Ženski Roubaix: Elisa Longo Borghini na vrhu

Ženski Roubaix: Elisa Longo Borghini na vrhu
17.04.2022 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Dan pred moško preizkušnjo so z dirko Pariz-Roubaix opravila dekleta. Drugo izvedbo je dobila Italijanka Elisa Longo Borghini.

Žensko različico dirke Pariz-Roubaix so organizatorji izpeljali šele drugič. Po lanski uspešni izvedbi - v dežju in blatu je zmago slavila Elizabeth Deignan - je bila tokrat pred kolesarkami 124,7 km dolga preizkušnja z vsega skupaj 29,2 km tlakovanih odsekov.

Denain je gostil start, znameniti velodrom v Roubaixu pa cilj. Dekleta so zadnjih 84 kilometrov prevozil po trasi, ki jo bodo morali jutri premagati tudi moški. Najprej se je v ospredju izoblikovala skupina petih ubežnic, zadnja izmed njih - Tanja Erath - pa je bila ujeta, ko je bilo do cilja še 61 kilometrov. V skupini, ki jo je ujela, je še vedno bilo okrog 40 kolesark.

Na 12. odseku tlakovcev Auchy lez Orchies a Bersee je pospešila Lotte Kopecky. Marta Bastianelli ji je sledila, za njo pa še Lucinda Brand, medtem ko se je s težavami s kolesom in padci ukvarjala svetovna prvakinja Elisa Balsamo. Kasneje so jo diskvalificirali, ker je predolgo držala plastenko, ponujeno iz spremljevalnega avtomobila. Ko je bila trojica ujeta, je Longo Borghinijeva na osmem odseku dobrih 30 kilometrov pred ciljem napadla.

Sledila ji ni nobena izmed tekmic. Hitro si je privozila dobrih 20 sekund prednosti. Kasneje se ji je skupinica manj kot desetih zasledovalk sicer nekoliko bolj približala, a ujeti je ni mogla. Italijanska državna prvakinja je bila suverena tudi na odseku Carrefour de l’Arbre. Tam je v ozadju napadla Kopeckyjeva in Cavallijeva ji je lahko sledila.

Kljub temu se jima je pridružilo še pet kolesark. Medtem ko je Elisa Longo Borghini na velodromu že slavila prestižno in zasluženo zmago, se je sedmerica kolesark udarila za drugo mesto. Lotte Kopecky je dobila sprint pred Lucino Brand. Trek Segafredo je tako slavil prvo in tretje mesto, drugo pa moštvo SD Worx. Eugenia Bujak je bila 66.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ