Andrej Hauptman: Igre, prvenstvi ter spremljanje Pogačarja in Polanca

Andrej Hauptman: Igre, prvenstvi ter spremljanje Pogačarja in Polanca
19.01.2021 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Športni direktor in selektor slovenske članske reprezentance Andrej Hauptman je bil v ponedeljek v okviru novinarskih konferenc UAE Team Emirates tudi na voljo medijem.

"Pogovarjali smo se tudi s slovenskimi kolesarji, vendar pa žal zaenkrat ostajamo v taki zasedbi, kot smo. Seveda pa nikoli ne reci nikoli."
Andrej Hauptman


Andrej Hauptman bo v tej sezoni očitno še bolj podrobno iz avtomobila spremljal oba slovenska kolesarja v moštvu UAE Team Emirates Jana Polanca in Tadeja Pogačarja. Prisoten bo že na dirki UAE Tour, pa tudi na dirki po Franciji, kjer bo Pogačar branil lansko zmago. Obenem so se pri moštvu okrepili tudi z Rafalom Majko in Marcom Hirschijem.

"Verjetno ste opazili, da je ta ekipa iz leta v leto močnejša. Ekipa ima velike ambicije in temu primerno vsako leto tudi močnejšo zasedbo. Več dobrih kolesarjev kot imaš, lažje je dosegati vrhunske rezultate. Z novimi kolesarji smo skupaj šele dva tedna, vendar pa gre vse po planu. Se že veselim prvih dirk in verjamem, da bomo še močnejši, kot lansko sezono."

Pogodbo je podaljšal Jan Polanc, ni pa v ekipo prišel noben Slovenec. Kariero je tako moral končati na primer Luka Pibernik. Ne ve se, kakšna bo prihodnost Grege Boleta … So pri ekipi pogledovali tudi kaj po slovenskih kolesarjih, morda mehanikih, maserjih? "Smo zelo mednarodna ekipa, tako da se pogovarjamo z vsemi. Pogovarjali smo se tudi s slovenskimi kolesarji, vendar pa žal zaenkrat ostajamo v taki zasedbi, kot smo. Seveda pa nikoli ne reci nikoli," je dejal Hauptman.

"Z novimi kolesarji smo skupaj šele dva tedna, vendar pa gre vse po planu. Se že veselim prvih dirk in verjamem, da bomo še močnejši, kot lansko sezono."
Andrej Hauptman


Tadej Pogačar bo sezono začel na dirki UAE Tour, ki spada med dirke najvišje ravni. Sledila bo dirka Tirreno-Adriatico. Potem pa se bo njegov program po vsej verjetnosti zelo podoben programu Primoža Rogliča in številnih drugih kolesarskih zvezdnikov. Pa pri ekipi kdaj gledajo na konkurenco pri pripravi programa dirk?

"To ni glavni namen. Vsaka ekipa ima svoje prioritete. Mi smo gledali samo na Tadejev program. Ne verjamem, da bi kdo drug špekuliral. Če hočeš zmagovati na dirkah na največji ravni, potem verjetno vsak rad zmaga takrat, ko je konkurenca najboljša. Potem je tudi zmaga veliko več vredna. Mi smo osredotočeni na naš program. Je super in zahteven program. Pred nami je zelo pomembna sezona, tako za ekipo kot za nas vse. Sem pa vesel in prepričan, da bo šlo vse po načrtih."

Seveda pa je Hauptman tudi selektor članske reprezentance. Če ne bo sprememb po glasovanju za novega predsednika, bo to najbrž tudi ostal: "Če bom izvoljen za selektorja, se bom potrudil. V veliko čast mi je bilo delati s kolesarji. Ponosen sem na to, kar smo naredili. Bomo pa morali počakati na volitve." In potem ga čaka še dodatna obveznost v sezoni 2021. Poleg evropskega in svetovnega prvenstva so tu še olimpijske igre:

"Glavno ogrodje za olimpijske igre je sestavljeno. Do olimpijskih iger pa je še dolga pot in med sezono se bo treba vseskozi prilagajati."
Andrej Hauptman

"Po Touru in Vuelti in pred svetovnim prvenstvom je tu še evropsko prvenstvo. Tam je tudi dokaj zahtevna proga. Morali bomo biti zelo skoncentrirani skozi celotno sezono. Tako mi, kot predvsem kolesarji. Samo želeti si je treba, da bo šlo vse kot je treba, da bomo z najboljšo ekipo na največjih dirkah, ki so z vidika reprezentančnega programa letos tri." Koga pa bo poslal na olimpijske igre?Štiri mesta bo imel na voljo. Dve bosta skorajda zagotovo zasedla Tadej Pogačar in Primož Roglič: "O imenih še ne bi govoril. Glavno ogrodje za olimpijske igre je sestavljeno. Do olimpijskih iger pa je še dolga pot in med sezono se bo treba vseskozi prilagajati, če bomo želeli na igre priti čim bolj konkurenčni. Ne bo lahko. Bo pa za vse isto. Tudi za ostale svetovne velesile. Vsi bodo imeli iste težave." V vožnji na čas pa bo lahko nastopil zgolj en kolesar. Kdo bo to, še ni znano.

"Če hočeš zmagovati na dirkah na največji ravni, potem verjetno vsak rad zmaga takrat, ko je konkurenca najboljša. Potem je tudi zmaga veliko več vredna."
Andrej Hauptman


Hauptman se trenutno mudi v Združenih arabskih Emiratih. Tam bo kot športni direktor vodil tudi ekipo na dirki UAE Tour. Na njej bo glavni adut Tadej Pogačar, saj gre za zelo pomembno dirko z vidika največjih sponzorjev: "Na to dirko bomo zagotovo prišli z vrhunsko ekipo, v dobri formi. Potem tudi za Strade Bianche in Tirreno-Adriatico. To so dirke svetovne serije in na take dirke moraš biti pripravljen. Seveda bomo vseskozi pozorno spremljali, da bomo primerno tudi počivali in primerno gradili, tako da bo na Touru ekipa najmočnejša."
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ