Do zlata po sto kilometrih pobega

Do zlata po sto kilometrih pobega
28.09.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Izjemno dirkanje članic in izjemna vožnja Annemiek Van Vleuten za naslov prvakinje! Slovenk ni bilo v ospredju. Eugenia Bujak 45.

Na svetovnem prvenstvu v cestnem kolesarstvu je že končana še predzadnja preizkušnja. To je dirka članic. Letos je bila na sporedu kot edina sobotna preizkušnja. Na startu so bile tudi tri Slovenke. Urša Pintar, Eugenia Bujak in Urška Žigart. Kolesarke so morale premagati 150 kilometrov. Bradford je gostil start, cilj pa Harrogate. Po pričakovanjih je do velike selekcije prišlo še pred krogi, na najtežjem vzponu Cray Hill.

Tam so se naredile večje razlike. V ospredju je sama ostala ena izmed najboljših kolesark na svetu v zadnjih letih Annemiek Van Vleuten. Za njo se je izoblikovala manjša skupina zasledovalk, med katerimi so bile tudi svetovna prvakinja Anna Van der Breeggen, Elisa Longo Borghini, Amanda Spratt, Elizabeth Deignan, pa svetovna prvakinja v vožnji na čas Chloe Dygert Owen …

Van Vleuten pa je nadaljevala sama proti cilju in v izjemnem ritmu si je privozila več kot dve minuti prednosti pred to skupino. Glavnina z Bujakovo je zaostajala za dve minuti in pol, potem pa se je ta zaostanek krepko povečal. Tik pred vstopom v zadnjih 30 kilometrov je napadla Američanka Dygertova, ki se je sama podala v lov za Nizozemko. Van der Breggnova tega napada ni uspela pokriti.

Skupaj z Longo Borghinijevo in Sprattovo so nadaljevale boj za tretje mesto, medtem ko je Dygartova poskušala nadoknaditi dve minuti zaostanka za Van Vleutnovo. Sprva je razliko zmanjšala na 1:50, potem pa tudi Američanka ni več kazala prave svežine. Proga se je izkazala za nadvse zahtevno, saj je bilo nadvse očitno, kako utrujene so kolesarke.

Dygartova tokrat precenila svoje moči in je popustila. Van Der Breggnova je napadla in prišla na drugo mesto. Prvo mesto je bilo oddano, saj je imela Van Vleutnova pet kilometrov pred ciljem še vedno dobri dve minuti prednosti. Van Vleutnova je že pred ciljem lahko proslavljala zmago, po skoraj sto kilometrih samostojnega pobega. Van der Breggen je bila druga.

Zaostala je za dobri dve minuti. Boj za tretje mesto je pripadel Amandi Spratt. Dygartova je bila četrta. Sledila je še Elisa Longo Borghini, potem pa že glavnina, v kateri je bilo nekaj manj kot 30 kolesark.Ta skupina je zaostala za 5:20. Boj za šesto mesto je dobila Marianne Vos. Eugenia Bujak je bila najboljša Slovenka. Zasedla je 45. mesto.

Značke: Svetovno prvenstvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ