo spopadli številni zvezdniki. To bo tudi pravi preizkus pred dirko po Italiji, ki se začne 4. maja.

Etape dirke po Trentinu 2013
Tor., 16. april, 1a etapa: Lienz - Lienz 128,5 km
Tor., 16. april, 1b etapa: Lienz - Lienz (ekipni kronometer) 14,1 km
Sre., 17. april, 2. etapa: Sillian - Vetriolo Terme 224,8 km
Čet., 18. april, 3. etapa: Pergine Valsugana - Condino (Valle del Chiese) 176,1 km
Pet., 19. april, 4. etapa: Arco - Sega di Ala 166,8 km

Dirka po Trentinu, najboljši trije kolesarji zadnjih petih let:
Leto 2012: 1. Domenico Pozovivo, 2. Damiano Cunego, 3. Sylwester Szmyd
Leto 2011: 1. Michele Scarponi, 2. Tiago Machado, 3. Luca Ascani
Leto 2010: 1. Aleksander Vinokurov, 2. Riccardo Ricco, 3. Domenico Pozzovivo
Leto 2009: 1. Ivan Basso, 2. Jani Brajkovič, 3. Przemyslaw Niemiec
Leto 2008: 1. Vincenzo Nibali, 2. Stefano Garzelli, 3. Domenico Pozzovivo

Dirka po Trentinu 2012, rezultati

1. Domenico Pozzovivo (Ita) Colnago CSF Inox 12:57:47
2. Damiano Cunego (Ita) Lampre ISD 0:40
3. Sylvester Szmyd (Pol) Liquigas Cannondale 1:04
4. Carlos Alberto Betancur Gomez (Kol) Acqua &Sapone 1:42
5. Jose Rujano Guillen (Ven) Androni Giocattoli 2:07
6. Roman Kreuziger (Češ) Pro Team Astana 2:33
7. Hubert Dupont (Fra) AG2R La Mondiale 2:34
8. Darwin Atapuma Hurtado (Kol) Colombia Coldeportes 3:55
9. Marco Pinotti (Ita) BMC Racing Team 4:01
10. Mathias Frank (Švi) BMC Racing Team 4:05
25. Jani Brajkovič (Slo) Pro Team Astana 9:09
98. Gregor Gazvoda (Slo) AG2R La Mondiale 51:29

Wiggins, Evans, Nibali, Basso, Scarponi ...
A najprej štiridnevna oziroma petetapna dirka ekstra kategorije po Trentinu. Ta bo že 37. po vrsti in že po tradiciji jo bodo nekateri kolesarji izkoristili za zadnje piljenje forme pred dirko po Italiji. Potekala bo od 16. do 19. aprila. Prav zato bodo na startu številni zvezdniki, ki se bodo maja potegovali za rožnato majico.

Če omenimo samo tiste, ki so najbolj izpostavljeni. To so Bradley Wiggins, Vincenzo Nibali, Cadel Evans, Ivan Basso, Domenico Pozzovivo, Michele Scarponi, Franco Pellizotti, Fabio Duarte, Pierre Rolland, Matteo Rabottini, Marco Pinotti, Stefano Garzelli, Davide Rebellin … In priložnosti za boj med njimi bo dovolj.

Tudi ekipni kronometer
Dirka se bo začela v Avstriji, natančneje v Lienzu. Že prvi dan bosta na sporedu dve etapi. Najprej 128 kilometrov dolga etapa. 13 kilometrov pred ciljem bo vrh edinega pravega vzpona druge kategorije na Iselberg. Cilj bo v Lienzu. Popoldne bo še 14 kilometrov dolga ekipna vožnja na čas.

Naslednji dan bo na sporedu že precej zahtevnejša etapa z zaključnim vzponom. Start 225 kilometrov dolge preizkušnje bo v Sillianu. Prvi izmed dveh vzponov se bo začel na 107 kilometru. Govorimo o 1808 metrov visokem in prelazu prve kategorije Lavaze, ki je najzahtevnejši prav v zadnjih kilometrih. Sledil bo spust, na po dobrih 2010 kilometrih dirkanja začetek zaključnega vzpona prve kategorije do term Vetriolo. Ta vzpon je dolg 12 kilometrov, povprečen naklon pa znaša 7,4 odstotka.

Tudi zadnji dan z zaključnim vzponom
Tretja etapa bo dolga 176 kilometrov, začela se bo v kraju Pergine Valsugana, končala pa v Condinu. Ta bo zelo razgibana, čeprav bosta na sporedu samo dva kategorizirana vzpona. Naprej Paganella, v samem zaključku pa še klanec na Daone. Ta je v povprečju 5,5 odstoten, vrh pa bo samo dobrih 15 kilometrov pred ciljem. Sledil bo zgolj še spust do Condina.

A to še ni vse. Dirka se bo končala s četrto, ravno tako zahtevno etapo. Ta se bo začela v Arcu, po 167 kilometrih pa končala na vrhu vzpona, v kraju Sega di Ala. Prav v zaključku se bosta zvrstila dva klanca. Najrep se bo na 120 kilometru začel vzpon na 696 metrov visok drugokategornik Brentonico, ki je v povprečju 7,5 odstoten. Sledil bo spust, na 152 kilometru pa že začetek zaključnega vzpona ekstra kategorije do Sege di Ale. Ta je v povprečju odsemodstoten.

Spremljajte zvezdnike "v živo"
Italijanska televizija RAI se je kljub oklevanju odločila, da bo dirko prenašala, tako da si boste boje nekaterih zvezdnikov etapnih dirk lahko ogledali tudi v živo. Seveda na Eurosportu. Dirko so prvič organizirali leta 1962. Takrat je zmagal Enzo Moser, lansko zmago pa bo branil Domenico Pozzovivo. Za kako prestižno dirko gre, govorijo imena kolesarjev, ki so se v skupnem seštevku v preteklosti uvrščali med najboljše tri.

Med drugimi so to bili Francesco Moser, Roberto Visentini, Franco Chioccioli, Tony Rominger, Claudio Chiappucci, Gianni Bugno, Piotr Ugrumov, Maurizio Fondriest, Moreno Argentin, Jevgenij Berzin, Pavel Tonkov, Paolo Savoldelli, Francesco Casagrande, Gilberto Simoni, Marco Pantani, Damiano Cunego, Michele Scarponi, Ivan Basso, Vincenzo Nibali, Stefano Garzelli, Aleksander Vinokurov …

Brajkovič, Golčer in Valjavec
Med najboljšimi tremi so bili tudi trije Slovenci. Leta 2003 je na tretjem mestu dirko končal Tadej Valjavec. Takrat je zaostal samo za Simonijem in Garzellijem. Naslednje leto je bil Jure Golčer drugi.

Premagal ga je samo takrat izjemni Damiano Cunego, ki je kasneje dobil tudi Giro d'Italia. Golčer pa je ugnal tudi tretjega Simonija. Leta 2009 je Jani Brajkovič celo vodil v skupnem seštevku, a ga je na koncu premagal Ivan Basso. Brajkovič je dirko končal na drugem mestu.

Ponujamo vam napovednik za dirko po Trentinu leta 2013

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ