Alejandro Valverde zasluženo do naslova, Rogliča padel

Alejandro Valverde zasluženo do naslova, Rogliča padel
30.09.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Neverjetna dirka v Innsbrucku. Alejandro Valverde je prišel do naslova svetovnega prvaka. Primož Roglič po padcu in lovu do 34. mesta.

Svetovnega prvenstva v kolesarstvu je konec. Na koncu je bila na sporedu še najtežja, najdaljša preizkušnja. Seveda govorimo o skoraj 260 kilometrov dolgi cestni članski dirki. Na startu je bilo osem Slovencev. Primož Roglič je bil glavni adut, pomočniki pa Matej Mohorič, Simon Špilak, Jan Polanc, Jan Tratnik, Grega Bole, Domen Novak in Luka Pibernik. Pred njimi je bila dirka s kar 4670 metri nadmorske višine. Začela se je v Kufsteinu, potem pa so kolesarji prišli na že poznane olimpijske kroge v Innsbrucku. Takoj po startu je prišlo do napadov in kmalu se je v ospredju izoblikovala tudi skupina 11 ubežnikov.

Privozili so si kar 19 minut prednosti, potem pa so v glavnini narekovanje ritma prezveli tudi Slovenci. Ogromno časa je ritem narekoval predvsem Jan Tratnik. Veliko dela je opravil tudi Grega Bole. Na pomoč so priskočili še ostali in razlika se je krepko zmanjšala. 90 kilometrov pred ciljem je popustil aktualni svetovni prvak Peter Sagan. Zanj je bila dirka pretežka. Dobrih 60 kilometrov pred ciljem pa prava drama. Na desnem ovinku je Primož Roglič padel. Ker je šlo za ozek odsek z velikim številom gledalcev je spremljevalni avtomobil pozno prišel do njega.

Takrat je lahko zamenjal kolo in skupaj z Janom Polancem in Simonom Špilakom so dolgo lovili skupino z najboljšimi, ki je takrat ostro pospešila. Napadal je namreč Greg Van Avermaet. Roglič je skupino uspel ujeti, a je bil krepko odrgnjen in raztrgan, obenem pa je pri lovu porabil ogromno moči. V ospredju sta vztrajala samo še Asgreen in Laengen – ob člana uvrodne ubežne skupine. Potem pa so iz skupine z najboljšimi pričeli odpadati tudi favoriti. Popustili so Dan Martin, Michal Kwiatkowski, Simon in kasneje še Adam Yates. Pričeli so se tudi novi napadi, vse bolj pa so pobudo prevzemali Italijani.

V zadnjem krogu sta bila ubežnika ujeta, na vzponu mimo skakalnice pa ni prišlo do prave selekcije. Pred kolesarji pa je bil še vzpon na Hottinger Holl. Še predtem je napadel Michael Valgren, ki je nadaljeval v samostojni vožnji, medtem ko se je Roglič na spustu pomaknil povsem v ospredje. A že ob boju za pozicije pred zadnjim vzponom mu je zmankovalo moči. Kmalu po začetku klanca pa je popustil. Medtem so v ospredju pobudo prevzeli Francozi, ki so pripravljali teren za prvega favorita Juliana Alaphilippa. Ta pa je popustil in na koncu so na vrh klanca v ospredju prišli samo Valverde, Bardet in Woods. Blizu je bil tudi Dumoulin, medtem ko je tik pod vrhom – potem ko je popustil že Vincenzo Nibali – omagal italijanski up Gianni Moscon.

Dumoulin je na spustu uspel ujeti vodilno trojico. Potem se je pričel biti taktični boj, a četverica je prišla v sprint. Alejandro Valverde ga je začel s prvega mesta. Dolgo je čakal, ko je s sprintom začel, se je sicer zdelo, da je to prezgodaj, a tokrat je imel dovolj moči. Po letu 2003, po štirih bonastih in dveh srebrnih medalja je Valverde vendarle prišel do zmage. Romain Bardet je bil drugi, tretji Michael Woods, četrti Tom Dumoulin, na petem mestu paj je dirko s 13 sekundami zaostanka končal Gianni Moscton. Sledijo Kreuziger, Valgren Alaphlippe, Pinot, Costa, Izagirre, Mollema, Nieve … Roglič je s štirmi minutami zaostanka dirko končal na 34. mestu. Ostali so odstopili.

Značke: Svetovno prvenstvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ