Vozili smo - Pivot Vault

Pivot Vault
06.09.2018 AVTOR: Tomaž Kučan, Foto: Tit Košir

Pivot je komaj deset let stara znamka, ki jo mnogi pomnimo kot vrhunsko, butično in nedosegljivo, rezervirano za trg čez lužo.

Nastopili so izključno z gorskimi kolesi in v trenutku osvojili kolesarje, tako s kvalitetno izdelavo okvirjev kot z voznimi lastnostmi.

Kot je dejal prvi mož Pivota, Chris Cocalis, ne želijo biti samo med najboljšimi, ampak najboljši v vsakem segmentu, ki se ga lotijo. Zanimivo je, da je Pivot Vault na voljo le v modri barvi in v eni sami konfiguraciji, z opremo Ultegra, lahko pa za 2.749 evrov kupite samo okvir s karbonskimi vilicami in namestite opremo po svojih željah.

Nad makadam s karbonom

Srce Pivot Vaulta je dovršen karbonski okvir z netipično geometrijo cestnih koles, saj kolo v osnovi sodi med tekmovalna ciklokros kolesa, kar nakazuje zgornja usločena oblika cevi, prilagojena nošenju na ramenu. Vaulta so za letošnje leto osvežili, saj je lega gonilne osi bližje tlom, zadnji trikotnik je krajši, prostor za širše plašče pa je očitno povečan, tudi za vožnjo z 48 milimetrov širokimi plašči. Geometrija prednjega trikotnika je povzeta po klasičnih cestnih kolesih, je agresivna in daje vtis želje po doseganju večjih hitrosti in hitrega odziva v sprintih. Gonilna os širšega standarda BB386EVO pripomore k večji togosti, praktično pa na zadnjem obročniku omogoča montažo širšega plašča. Okvir je zasnovan za kolutne zavore z direktno montažo čeljusti na okvir oziroma vilice premera 140 in 160 milimetrov in ima spredaj ter zadaj 12-milimetrsko os.

Dragi kolesarji, ki ste doslej mislili, da je specialka samo za na asfalt: proizvajalci koles ponujajo tudi čisto pravo vsestransko, vsecestno kolo. Točno tako, ki vam omogoča vožnjo po vseh mogočih terenih in ne zanemarja občutka hitrosti. Prvih nekaj kilometrov sem z Vaultom oddelal precej rezervirano, po cesti kakopak. Živ dolgčas. Na prvi vtis je kak promil počasnejši kot čistokrvno cestno kolo, pa tudi malenkost bolj glasen, seveda na račun kar 38-milimetrskih Maxxisovih plaščev, ki so se kasneje na makadamu izkazali za odlične.

Nove dimenzije cestnega kolesarstva

Z najtežjim prenosom komaj 46-11 se užitek v hitrosti na spustih hitro konča, prav tako boste s šibkimi nogami kaj hitro bentili tudi navkreber, saj najlažji prenos 34-28 na konkretnih klancih, kakršne najdemo na makadamskih cestah precej lažje kot na asfaltiranih, ne omogoča ravno pogovornega tempa. Je pa zato kolo lepo vodljivo in okretno pri nižji hitrosti. Pri Pivotu so kompozit zadnjega trikotnika sestavili smiselno, saj je vožnja po makadamih in luknjastih cestah vzdržna, mirna in gladka. Položaj na kolesu je nekoliko pokončnejši, težišče je potisnjeno bolj k tlom in malenkost naprej, kar se posebej dobro obnese v gozdu na enoslednicah ali na zavitih traktorskih poteh. Kolutne zavore delujejo vrhunsko in jih seveda priporočam vsem, saj je v mokrem lažje nadzirati in dozirati moč zaviranja.

Pivot Vault odpira povsem nove dimenzije kolesarjenja, saj do sedaj vožnja po makadamu s konkretno cestno hitrostjo ni bila možna. Že v tem trenutku sem prepričan, da bodo po takem kolesu posegali tako cestni kot gorski kolesarji. Makadamkanje je ta trenutek v kolesarski industriji na najvišjih obratih, saj je trg nezasičen, povpraševanja veliko, uporabnost pa logično zelo široka. Vožnja z Vaultom vam bo narisala nasmeh na usta ne glede na to, ali greste na kavo, nedeljski izlet po makadamu, asfaltni cesti, gozdnih poteh, ali pa se, če namestite 10 milimetrov ožje in gladke plašče, preprosto udeležite netekmovalnih cestnih maratonov. Pivot Vault tako sodi med cestna kolesa z najširšim spektrom uporabe. Kolo bo prepričalo predvsem kolesarje, ki želijo biti hitri, ne samo na asfaltu, ampak tudi na podlagah, na katerih so pred tem vozili z gorskimi kolesi.Specifikacije

Pivot Vault

4.849 EUR / Predstavljen model po nižji ceni

Factory Store, d.o.o. │ www.factorystore.si

Okvir: karbonski, Vault, od 142×12 mm

Vilice: karbonske, Pivot Vault Carbon, os 100×12 mm

Menjalnika: Shimano Ultegra, 22p

Prestavne ročice: Shimano ST-RS505

Gonilka: FSA Gossamer PRO 386EVO, 46/36t

Zadnji verižnik: Shimano 5800, 11-28

Zavore: kolutne, Shimano BR-RS505

Sedežna opora: aluminijasta, 3T Stilo

Sedež: Pivot WTB Volt Race

Krmilo: aluminijasto, 3T Ergonova

Krmilna opora: aluminijasta, 3T ARX II

Obročniki: Stans Grail

Plašči: Maxxis Rambler, 38 mmKomentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ