Christophe Laporte novi evropski prvak, Jaka Primožič najboljši slovenski kolesar

Christophe Laporte novi evropski prvak, Jaka Primožič najboljši slovenski kolesar
24.09.2023 AVTOR: Uredništvo, foto: KZS

Kot je v navadi za večja tekmovanja, se je tudi evropsko cestno prvenstvo sklenilo s cestno dirko moških Elite.

Slikovit klanec Col du Vam je okronal novega evropskega prvaka, Francoz Christophe Laporte je s solo pobegom v zadnjih 10 km za las odbil napad Van Aerta in Kooija in se veselil naslova. V zares hitri dirki, kjer so potek ves čas nadzorovali Belgijci in Danci je slovenska reprezentanca nastopila v okrnjeni zasedbi kolesarjev konttinentalnih ekip in ni prišla do vidnejšega rezultata.

S pobegom 50 km do cilja je nekaj pozornosti kamer požel Jaka Primožič, ki je bil na koncu tudi najbolje uvrščen Slovenec na 50. mestu. Ekipo so sestavljali še Tilen Finkšt, Anže Skok, Mihael Štajnar, Kristijan Koren in Aljaž Jarc. Sam potek dirke ni ponudil možnosti presenečenja in tudi načrt, da so naši kolesarji prisotni že v uvodnem begu dirke se žal ni uresničil.

To je trenutno realnost kolesarjev, ki niso vajeni nivoja dirkanja World Tour kolesarjev. Načrti najboljših slovenskih kolesarjev so se v zadnjem trenutku spremenili in s tem tudi pričakovanja pred dirko.

Selektor Uroš Murn: »Načrt za danes je bil, da je kak naš kolesar že od začetka v begu, a v pravo kombinacijo nam ni uspelo priti. Že od samega začetko so bile hitrosti izjemno visoke, kar je zelo otežilo formiranje bega. To je realnost te ekipe, ki ni vsebovala World Tour kolesarjev. Vseeno lahko rečemo, da je bila reprezentančna sezona za Slovenijo zelo uspešna, 3. mesto Tadeja Pogačarja na svetovnem prvenstvu je res vrhunski rezultat. Naslednje leto imamo pred sabo dva nova velika cilja, Olimpijske igre in svetovno prvenstvo v Švici

Jaka Primožič: »Dirka je bila zelo težka, sploh za nas kolesarje Kontinentalnih ekip, ki nismo vajeni takšnih hitrosti. Izkoristil sem priložnost med klanci in šel v beg, a v ozadju je šlo ves čas na polno in to ni trajalo dolgo. Jutri že potujem na Hrvaško, kjer me čaka nova dirka

Značke: Cestno
Ključne besede:
evropsko prvenstvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ