Zdaj tudi uradno: Sagan odpeljal zadnjo cestno dirko

Zdaj tudi uradno: Sagan odpeljal zadnjo cestno dirko
01.10.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Tour de Vendee. Dirko je dobil Arnaud Demare, a veliko pozornosti je požel Peter Sagan. Ne zaradi devetega mesta, ampak zato, ker je s tem zaključil kariero cestnega kolesarja.

Peter Sagan. Eno izmed najprepoznavnejših imen v svetu kolesarstva. Zdaj je tudi uradno. Odpeljal je zadnjo cestno dirko v karieri. Sicer ima Slovak šele 33 let, a v zadnjih sezonah je bil le senca tistega, kar smo bili vajeni.

Zablestel je že kot mlad kolesar Liquigasa, potem pa serijsko zmagoval. Najprej je osvajal etape na etapnih dirkah, potem pa tudi klasike. Pohvali se lahko z sedmimi zelenmimi majicami najboljšega kolesarja po točkah na dirki po Franciji. To je absolutni rekord. Na tritedenskih dirkah je osvojil kar 18 etap - od tega kar 12 na dirki po Franciji - dobil pa je tudi dirke, kot so dirka po Flandriji, Pariz-Roubaix, E3 Harelbeke, Barbantska puščica, GP Quebec, GP Montreal, Kuurne-Bruselj-Kuurne, trikrat Gent-Wevelgem …

Poleg tega je kar trikrat zapored postal svetovni prvak in je tako bil tudi najbolj prepoznaven po mavrični majici. Osvojil je tudi naslov evropskega prvaka. V karieri je slavil kar 121 zmag, poskrbel je tudi za številne sporne poteze, a tudi za šov. Zato je bil dolgo tudi najbolje plačan kolesar v karavani. Nazadnje je vozil za francosko ekipo TotalEnergies. Predtem pa za Liquigas, Cannondale, Tinkoff-Saxo in Bora-Hansgrohe.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ