BIKE Transalp 2017 že čez dober teden dni

BIKE Transalp 2017 že čez dober teden dni
08.07.2016 AVTOR: Matej Kainz
Le še dober teden dni je časa za počitek in zadnje mentalne priprave pred najstarejšo etapno gorsko kolesarsko dirko preko alpskega sveta Evrope BIKE Transalp.

Etape Transalp 2016
1. etapa: Imst - Nauders, 88,85 km in 2960 v.m. - 
E1
2. etapa: Nauders - Scuol 56,17 km in 2126 v.m. - E2
3. etapa: Scuol - Livigno 72,30 km in 2598 v.m. - 
E3
4. etapa: Livigno - Bormio 73,55 km in 2573 v.m. E4
5. etapa: Bormio - Mezzana 86,32 km in 3073 v.m. - E5
6. etapa: Mezzana - Trento 88,24 km in 2364 v.m. - E6
7. etapa: Trento - Arco 53,60 km in 2042 v.m. - E7

Letošnja izvedba je mesto starta prestavila iz Nemčije v Avstrijo: iz Imsta na Tirolskem se bodo tekmovalci podali na 519 km dolgo pot s skoraj 18.000 višinskimi metri. Nauders, Scuol, Livigno, Bormio, Mezzana in Trento so avstrijska, švicarska in italijanska alpska mesta v katerih bo karavana prespala na poti do gardskega jezera, kjer bo Arco gostil cilj letošnje dirke.

Zadnji popravki trase so bili objavljeni še zadnji teden v juniju. Tekmovalce čaka 7 etap, prva, po kilometrih najdaljša, starta v nedeljo 17. julija 2016, zadnja, najkrajša, pa v soboto 23. julija 2016. 

Prva etapa je skoraj enaka tisti izpred dveh let, ko je deževalo le enkrat: začelo je zjutraj tik pred startom, nehalo pa pozno popoldan, s temperaturami pod 10ºC. Iz turističnega Imst-a bo pot vodila na Pillerh öhe, nato pa v dolino reke Inn, za nekaj trenutkov v Švico in že nazaj v čudoviti avstrijski Nauders. V drugi etapi pa gremo zares v Švico, vse do Scuol-a, ki je znan po avgustovskem Nationalpark maratonu. Po dosedanjih izkušnjah nas najlepša čaka tretji dan, ko se bomo podali preko National parka v Livigno. Etapa za sladokusce! Četrti dan najprej preko prelaza Alpisella, potem pa še skoraj na Stelvio iz švicarske smeri, ter spust v Bormio, seveda ne po cesti. V peti etapi bo treba premagati največ višinskih metrov vzpona, nekaj prek 3000, čez prelaza Gavia in Tonale bo pot peljala do kraja Mezzana. Predzadnja etapa je po kilometrih sicer druga najdaljša, ampak je takoj po startu kar 12 km asfaltni spust, kjer bo verjetno zaprta vožnja za ogrevanje. Cilj etape je v Trentu, kjer se že mešata mediteranski in alpski svet. Nekateri odseki zadnje etape bodo udeležencem prejšnjih Transalpov znani, cilj pa je na povsem novi lokaciji, v mestu Arco, nekaj kilometrov pred Gardskim jezerom. 

Na startu bo tudi aktualni svetovni prvak v XC Eliminatorju Daniel Federspiel. Družbo mu bo delal rojak in soimenjak Daniel Rubisoier, ciljata pa na visoko uvrstitev. Tudi aktualni zmagovalec letošnjega RAAM-a Pierre Bischoff bo na startu, z Mirjam Gysling bo vozil v kategoriji mešanih dvojic. Ajay Pandit Chettri in Aayman Tamang pa bosta nastopila kot prva ekipa iz Nepala. Oba sta predstavnika gorskih kolesarjev, ki sodelujejo v akciji Nepal Cyclist Ride for Rescue, ki opozarja, da prebivalci Nepala po obeh uničujočih potresih še vedno potrebujejo pomoč.

Slovenci bomo imeli na startu tri predstavnike. V ekipi Bicikel.com prek Alp kar ne moremo brez Transalpa v svojem koledarju, se pa s Primožem Lindičem zavedava, da bo 29. mesto v kategoriji MEN izpred dveh let verjetno težko izboljšati. Nastopil pa bo tudi veteran etapnih dirk Peter Vesel, ki bo čez Alpe dirkal prvič in že komaj čakamo na primerjavo Cape Epic - Transalp. Z njim bo na startu stal Thorsten Damm, potegovala pa se bosta za visoko uvrstitev v GRAND MASTER kategoriji. Drugih Slovencev na startni listi nismo našli - če je še kdo, naj javi, da objavimo.

Prostih mest je še nekaj. Torej tisti “last minute … Primož pravi, da bo sončno in vroče, saj ima dežja letos že dovolj.

 

Značke: Gorsko, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ