Belgijci slavijo novega Merckxa, ki noče takih primerjav

Belgijci slavijo novega Merckxa, ki noče takih primerjav
25.09.2018 AVTOR: DZ, foto sirotti

Remco Evenepoel. Mladinec, kot ga še ni bilo. Belgijec, ki ga mnogi radi primerjajo z Eddyjem Merckxom. Kaj je povedal po prepričljivo osvojenem naslovu svetovnega prvaka?

Remco Evenepoel je v zadnjem obdobju med mladinci dobil 34 od skupaj 44 dirk, na katerih je nastopil. Vsi trdijo, da takega mladinca do zdaj še ni bilo. S kolesarstvom se je začel ukvarjati šele lani, potem ko je prenehal z igranjem nogometa, pa čeprav je tudi v tem športu v mlajših kategorijah igral za reprezentanco: “Ko sem prenehal z igranjem nogometa, sem vedel, da se želim ukvarjati s kolesarstvom. Mislim, da je to bila prava odločiltev. Sprva je bilo zelo težko, saj gre za dva povsem različna športa in sem imel težave s mišicami. Vendar sem vesel, da sem kolesar. Lepo je, ko zmagaš.”

Letos je na dirkah tako zelo prepričljiv, da ga Belgijci že primerjajo z znamenitim “Kanibalom”. Sam pa to zavrača: “Primerjav z Eddyjem Merckxom nočem slišati. Zdaj je vse drugače, vsak kolesar pa je tudi drugačen. Zato nočem, da me kličejo novi Merckx. Sem zgolj novi jaz,” je dejal Evenepoel, ki je tokrat prepričljivo dobil vožnjo na čas na svetovnem prvenstvu. Edini izmed mladincev je v povprečju drvel več kot 50 km/h. Zmage se je lahko veselil že pred ciljno črto. Že med sezono so se zanj zanimali pri moštvu Hagens Berman Axeon, ki ga vodi Axel Merckx, pa tudi pri Skyju in Quick Stepu. Evenepoel se je odločil, da prestopi v domače moštvo in med obiskom dirke po Franciji je podpisal pogodbo s Patrickom Lefevrejem.

To tudi pomeni, da dirkanja med mlajšimi člani sploh ne bo izkusil, saj bo takoj postal član World Tour ekipe. “Po petkovi cestni dirki bom postal profesionalni kolesar. Lepo. Vesel sem, da bo moj hobi postal tudi moj poklic. Še vedno bo kolesarstvo moj hobi, le da bo nekoliko bolj resno. Vem, da bo preskok iz mladincev v profije zelo velik, tako da prav veliko ne bom dirkal. Morda bo odpeljal samo nekaj krajših etapnih dirk, kot je Colombia Oro y Paz, kjer so etape krajše. Opravil bom tudi ogromno treningov na visoki nadmorski višini, pa v vožnji na čas, tako da se bom postopoma razvijal v kolesarja za tritedenske dirke. Te so največji cilj v moji karieri.”

Zaenkrat pa je povsem osredotočen na petkovo cestno dirko. Pravi, da bo tako zahtevna, da bo zagotovo zmagal najmočnejši kolesar. Trenutno je jasno, da je to on. “Trdo sem delal, da bi bil v tem tednu najboljši. Lepo je, če se ti izide. Vendar pa nisem obseden z uspehom. Vesel sem, a vendar znam uživati v življenju. Ne živim kot profesionalni kolesarji. Jem tudi pomfri in čokolado. Uživam življenje. V zadnjem mesecu sem trdo delal, ker sem res želel dobiti to dirko.” Sicer pa je Evenepoel letos že postal tudi evropski prvak tako v vožnji na čas kot na cestni dirki.

Značke: Svetovno prvenstvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ